Baraka Kültür Merkezi Kültür Sanat Danışma Kurulu’na seçildi

Baraka Kültür Merkezi aktivisti ve derneğin tiyatro ekibi sorumlusu Nazen Şansal, sahne (gösteri) sanatçısı alanında yapılan seçimlerde en fazla oyu alarak, bu alandaki dernekleri temsil etmek üzere Kültür Sanat Danışma Kurulu’na seçildi. Kültür Sanat Danışma Kurulu Tüzüğü uyarınca üç yılda bir Kültür Dairesi bünyesinde gerçekleştirilen seçimlere, tiyatro ve dans konusunda faaliyet gösteren pek çok dernek temsilcisi katıldı.

Dernek temsilcileri, toplantıda öncelikle sahne ve gösteri sanatları konusunda yaşadıkları sorunları ve deneyimleri paylaşarak Kültür Dairesi’nin politikalarını değerlendirdiler. Kültür Sanat Danışma Kurulu’nun geçmiş dönemlerdeki çalışmalarının ve örgütlerin çabalarına rağmen Kültür Dairesi yönetiminden kaynaklanan aksaklıkların da aktarıldığı toplantı sonrasında Kurul’a iki temsilci seçimi için adayların belirlenmesine ve ardından oylamaya geçildi. Yapılan oylama neticesinde üç yıl için Kurul’da görev yapmak üzere, Baraka aktivisti Nazen Şansal ve Tango Kıbrıs Derneği temsilcisi Mustafa Elmas seçildi.

Baraka Kültür Merkezi, yatay ve demokratik anlayışına uygun olarak, Kurul’da, sahne (gösteri) sanatları alanında faaliyet gösteren tüm derneklerin menfaatlerini savunmayı ve derneklerle sürekli temas halinde olup fikir alış verişi yaparak Kurul çalışmalarına aktarmayı hedeflemektedir.

Tüzüğüne göre Kültür Sanat Danışma Kurulu, Kültür Bakanı, Kültür Dairesi Müdürü, Bakan’ın atayacağı üç kişi, iki yazar, iki görsel sanatçı, iki sahne (gösteri) sanatçısı, iki müzik sanatçısı, iki araştırmacı, üç halkbilim derneği temsilcisi ve iki üniversite temsilcisinden oluşuyor.

Başlıca görev ve yetkileri ise kültür sanat konularında danışma nitelikli kararlar üretmek; yasa, tüzük, yönetmelik ve karar taslakları hakkında görüş belirtmek; kültür sanat alanındaki sorunlara çözüm önerilerinde bulunmak; Kültür Dairesi ile kültür sanatla uğraşan kişi ve kurumlar arasında ilişkiler sağlamak; yurt dışında kültür sanat çalışmaları yapan kurumlarla ilişkiler kurmak ve geliştirmektir. Ayrıca güzel sanatlarla ilgili derneklere Kültür Dairesi’nin mali yardımlarını değerlendiren kurula da, Kültür Sanat Danışma Kurulu içerisinden dört temsilci seçilmekte.

BARAKA KÜLTÜR MERKEZİ, AKDOĞAN YENİLİKÇİ KADINLAR DERNEĞİ İLE BULUŞTU

Baraka aktivisti Nazen Şansal, Akdoğan’da çeşitli faaliyetlerin yanı sıra kadınlara yönelik eğitim çalışmaları da düzenleyen Yenilikçi Kadınlar Derneği’nde bir seminer verdi. “Neoliberal Politikalar ve Muhafazakarlık Kıskacında Kadın” konulu seminerde, neoliberalizmin genelde tüm toplumun özelde ise kadınların günlük yaşamına etkileri anlatıldı. Ayrıca halklara, neoliberal yasalarla birlikte dayatılan muhafazakar politikaların da kadınların özgürlüklerini ne şekilde kısıtladığı, Türkiye’den ve ülkemizden örneklerle detaylandırıldı. Yenilikçi Kadınlar Derneği üyelerinin katkı ve sorularıyla da şekillenen seminer, kadınların yoksullaşmaya ve muhafazakarlığa karşı haklarını savunmaları inancıyla son buldu.

Etkinliğin birinci bölümünde kadının toplumdaki rolünün tarihsel süreç içerisindeki mücadelelerle sürekli değişimlere uğradığı, dolayısıyla bugünkü eşitsiz ve adaletsiz konumunun da değişebileceği vurgulandıktan sonra neoliberal dönemin sebepleri ve sonuçları anlatıldı. Ülkemizden örneklerle neoliberalizmin anlatıldığı bölümde, emeklilik yaşının artırılması, kadınların yıpranma payının kaldırlıması, esnek ve güvencesiz çalışma kooşullarının yaratılması, eğitim, sağlık, ulaşım, barınma gibi en temel hakların piyasaya açılması gibi konuların kadınlar üzerindeki olumsuz etkileri incelendi. Katılımcıların kendi yaşamlarından örneklerle katkı koydukları söyleşinin ikinci bölümünde ise ülkemize ithal edilen muhafazakar anlayışın özellikle kadınların özgürlüklerini kısıtladığı vurgulandı. Çeşitli ülkelerdeki kadınların direnişlerinin ve hak mücadelelerinin de paylaşıldığı seminer, dernek üyesi kadınların sorularının cevaplanması ile sona erdi.