Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nin “Cyprus Journal of Medical Sciences” dergisi bugün birlik binasında düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.
İlk sayısı yayımlanan “Cyprus Journal of Medical Sciences”, KKTC’de sağlık alanında uluslar arası kriterlere uygun, tıp alanında hakemli bir bilimsel dergi eksikliğini gidermek amacıyla yayın hayatına başladı.
İngilizce dilinde yayımlanan derginin yılda üç kez Nisan, Ağustos ve Aralık aylarında basılması hedefleniyor.
Ulusal ve uluslar arası uzman bağımsız danışmanları bulunan dergi, herkese açık ve uluslar arası bir yayın organı niteliği taşıyor.
Basın toplantısında, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim, Birlik Asbaşkanı ve derginin baş editörü Sonuç Büyük birer konuşma yaptı.
Besim, toplantıda sağlık alanındaki sorunlara da değinerek, sağlığın çöktüğünü, durumun trajik olduğunu savundu.
BESİM: “BİLİMSEL ANLAMDA DÜNYAYLA BULUŞMAYI AMAÇLIYORUZ”
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim, tıp alanında veri aktaran, çağdaş, uluslar arası, bilimsel bir derginin eksikliğinin yıllardır hissedildiğini, bu eksikliği gidermek adına “Cyprus Journal of Medical Sciences” dergisinin yayımlanmaya başlandığını söyledi.
Derginin uzun soluklu olmasını hedeflediklerini belirten Besim, bilimsel anlamda dünyayla buluşmayı amaçladıklarını ifade etti.
Besim, derginin İngilizce yayımlanacağını kaydetti.
“SAĞLIK ÇÖKTÜ”
Sağlık alanında son dönemde yaşanan sorunlara da değinen Besim, sorunları ve çözüm önerilerini ortaya koymalarına rağmen pozitif bir ilerleme yaşanmadığını kaydetti.
“Sağlık çökmüş bir durumdadır” diyen Besim, durumun trajik olduğunu savundu.
Sağlık Çalışanları Yasası’nın Anayasa Mahkemesi’nden geri dönmesiyle kamuda görev yapan sağlık çalışanlarının gayri yasal şekilde çalışır duruma düştüğünü söyleyen Besim, yasanın ivedilikle tadil edilerek Meclis’ten geçirilmesi gerektiğini ancak bunun yapılmadığını belirtti.
Bu nedenle, bir hekim grubunun diğerini dava eder hale düşürüldüğünü kaydeden Besim, siyasi iradenin hala çözüm üretmediğini, gerekli düzenlemeleri yapmadığını, hekimlerin birbirine düşürüldüğünü ve hastaların da mağdur edildiğini ifade etti.
Bin yataklı yeni bir hastane yapımından bahsedildiğini ancak doğru sistem kurgulanmaz ve hekimlere özlük hakları verilmezse yeni binaların çözüm olmayacağını söyleyen Besim, yurtdışında görev yapan hekimlerin ülkeye gelmesini sağlama adına hekimlere özlük hakları verilmesi gerektiğini belirtti.
Yurtdışından bazı hastanelerin ülkede irtibat büroları açtığını dile getiren Besim, bu büroların izinlerini Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’ndan almasını eleştirdi.
BÜYÜK: “HEDEFİMİZ; ÜLKEDEKİ BİLİMSEL ÇALIŞMALARI TEŞVİK ETMEK”
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Asbaşkanı ve derginin baş editörü Sonuç Büyük, KKTC’de sağlık alanında en önemli eksikliklerden birinin dünya çapında, uluslararası kriterlere uygun, tıp alanında hakemli bir bilimsel derginin olmayışı olduğunu kaydetti.
Büyük, “Cyprus Journal of Medical Sciences Dergisi” ile tıp alanında çağdaş, bilimsel bir yayın organını ülkeye kazandırmayı amaçladıklarını söyledi.
Büyük, hedeflerini; ülkedeki bilimsel çalışmaları teşvik etmek, buradaki veri ve bilgileri dünya ile paylaşmak için akademisyenlere yardımcı olmak, dünyada olan bilimsel çalışmaları ve bilgileri ülkeye aktararak ülkedeki bilimsel çalışmaları ve tıp uygulamalarını en üst düzeydeki kaliteye ulaştırmak ve bilimsel anlamda dünyada yer almak ve ülkede tıp alanındaki bilgi ve verilerin bir arşivini oluşturmak olarak açıkladı.
Yayınlanmayan bilimsel değerlerin hayatta kalması mümkün olmadığını dile getiren Büyük, “Dergimiz ulusal ve uluslar arası kendi alanlarında uzman bağımsız danışmanları olan, herkese açık, uluslar arası bir yayın organıdır. Dergimiz İngilizce dilinde olup yılda 3 kez, Nisan, Ağustos ve Aralık aylarında basılması planlanmıştır. Dergimiz, tıbbın her alanında yüksek kalitede bilimsel çalışmaları yayınlamayı hedef edinmiştir” dedi.
Büyük, dergide orijinal bilimsel araştırmalar, derlemeler, olgu sunumları ve editöre mektup gibi yazılar yayımlandığını belirtti.
Amaçlarının derginin klinik ve bilimsel olarak yüksek kalitede bir dergi özelliğini kazanması olduğunu dile getiren Büyük, “Ülkemizdeki en büyük eksikliklerden biri bilimsel veri kaynaklarının olmayışıdır. Yapılacak bilimsel çalışmalardan biz ve elbette ki tüm dünyadaki meslektaşlarımız yararlanacaktır. Sağlıkta yapılan her çalışma ise elbette ki insan sağlığı ve daha kaliteli tedavi hizmetleri içindir” diye konuştu.