Binali Yıldırım, ortak basın toplantısında yineledi: Biz barış istiyoruz!

Başbakan Özgürgün ve Başbakan Yıldırım ortak basın toplantısı düzenledi

Başbakan Hüseyin Özgürgün, Türkiye’nin adadaki varlığının Kıbrıs Türklerinin güvenini sağlayan en önemli unsur olduğunu vurguladı.

Başbakan, “Anavatan Türkiye’nin her açıdan çok iyi olması, güçlü ve sağlıklı olması bizim için her şeyden önemlidir. Bugünlere biz tek yürek olarak geldik, yarınlara da el ele omuz omuza gönül birliği içerisinde yürüyeceğiz” dedi.

Ankara’da resmi temaslarını sürdüren Başbakan Hüseyin Özgürgün, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Binali Yıldırım ile ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısı öncesi ise heyetler arası görüşme yapıldı.

YILDIRIM

İki başbakan, Çankaya Köşkü’ndeki basın toplantısında, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, TC Başbakanı Binali Yıldırım, Başbakan Özgürgün’ün ilk resmi yurt dışı ziyaretini Türkiye’ye yaptığını belirterek, Başbakan ve heyetine teşekkür etti.

Türkiye-KKTC ilişkilerinin “ mükemmel” düzeyde gittiğini, Türkiye kalkındıkça KKTC’nin de kalkınacağını ifade eden Başbakan Yıldırım, Türkiye ve KKTC’nin tasa ve sevinçte beraber olduğunu kaydetti.

Başbakan Özgürgün’e ve kabinesine başarılan dileyen Yıldırım, Kıbrıs sorununun çözümü yönündeki kararlı duruşlarından dolayı da teşekkür etti.

Kıbrıs Türklerine uygulanan ambargolara dikkat çeken Başbakan Yıldırım, şöyle konuştu:

“Yıllardan beri Kuzey Kıbrıs tarafı adeta yok sayılmış, izolasyonlara tabi olmuş, Avrupa Birliği'nin, dünyanın bütün imkanları haksız bir şekilde Güney tarafından kullanılmaya devam etmiştir. Artık bunun sürdürülebilir bir hal olmadığı ortadadır.”

“TÜRKİYE'NİN ETKİN TEMİNATI, KIBRIS'TA OLMAZSA OLMAZDIR”

Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki etkin teminatının, olmazsa olmaz olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Kıbrıs Türkü’nün haklı davasını bundan sonra da anlatmaya devam edeceğiz. Çözüm hangi şartlarda gerçekleşirse gerçekleşsin veya gerçekleşmesin, Türkiye'nin etkin teminatı, Kıbrıs'ta olmazsa olmazdır. Bir daha bir maceraya izin verecek bir altyapıya Türkiye müsaade etmez. Bunu herkesin bilmesi gerekir. Biz barış istiyoruz” dedi.

Kıbrıs'ın büyüyüp gelişmesine yönelik çalışmaların önemine de değinen Yıldırım, şöyle devam etti:

"Enerjinin, adanın gelişmesine, büyümesine harcanmasını istiyoruz. Bütün bu iyi niyetlerimize rağmen kafalarının arkasında başka proje olanlar da bilsin ki, böyle bir proje hayata geçirmeye kalktıklarında yine Türkiye, Kıbrıslı kardeşlerinin yanı başındadır, onlarla beraberdir."

"RUM TARAFININ SON ŞANSIDIR"

Kıbrıs'taki barış müzakerelerinin sürdüğünü, Kıbrıs Türk tarafının her zaman yapıcı davrandığını hatırlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Barış müzakereleri devam ediyor, varsın devam etsin. Ama biz her zaman yapıcı tarafta olduk. Kuzey Kıbrıs Türk tarafı da tüm samimiyetiyle yapıcı davranıyor. Bu aslında, her seferinde 'barışalım, beraber yaşayalım' deyip oyunbozanlık yapan Rum tarafının son şansıdır. Bu şansı da iyi değerlendirmelerini tavsiye ederiz."

Kıbrıs’ta yatırım projelerinin devam ettiğini ifade ederek, Türkiye’den Adaya gelen suya da değinen Başbakan Yıldırım, bunun, Kıbrıs Türkü’nün özgürlük mücadelesi lideri Dr. Fazıl Küçük’ün de hayali olduğunu söyledi.

Yıldırım, Dr. Küçük’ün Türkiye’den adaya su gittiğinde mezarının bu su ile yıkanmasını vasiyet ettiğini de kaydetti.

Başbakan Yıldırım, Dr. Küçük’ün vasiyetinin yerine getirildiğini ve mezarının Türkiye’den giden su ile yıkandığını anımsattı.

