BAŞBAKAN KÜÇÜK’TEN KIBRIS KONUSUNDA DEĞERLENDİRME

 

Başbakan İrsen Küçük, El Cezire Televizyonuna Kıbrıs konusunda değerlendirmelerde bulundu. Güney Kıbrıs’ta yaşanan ekonomik kriz ve başkanlık seçiminden dolayı yaklaşık 9 aydır müzakere sürecinin bekletildiğine dikkati çeken Başbakan Küçük,

liderlerin 9 aylık süreden sonra ilk kez geçtiğimiz 30 Mayıs’ta Birleşmiş Milletler’in girişimleri ile akşam yemeğinde buluştuğunu ancak görüşme takviminin henüz belirlenmediğini kaydetti.

Anavatan Türkiye’nin ve KKTC’nin Kıbrıs konusundaki tutumunun biran önce görüşmelerin başlatılmasından yana olduğunu da söyleyen İrsen Küçük, “BM aynı yöntemle Kıbrıs konusundaki çalışmalarını sürdürüyor. Yeni seçilen Rum Lider Anastasiadis’in karar verip de görüşmeleri başlatmasını bekliyoruz. Türk toplumunun beklentisi biran önce barış görüşmelerinin yeniden başlaması ve Kuzey Kıbrıs’ın da dünya platformunda yerini alabilmesidir” dedi..

Kıbrıs konusunda işlerin zora girmesinde AB’nin tutumunun da dikkate alınması gerektiğini belirten Başbakan Küçük, “AB’nin Annan Planı referandumunda tarafların evet ve hayır oylarını kullanmalarına göre Kıbrıs ile ilgili politika geliştireceğini söylemesine rağmen hayır diyen tarafı ödüllendirerek, AB’ye aldığını Evet diyen Türk tarafını ise AB’nin dışında bıraktığını vurguladı. Başbakan Küçük, El-Cezire muhabirinin tanınma konusundaki beklentinin ne olduğu ve Arap ülkeleri ile ilişkiler konusunda da soruları yanıtladı.

Kıbrıs Türk tarafının Adada 30 yıldır bir barış ve anlaşma için ümit beslendiğine vurgu yapan Başbakan İrsen Küçük,  “Öncelikle tercihimiz yeniden Kıbrıs’ın birleşmesi ve bir barış Adası haline gelip burada birlikte yan yana yaşamamızdır. Ama tabii ki bu belli bir süre içerisinde gerçekleşmeyecekse o zaman KKTC’nin yaşatılması ve tanınması konusu gündeme gelecektir. Bunun belli bir süresi vardır. Tahammül süresi vardır. Bugün güç durumda olan Kuzey, tüm imkanlardan yararlanan ise Güney Kıbrıs’tır. Kurucu devletler olarak ortak federal devlet kuracaksak bunun beklentisi içindeyiz. Kuramayacaksak da tabii ki ilerde KKTC’nin tanınması için İslam ülkelerinden destek almayı o zaman bekleyeceğiz” dedi..

Başbakan İrsen Küçük, Kıbrıs Adası’nın yeniden birleşmesi ve bir barışa kavuşmasının öncelikli tercih olduğunu ancak bunun mümkün olmaması halinde ise Müslüman kardeş ülkelerle görüşerek, tanınma konusunda destek görmenin beklendiğini ifade etti.

Başbakan İrsen Küçük konuşmasının sonunda bugüne kadar KKTC’yi tanıyan ve yanı başında olan tek ülkenin de Türkiye Cumhuriyeti olduğunu belirtti.