Bakanlık, santrallerin çevreye verdiği etkiyi sürekli takip edip istenilen değerde olmasını sağlamanın hedefleri arasında olduğunu belirterek, bu konudaki çalışmaların titizlikle süreceğini kaydetti.
Kalecik’teki AKSA santralinde 15 Eylül’deki denetim sonucunda arıtma sistemi kullanılmadığı için söz konusu firmaya asgari ücretin 6 katı oranında para cezası kesildiğini ve firmanın bu cezayı 28 Eylül’de ödediğini açıklayan Çevre Bakanlığı, geçen haftaki incelemede ise AKSA elektrik santralindeki azot oksit ve kükürtdioksit arıtma sistemlerinin devre dışı kaldığının tespit edildiğini bildirdi. Açıklamada, arızanın giderilmesinin takibinin yapıldığı, aksi halde ceza uygulanacağı ifade edildi.
Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanlığı, elektrik santrallerinde kullanılan yakıtlar ve santrallere kesilen cezalarla ilgili yazılı açıklama yaptı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada santrallerde kullanılan yakıt konusunda geçmiş Bakanlar Kurulu kararları hatırlatıldı.
6 Kasım 2014’te Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın önerisi üzerine 1 Ocak 2015’ten itibaren 6. ayın sonuna kadar, içerisinde ağırlıkça yüzde 1’in altında kükürt içeren yakıtın ithal edilebileceği ile ilgili karar alındığı; 1 Temmuz 2015’te yine bu bakanlığın önerisiyle,karardan önce yapılan anlaşmalar ve santrallerin verdiği siparişler olduğundan ve bunların olumsuz hava koşulları nedeniyle ülkeye ulaşamaması dolayısıyla 6 Kasım 2014 tarihli kararın tadil edilerek son bir defaya mahsus yüzde 1’in üstünde kükürt içeren yakıt ithal edilmesi kararının alındığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi:
“SADECE BİR KEZ”
“Bilinmesini isteriz ki, konuyla ilgili 6 Kasım 2014 tarihli Bakanlar Kurulu kararından bugüne kadarki süreçte, ülkemizde bulunan elektrik santrallerinde yüzde 1’in altında kükürt içeren yakıt sadece bir kez kullanılmış (gelen bir parti yakıt ile), bunun haricinde hiç bir zaman kullanılmamıştır.
13 Ağustos 2015 tarihinde ise Başbakanlık’ın önerisiyle Bakanlar Kurulu, yukarıdaki kararları tadil ederek 1 Ocak 2015 tarihinin aynı koşullar geçerli olmak kaydıyla 1 Ocak 2016 olarak değiştirilmesi kararını almıştır.”
“1 OCAK HEDEFİ İÇİN KIBTEK’İN YAPTIĞI GİRİŞİMLERİN TAKİPÇİSİYİZ”
Bakanlığın, Bakanlar Kurulu’nda konulan 1 Ocak 2016 tarihli hedef için, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun yaptığı girişimlerin takipçisi olduğu ifade edilen açıklamada, “Santrallerle ilgili Bakanlığımızın çalışmalarındaki asıl temel hedef, santrallerin çevreye verdiği etkiyi sürekli takip etmek ve istenilen değerlerde olmasını sağlamaktır. Bakanlığımız, bu konudaki çalışmalarını titizlikle sürdürecektir” denildi.
SANTRALLERE KESİLEN PARA CEZALARI…
Açıklamada, santrallere kesilen cezalarla ilgili de bilgiler paylaşıldı.
15 Eylül’de Çevre Koruma Dairesi Hava Ölçüm Birimi tarafından AKSA Elektrik Santrali’nde yapılan denetimler sonucunda arıtma sistemi kullanılmadığı için asgari ücretin 6 katı oranında para cezası kesildiği belirtilen açıklamada, AKSA’nın söz konusu cezayı 28 Eylül’de ödediği bildirildi.
AKSA Elektrik Santrali’nde geçen hafta yapılan inceleme sonucu azot oksit ve kükürt dioksit arıtma sistemlerinin devre dışı kaldığının tespit edildiği belirtilen açıklama şöyle devam etti:
“Çevre Koruma Dairemiz, arızaların onarılmasını takip etmekte, son ceza kesiminden sonra dolacak olan süre akabinde şayet onarım işlemi tamamlanmamış ise yasaların verdiği yetkiye dayanarak yeni para cezalarını uygulamaya koyacaktır.”
TEKNECİK MAHKEMEDE
Teknecik Elektrik Santrali’ne ise son olarak 9 Temmuz 2015’te dizel jeneratörlerde gerekli ölçümü yapmaması nedeniyle asgari ücretin 6 katı para cezası kesildiği hatırlatılan açıklamada, söz konusu cezanın ödenmediği ve konunun mahkemeye taşındığı ifade edildi.
Açıklamada Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanlığı’nın çevre ve insan sağlığını ilgilendiren bu konuları her zaman yakından takip ettiği ve etmeye devam edeceği vurgulandı.