Belediyeler İsyanda

Sokak aydınlatmalarıyla ilgili yetkinin Elektrik Yasası’na uygun olarak hazırlanan Yasa Gücünde Kararname ile Elektrik Kurumu’na (Kıb-Tek) verilmesi konusunda, belediyelerin gelir kaynaklarında ciddi bir kayıp yaşanırken, bölgelere gerekli aydınlatma hizmetinin ise Kurum tarafından sağlanamadığı belirtiliyor.

Gazetemize konuşan belediyeler, aydınlatma vergisi ile yetkisinin tekrardan yerel yönetimlere verilmesi gerektiğini vurgularken, Elektrik Kurumu’nun bölgelere yeterli aydınlatma hizmetini veremediğini savundular.

Rana SARRO

Yerel yönetimler, belediye hudutları içerisinde aydınlatma vergisinin Kıb-Tek tarafından tahsil edilmesinden oldukça rahatsız.

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin (LTB) bir süredir verdiği mücadeleyi hukuksal zemine taşıması kararı, aydınlatma vergisi konusunu yeninden gündeme getirirken, bu girişim tüm belediyelerde de memnuniyet yarattı.

Sokak aydınlatmalarıyla ilgili yetkinin Elektrik Yasası’na uygun olarak hazırlanan Yasa Gücünde Kararname ile Elektrik Kurumu’na (Kıb-Tek) verilmesi konusunda, belediyelerin gelir kaynaklarında ciddi bir kayıp yaşanırken, bölgelere gerekli aydınlatma hizmetinin ise Kurum tarafından sağlanamadığı belirtiliyor.

Gazetemize konuşan belediyeler, aydınlatma vergisi ile yetkisinin tekrardan yerel yönetimlere verilmesi gerektiğini vurgularken, Elektrik Kurumu’nun bölgelere yeterli aydınlatma hizmetini veremediğini savundular.

ÖZTAŞ: “TEKRARDAN BELEDİYELERE VERİLMELİ”

Geçitkale Belediye Başkanı Hasan Öztaş, “Aydınlatma vergilerinin tekrardan yerel yönetime verilmesi şarttır. Çünkü yerel yönetim yerinde yönetimdir. Şuan benim bölgemde direk lambalarının dörtte biri yanmaz. Bunu da Elektrik Kurumu’nun yetiştirip yapabilme gibi bir durumu yoktur. O yüzden bunun sıkıntısını yine biz halkla birlikte yaşıyoruz” dedi.

ORÇAN: “KURUM BU HİZMETİ VEREMİYOR”

Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan, “Aydınlatma vergilerini toplama yetkisinin belediyelerde olması gerekir. Kurum bu konuda maalesef yeterli hizmeti veremiyor. Hem belediyelerden çok daha fazla ücret almasına rağmen, belediyeler kadar hızlı ve kaliteli hizmet veremiyor. Sokakların bir kısmı sürekli karanlık kalıyor. Tatlısu’da birçok sokak lambası şuanda yanmıyor. Bazı lambalar kırıktır. Yani Kurum bu konuda yeterli değildir. Bu zaten teknik olarak da mümkün değil. Sürekli bakımlarının yapılması, arızalanan sokak lambalarının düzenli olarak anında hızlı bir şekilde yapılması teknik olarak da mümkün değildir. Örneğin Esentepe’de bir arıza varsa, Girne’den buraya ekibin gelmesi maliyeti vardır. Doğal olarak bütün bölgelere yetişemiyor. Dolayısıyla bunu tekrar belediyelere verilmesi lazım” diye konuştu.

BARBAROS: “KIB-TEK ARIZALARI GİDEREMİYOR”

Akıncılar Belediye Başkanı Hasan Barbaros, “Aydınlatma vergilerinin belediyelerin elinden alınması, bir yandan elektrik borcunu ödemeyen belediyelerin hoşuna gitmişti ama bizim açımızdan hiç de iyi olmadı. Çünkü Kıb-Tek arızaları gideremiyor. Bölgemizde lambaların yarısı yanmaz ve o abone vergisi de, abone servisine göre yükseliyor. Aydınlatma hizmeti yetkisi bizim elimizde olduğunda, belediyemize geliri de yıllık 15 bin TL’ydi,  yani fazla bir şey değildi. Ancak biz belediyeler bu hizmeti daha iyi veriyorduk” dedi.

ADAHAN: “BELEDİYELERDEN GASP EDİLEN BİR HAKTIR”

Vadili Belediye Başkanı Mehmet Adahan, “Aydınlatma vergileri belediyelerin hakkıdır ve kesinlikle belediyelere iade edilmesi lazım. Çünkü o, belediyelerden gasp edilen bir haktır. Temizlik, sağlıklı çevre ve aydınlatma tamamen belediyelere ait olan bir olaydır. Elektrik Kurumu ile mahsuplaşarak bu işin çözülmesi lazım. Elektrik Kurumu’nu kurtarmak için belediyelerden alınan aydınlatma hakkı, belki elektrik kurumunun kurtarıcısı oldu ama belediyelerin de batırıcısı oldu. Yani birini batırıp, birini kurtarmak da siyaset olmamalıdır. O yüzden Lefkoşa Belediyesi’nin başlatmış olduğu bu mücadeleye biz ciddi şekilde destek veriyoruz. Sokak aydınlatmaları vergileri belediyeler için iyi bir paraydı. Belediyemize 60 bin TL civarında bir geliri vardı” şeklinde konuştu.

BAYRAKTAR: “KIB-TEK BU İŞİ ŞUANDA YERİNE GETİREMİYOR”

Serdarlı Belediye Başkanı Salih Bayraktar, “Aydınlatma bedellerinin belediyelerin elinden alınıp, yetkinin Kıb-Tek’e verilmesi yaşanan tahsilât sıkıntısından doğdu. Belediyeler elektrik borcunu ödemiyordu. Kıb-Tek ise bugün ürettiği hizmet konusunda yeterli olamadı. Kurum, vatandaştan tahsilât yapıyor ama hizmet üretme konusunda sıkıntılar var. Dolayısıyla ben bugün kurumun hizmetinden memnun değilim. Tahsilât sıkıntısının bir şekilde çözülebilmesinin yollarının aranması gerekir. Esas sorun Kıb-Tek bu işi şuanda yerine getiremiyor. Bizim buralarda bayağı mağduriyet yaşanıyor. Kıb-Tek’in kurumsal varlığını tam olarak hissedemiyoruz” dedi.

KAYA: “ELEKTRİK KURUMU O HİZMETİ VEREMİYOR”

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, “Bugünlerde yine tartışma konusu olan belediyelerin belirgin bir gelir sağladığı aydınlatma vergisinin belediyelerin elinden alınarak, Elektrik Kurumu’na verilmesi durumu vardır. Elektrik Kurumu’nun belediyelerden ciddi bir alacağı vardır. Ancak alacağı olmayan belediyeler de vardı. Hepsinin aynı kefeye konup da hepsinin iptal edilmesi, ayrı bir sorun oluşturdu. Bir de aydınlatma anlamında Elektrik Kurumu bugün o hizmeti veremiyor. Çünkü tüm belediyeler, o işe uygun birer araç almış ve personel tahsis etmişti. Hemen hemen her yerde bir lamba yandığı ya da arıza olduğu zaman, o aylarca sürülmüyor ve yapılmıyor. Yani kurum o aydınlatma hizmetini kurum yerine getiremiyor. Bunun tekrar belediyelere devredilmesi gerekiyor. Ama belediyelerin de aydınlatma ücretini Kuruma ödemesi gerekiyor” dedi.