Bana, ’55 tl’yi içinize sindirdiniz mi?’ diye bir soru sorulduğunda zoruma gider

Çünkü tabii ki yeterli değil”

BAŞBAKAN KALYONCU’DAN DÖVİZ VE ASGARİ ÜCRET KONUSUNDA AÇIKLAMA

KALYONCU: “ESAS ÖNEMLİ SORUN DÖVİZLE KİRA ÖDEME, DÖVİZLE ARABA, EV ALMA. BUNLARLA İLGİLİ NE YAPABİLECEĞİMİZE BAKACAĞIZ. ELİMİZDE ÇOK FAZLA BİR ŞEY OLMADIĞINI SÖYLEMEK İSTERİM”

KALYONCU, “HİÇBİR ÜCRET İNSANLAR İÇİN YETERLİ DEĞİL. ÖNEMLİ OLAN İNSANLARIN RAHAT YAŞAYABİLECEĞİ ORTAMLARIN YARATILMASI… HEPİMİZ BUNUN İÇİN UĞRAŞIYORUZ”

“HAYAT PAHALILIĞI ÖDENEĞİNİN ASGARİ ÜCRETE YANSIMASI BİZİM YASALARIMIZLA ÇERÇEVELENMİŞ BİR DURUM”

“BUNU DEĞİŞTİREBİLMEK İÇİN MECLİS’E GİTMEMİZ LAZIM. MECLİSTE BİR ÇOĞUNLUĞUN OLMASI LAZIM”

“BEN SOLCU BİR İNSAN OLARAK BAŞBAKANIM. BANA, ’55 TL’Yİ İÇİNİZE SİNDİRDİNİZ Mİ?’ DİYE BİR SORU SORULDUĞUNDA ZORUMA GİDER. ÇÜNKÜ TABİİ Kİ YETERLİ DEĞİL”

Başbakan Ömer Kalyoncu, hayat pahalılığı ödeneğinin asgari ücrete yansımasıyla ilgili kuralların yasalarla belirlendiğine işaret ederek, değiştirilmesinin de Meclis’te çoğunluğun sağlanmasıyla mümkün olduğunu söyledi.

Devlet Planlama Örgütü’nün ‘Hanehalkı Tüketim Anketi’ çalışmasının devam ettiğini, bu kapsamda yeni bir sepet belirleneceğini dile getiren Kalyoncu, “Hayat pahalılığı buna göre hesaplanmaya başlanacak” dedi.

Bir basın mensubunun, “Siz, ‘Başbakan olarak asgari ücretteki 55 TL’lik artışı sindirebildiniz mi?” sorusu üzerine Kalyoncu, “Hiçbir ücret insanlar için yeterli değildir. Benim anlayışıma göre önemli olan, insanların rahat yaşayabileceği ortamların yaratılmasıdır. Hepimiz bunun için uğraşıyoruz” dedi.

Asgari ücretin hesap kitap neticesinde ortaya çıktığını vurgulayan Kalyoncu, “Yasalar ve kurallar bizi bağlıyor. Ben solcu bir insan olarak başbakanım. Bana, ‘55 TL’yi içinize sindirdiniz mi?’ diye soru sorulduğunda zoruma gider. Çünkü tabii ki yeterli değil” şeklinde konuştu.

İLK KONU ASGARİ ÜCRET

Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde açıklamalarda bulunan Başbakan Ömer Kalyoncu’nun değindiği ilk konu, dün belirlenen asgari ücret oldu.

Önceki asgari ücretin tartışmalı şekilde belirlendiğini anımsatan Kalyoncu, “Geçen yıl tarafların üçü de farklı pozisyonlardaydı. Zorlayarak bir noktaya gelindi ve geç çıkan bir karar oldu” dedi.

“HÜKÜMET ASGARİ ÜCRETE 3.28’LİK BİR ARTIŞ GETİRDİ

2014 Kasım-Aralık Hayat Pahalılığı’nın eksi çıktığını da belirten Ömer Kalyoncu, şöyle devam etti:

“Yeni asgari ücret hesaplanırken bu dikkate alınmadı. Bu yıl asgari ücrete konu olan hayat pahalılığı 1.90 olarak belirlendi. Hayat pahalılığını hesaplamak için bir takım yasal yöntemler var. Hükümet, bu yöntemlere bağlı kalmak zorunda. Ortada 1.90’lık bir hayat pahalılığı var. Buna rağmen hükümet asgari ücrete 3.28’lik bir artış getirdi. Son ay hayat pahalılığı eksi çıktı, bu da dikkate alınmadı.”