“TÜRK ORDUSU KIBRIS’TA OLMAYA DEVAM  EDECEK, ADANIN GÜVENLİĞİNİ SAĞLIYOR”

Başbakan Yıldırım, bir soru üzerine, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı ile ilgili herhangi bir projeleri olmadığını belirterek, “Onlar orada yerinde duruyor, durmaya devam edecek. Çünkü onlar, adanın güvenliğini sağlıyor. Sadece Kıbrıs Türk tarafı değil, adanın tamamında huzur ve güvenliği sağlamakla meşguller” dedi.

ÖZGÜRGÜN

Başbakan Hüseyin  Özgürgün de iki hükümetin yaklaşık aynı tarihlerde göreve başladığını, Anavatana yaptıkları ziyareti, kardeşlerin buluşması olarak değerlendirdiklerini belirtti.

Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişiminden dolayı üzüntülerini ileterek, 15 Temmuz’un Kıbrıs tarihinde de kara bir leke olduğunu belirten Başbakan Özgürgün, Kıbrıs’ta 15 Temmuz 1974 Yunan Cuntası darbesinin ardından, Türkiye’nin 20 Temmuz 1974’de adaya barış ve özgürlüğü getirdiğini kaydetti.

Başbakan Özgürgün, 20 Temmuz  1974’de adaya gelen barış ve huzur ortamının ardından Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs’ta bir çözüme ulaşılması için çabalarına devam ettiğini anlattı.

Başbakan Özgürgün, 15 Temmuz’da Türkiye’nin milli iradesine karşı yapılan saldırıda hayatını kaybedenleri rahmetle anarak, yaralılara acil şifalar diledi.

Türkiye ile ilişkileri her zaman her alanda geliştirmek için çaba içinde olduklarını ifade eden Başbakan Özgürgün, Kıbrıs sorununun çözümünde de iki ülke dış politikalarının yakın işbirliği ve uyum içinde yürütüldüğünü, Türkiye’nin çözüm süreçlerine her zaman en büyük desteği verdiğini belirtti.

Başbakan Özgürgün, “Türkiye’nin adadaki varlığı, Kıbrıs Türk ve Kıbrıslı Rumlar arasında sürdürülebilir, kalıcı, adil bir çözüm bulunana kadar, Kıbrıs Türklerin güvenini sağlayan en önemli unsurdur. Anavatan Türkiye’nin her açıdan çok iyi olması, güçlü ve sağlıklı olması bizim için her şeyden önemlidir. Bugünlere biz tek yürek olarak geldik, yarınlara da el ele omuz omuza gönül birliği içerisinde yürüyeceğiz” diye konuştu.

Türkiye’den Adaya giden su projesinin dünyada bir ilk olduğuna işaret eden Başbakan,  Toros dağlarının suyunun, Kıbrıs’ın kurak toprakları ile buluştuğunu söyledi.

Projenin Kıbrıs tarihinde bir dönüm noktası olacağını ve suyun sadece Kıbrıs Türklerine değil, önümüzdeki dönemde ümit ettiğimiz nihai anlaşmaya varıldığında Rumlara da verileceğini, bunun adanın makus talihini de değiştireceğini kaydeden Başbakan Özgürgün, 1940’lardan beri Kıbrıs Türkü’nün özlemi olan suyun adada ulaştığını, Kıbrıs Türkü’nün suyu sevinçle karşıladığını belirtti.

Başbakan Özgürgün, tarihi su projesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

“GÖZ AÇTIRMAYIZ”

Başbakan Hüseyin Özgürgün, bir soru üzerine, 21 Temmuz’da FETÖ/PDY’yi terör örgütü listesine dahil ederek tüm faaliyetlerini yasakladıklarını hatırlatarak, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ve polis yetkilileriyle toplantılar yaparak, en küçük bir ihbar, bilgi veya hareketin bile değerlendirilmesi gerektiği konusunda mutabık kaldıklarını, bir tespit yapılırsa  derhal müdahale konusunda polis ve GKK komutanlarının yetkili olduğunu anlattı.

Başbakan Özgürgün, şöyle konuştu:

“Biz böyle bir olaya göz açtırmayız. En ufak bir toleransımız da yoktur. Ancak şu ana kadar böyle bir hususla ilgili gerek polis, gerekse Güvenlik Kuvvetleri Komutanlarımızın  ihbarlara yönelik yapmış olduğu müdahalelerde bir doğruluğa rastlanmamıştır. Bu değerlendirmeler devam edecektir. Bizde faaliyeti yasaklanmış terör örgütü listesinde birçok örgüt daha var. Bu da o kapsamda değerlendirilmektedir. Gerek Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığımız gerekse polisimiz bu konuda tam bir donanım ve görev anlayışı içinde hareket etmektedir. Tespit ettiğimiz en ufak bir şey olursa gereği neyse en ciddi şekilde yapacağız.”

BAŞBAKAN ONURUNA YEMEK

Başbakan Binali Yıldırım, basın toplantısının ardından, Başbakan Hüseyin Özgürgün ve heyeti onuruna, Çankaya Köşkü’nde öğle yemeği verdi.