Bin 500 liraya evini kendin yap

Bir apartman ya da rezidansı yüzbinlerce liraya aldıysanız ve bilmem kaç yıl taksit ödeyecekseniz bu haberi okumak biraz içinizi acıtabilir. Çoğu atık olan malzemeyi ve doğanın verdiklerini kullanarak doğanın bağrında saray yavrusu ev yapıyoruz. Hem de to

Evinizi yapacağınız alanı rüzgârı, suyu, güneşi ve manzaranızı da hesaba katarak belirleyin. Planınızı gönlünüze ve ihtiyacınıza göre bir kâğıda çizin. Alanı temizleyin.

En üstte organik bakımdan zengin olan toprağı daha sonra yeşillenecek olan çatı için, daha derindeki toprağı ise evin duvarlarını oluşturacak olan çuvalları doldurmak için, çıkan taşları da büyüklüklerine göre (küçük/orta/büyük) temel ve subasmanında kullanmak için ayırın.

2) SAĞLAM TEMEL SAĞLAM DUVAR

Temelinizi kazın. Bir kol boyu derinlik iyidir. Subasmanı için önce büyük, sonra küçük taşları dizerek üzerine toprak serin. Aynı işi evin içinde de yapın. Bu aşamada evinizin kapısını, mutfağa gelecek olan su ve gideri için boruları yerleştirin.

3) ÇUVAL ÇUVAL ÜSTÜNE KURDUM BİNAYI

Sıra geldi çuvaldan duvarları örmeye. Çuvallarınızı toprakla doldurun. Bir sıra çuval serip, tepip, üzerine dikenli tel çekin. 15 sıra çuvalı serip teperek duvarların çuvalla örülmesi işini tamamlayın.

4) PENCERELER GÖNLE GÖRE

Elif’le Cana Işık’ın evinin duvarları için tam 498 adet çuval kullanıldı. Duvarın örülmesine devam edilirken 12’nci sırada mutfak penceresi, 14’üncü sırada ise salon ve yatak odası pencerelerinin üzerine ahşap kalaslar (lento) koyuldu. Siz de yükseklikleri kendinize göre ayarlayın.

5) ÇAMURLA OYNAMA ZAMANI

Sıra geldi sıvaya. Toprağı kaba elekten geçirdikten sonra içine saman katarak hazırlayacağınız çamurla duvarınızı içten ve dıştan sıvayın. Bir süre sıvanın kurumasını beklemeniz gerekecek şimdi. Dinlenme zamanı.

6) ÇATINIZ ŞİİR GİBİ OLACAK

Şimdi işin en can alıcı noktalarından birindeyiz. Çatı... Bu evde kullanılan çatı modeline ‘Mandala’ çatı deniyor. Mandala, daire ya da merkez anlamına geliyor. Merkeze dikeceğiniz direk etrafına, ağaçları birbirinin üzerine gelecek şekilde daire biçiminde dizerek yerleştirin ve birbirine bağlayın.

7) YALITIM MÜHİM

Kapak tahtalarını da çaktıktan sonra çatıya, bitki köklerinin delemeyeceği, su geçirmeyen kamyon/TIR brandası ve onun üzerine de hasır serin. Çatının gözüne kalın bir cam yerleştirerek silikonla sabitleyin.

8) ÇİMLENİNCE ‘HOBBIT’ EVİ OLACAK

Bundan sonra sıra geldi çatınıza toprak atmaya. İleride çatınız yeşerecek ve eviniz ‘Hobbit’ evi kadar sevimli görünecek. Bu aşamada 40W’lık bir güneş paneli yerleştirerek ihtiyacınız olan elektriği elde edebilirsiniz. Evinizin ön kapısına uzanacak güneşliği yapmanın da tam zamanı.

9) ŞİMDİ İNCE İŞÇİLİK

Şimdi ince işçilik yapmanın zamanı. Daha ince elenmiş kumu samanla karıştırarak içeriyi ve dışarıyı bir kat daha sıvamanız gerekiyor. Çatlaklar kapanacak, eviniz güzelleşecek. Bunu yaparken gönlünüze göre içeri dışarı şekiller, çiçekler ve kalpler yapmak serbest.

10) VE KUTLAMA ZAMANI

Kapı önü basamaklarının yapımı, suyun bağlanması, genel temizlik, sobanın ve borularının yerleştirilmesi ve etrafın toparlanması ile birlikte artık eviniz hazır. Eşi dostu çağırıp kutlama yapma zamanı.

KAÇA MALOLDU?

Peki geldik şimdi Elif’le kızı Cana Işık’ın dostlarının da desteği ve yardımlarıyla yaptıkları, adına da ‘ÇUVA’ dedikleri Antalya Kumluca’da Alakır Vadisi’ndeki bu evin hikâyesine.

Elif’in kızı Cana’yla birlikte burayı seçmesinin nedeni tıpkı biraz aşağılarında kendileri gibi yaşayan Birhan ile Tuğba misali doğa dostu, sağlıklı ve mutlu bir hayat sürmek. Hemen yanı başlarında akan dere eğer HES şirketleri tarafından paramparça edilmek istenmeseydi bu mümkündü. Mutluydular. Ancak gelin görün ki onlar yaşadıkları yerde tüm hayatın kaynağı olan dere ve onun etrafındaki orman ve canlılar için bir yandan mücadele ederken diğer yandan da yaşam biçimleriyle tüketime dayalı yaşayan topluma ayna tutuyor.

Siz bakmayın “Yaşam alanı, rüya gibi, öyleyken böyleydi de sonra böyle oldu” diye süslü cümlelerle pazarlanan milyon dolarlık rezidanslar zamanında yaşadığımıza. 28 m2’lik ‘ÇUVA’nın tüm maliyeti 1500 lira (500$) (200 TL çuval, 250 TL pencerelerin üzerine yerleştirilen ahşap kalaslar, 700 TL çatı direkleri, 100 TL camlar ve 250 TL çivi, vida, su borusu, musluk, vana ve tel). İhtiyacımız olan tüm para ve malzeme bu.

Yani kimisi için bir aylık kira, kimisi için bir aylık asgari ücret ya da bir adet akıllı telefon parası... Yapımı ise onların “Yorulduğun iş iş değildir” sloganıyla bir günde duvarı sadece bir sıra yükselterek 10 hafta sürdü.

Şehirden kaçıp doğaya yerleşerek, kurda, kuşa, börtü böceğe saygılı, sağlıklı ve basit ama güzel bir yaşam sürmek gözünüzü korkutmasın. Biliyoruz! “Arsa lazım, ona ev yapmak lazım, o kadar para nerede” gibi ayağınızı korkak alıştıracak bir yığın bahane var. Şimdi onların bazılarını tersyüz etme zamanı. İnsan ihtiyaçları piramidinin (Maslow olur kendileri) ilk basamağına denk düşen ev ihtiyacını karşılamakla işe başlamaya ne dersiniz?