“TABİİ Kİ BUNLAR ASGARİ ÜCRETİN DÜŞÜK BELİRLENMESİ İÇİN BİR MAZERET DEĞİL”

Ülkede pek çok şeyin asgari ücrete endeksli olduğunu, Sosyal Sigorta emekli maaşlarının da buna dahil olduğunu kaydeden Kalyoncu, şunları söyledi:

“Yargı sistemindeki pek çok ceza, mahkeme kararları olmadan kesilen pek çok ceza buna endeksli. Tabii ki bunlar asgari ücretin düşük belirlenmesi için bir mazeret değil. Asgari ücrette esas sorun hayat pahalılığı ve bunun yansıtılması meselesi.”

“HANEHALKI TÜKETİM ANKETİ ÇALIŞMASI VAR… YENİ BİR SEPET BELİRLENECEK”

Kamuoyunda, “Döviz bu kadar artarken nasıl olur da hayat pahlılığı bu kadar düşük çıkar” konusunun tartışma konusu yapılmaya çalışıldığını kaydeden Başbakan Kalyoncu, şöyle devam etti:

“Bu yıl Hanehalkı Tüketim Endeksi’nin süresi doldu. Devlet Planlama Örgütü tarafından yapılan ve devam eden ‘Hanehalkı Tüketim’ anketi çalışması vardır. Yeni bir sepet belirlenecek ve hayat pahalılığı bundan sonra buna göre hesaplanmaya başlanacak. Bütün bunlar yasal süreleri içinde yapılması gereken işlerdir. Herkes kendine göre bu işleri yapamaz.”

“DÖVİZİN YÜKSELMESİ BİZE BAĞLI DEĞİL”

Ülkede “Serbest Kambiyo” rejimi olduğunu da vurgulayan Başbakan Ömer Kalyoncu, bu kapsamda insanların ceplerinde döviz bulundurduğunu, yurtdışına dövizle giriş-çıkışların, ithalat ve ihracatın serbest olduğunu kaydetti

“Bunun yarattığı nimetler de külfetler de var. Şu anda külfetini yaşıyoruz” diyen Kalyoncu şöyle devam etti:

“Bir yangın var. İnsanlar şikayet ediyor. Haklılar var, haksız olanlar var… Hükümet olarak dövizle ilgili elimizde olan şeyler var, olmayan şeyler var. Dövizin yükselmesi bize bağlı değil. Asgari ücretle dövizin durumu denk geldi. Yurttaş, bu durumu tartışma konusu haline getiriyor. Haklı olarak. Bunlar farklı mecralarda yürüyen işler.

ESKİ BAKANLARIN AÇIKLAMALARI… “UZMANLARLA TOPLANTI YAPACAĞIZ”

Basında eski Maliye Bakanlarının ‘alınabilecek tedbirler konusunda” açıklamaları da var.  Çok somut şeyler söylemiyorlar. Çünkü tedbirlerle ilgili çok somut bir şey yok. Yapılabilecek şeyleri Bakanlar Kurulu’nda tekrardan konuşacağız. Uzmanlarla ilgili toplantı yapacağız. Yurttaşa ne gibi rahatlama getirebileceğimizi görüşeceğiz. “

“ESAS ÖNEMLİ SORUNLAR DÖVİZLE KİRA ÖDEME, DÖVİZLE ARABA, EV ALMA”

Ekonominin rahat yürüyebilmesi için zaten bir takım tedbirler olduğunu dile getiren ve bunları anlatan Başbakan Ömer Kalyoncu, “Esas önemli sorunlar dövizle kira ödeme, dövizle araba, ev almadır. Bunlarla ilgili ne yapabileceğimize bakacağız. Elimizde çok fazla bir şey olmadığını da söylemek isterim” dedi.

Dövizdeki yükseliş konusu gündeme geldiğinde hükümetin Merkez Bankası ile görüştüğünü bu konuda açıklama yapmasını istediklerini anlatan Kalyoncu, ‘dövizle borçlanmayın’, ‘gelirinize göre borçlanın’, ‘şu sıralar mümkünse borçlanmayın’, ‘borçlarını ödemeyecek durumda olanlara taksitleri düşürün, süreyi uzatın’ yönündeki açıklamalardan söz etti.

“BUNU DEĞİŞTİREBİLECEK DURUMDA DEĞİLİZ”

Dövizin 2 nedenle yükseldiğini, dünyadaki ekonomik konjonktürün değişmesinin ve Türkiye’de meydana gelen istikrarsız ortam bunda etkili olduğunu vurgulayan Başbakan Kalyoncu, “Biz bunun ikisini de değiştirebilecek durumda değiliz. Serbest kambiyo rejimi ülkede devam ediyor. Buna rağmen hükümet bu konuyu masaya koyup görüşecek” diye konuştu.

“HÜKÜMET, MÜŞAVİRLİĞE HAK KAZANACAK ATAMALAR YAPMAYACAK”

Açıklamasında 3’lü kararname konusunda da değinen ve “yeni müşavir yaratmayacağız” dediklerini ve bu yönde devam ettiklerini belirten Başbakan Ömer Kalyoncu şunları ekledi:

“Basında tartışma konusu yapılmaya çalışılan bir şey var. ‘Siz yine de üçlü kararname hazırlarsınız’ gibi… Demek isteniyor ki; yeni insanları görevden alıyorsunuz ve müşavir yapıyorsunuz. Kamu Reformu Yasası geçse, herhangi bir yasal değişiklik yapılsa bile, bu hukuk içinden kazanılmış bir haktır. Bu insanlar görevden alındığı andan itibaren müşavir olurlar. Hukuk açısından onların yasal statüsünde bir değişiklik yapamazsınız. ‘Kazanılmış haklar geriye gitmez’ prensibiyle hükümet maalesef bunlarla ilgili bir şey yapamaz. Ben, bu konuları yazan-çizen arkadaşların dikkatli davranması gerektiğine inanıyorum. Konu, üçlü kararnamenin imzalanmasından ziyade, yeni müşavir yaratılıp yaratılmadığıdır. Bu hükümet, müşavirliğe yeni hak kazanacak atamalar yapmayacak. Bunda kararlıyız, zaten hükümet programına da yazdık.”

‘55’LİK ARTIŞI SİNDİREBİLDİNİZ Mİ?’ SORUSU

Bir basın mensubunun “Siz Başbakan olarak asgari ücretteki 55 TL’lik artışı sindirebildiniz mi?” sorusu üzerine Başbakan Ömer Kalyoncu, şunları kaydetti:

“Ben aslında bu sorulara başka türlü cevap veririm. Bu sorular, bence ne bizim basına yakışır ne de doğru bir şeydir diye düşünürüm. Niçin bilir misiniz? Bu hesap kitap neticesinde ortaya çıkan bir durumdur. Ben size izah ettim, bunu yok sayarsanız, bu soruyu sorarsınız. O artış olduğu dönemlerde hiç böyle bir soruyu sordunuz mu? Burada reel bir artış var. Hiçbir ücret insanlar için yeterli değildir. Benim anlayışıma göre insanların rahat yaşayabileceği ortamların yaratılmasıdır önemli olan… Hepimiz bunun için uğraşıyoruz. ‘Biri yer, biri bakarken oradan ancak kıyamet kopar’ diye düşünürüm. Bunun değişmesi benim idealimdir. Gelin görün ki yasalar ve kurallar bizi bağlar. Şimdi hayat pahalılığı ödeneğinin asgari ücrete yansıması meselesi bizim yasalarımızla çerçevelenmiş bir durumdur. Bunu değiştirebilmek için Meclis’e gitmemiz lazım. Meclis’te bir çoğunluğun olması lazım bunu değiştirebilmek için. Ben solcu bir insan olarak başbakanım. Bana, ‘55 TL’yi içinize sindirdiniz mi’ diye bir soru sorulduğunda zoruma gider. Çünkü tabii ki yeterli değil.”

Eğitimdeki ödemelerin dövizle olması konusundaki soruyu da yanıtlayan Kalyoncu, “Üniversiteler, kendi hesaplarını kitaplarını yapacaklardır. Dövizle ilgili bu kadar tartışma var. Eminim bunu dikkate alacaklar. Almaları da lazım” dedi.