Gazimağusa Belediyesi ile DAÜ Mimarlık Fakültesi ortaklığında düzenlenen Bölgesel Turizm Otoritesi konulu seminer Buğday Camii’nde yapıldı. Kent-Çevre-Mimarlık” konularına verilen seminerler çerçevesinde Mağusa Suriçi Derneği(MASDER) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Yalınç sunum yaptı.
Yalınç, Suriçi’nin bir Ortaçağ kenti olduğunu, doğal yapıdaki limanı ve surlarının eşine az rastlanan bir kent olduğunu belirterek, Ortodoks, Katolik, Ermeni Kilisleri ve caminin bulunduğu suriçinin her türlü dine hitap eden eski eserleri çatısında barındıran bir kent olduğunu da vurguladı.
Yalınç, Gazimağusa Belediyesi’nin çıktığı ihale ile Suriçi’ndeki işletmelerin hizmet kalitesini artırmak için eğitim seminerleri verecek olmasının olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.
Rıfat Yalınç, suriçi için Master Planı yapılması gerektiğini ifade ederek, Liman-Surları ve Hendek’in şu andaki yapısıyla bütünsel olmadığını, limandaki askeri bölgenin tarihi dokuyla bağdaşmadığını kaydederek, Belediye ve Kaymakamlık işbirliğinde Suriçi Bölgesel Turizm Otoritesi’nin oluşturulması gerektiğine vurgu yaptı.
Karadağ’ın Kotor şehrini örnek gösteren Yalınç, Kotor’un suriçi kentinin Mağusa’nın suriçi kentinin yüzde 30’u kadar olduğunu ve surlarının son derece zayıf olduğunu, hendeğinin denizle bağlantısı olduğunu ifade ederek, 1500 kişilik cruise gemilerinin limana geldiğini söyledi. Budva şehrinin surlarının da Mağusa suriçinin yüzde 20’si kadar olduğunu ancak suriçi halkına dışarıda yer gösterildiğini, dükkanların turistik konaklama yerlerine dönüştürüldüğünü, liman kapılarının birinden insanların plaja gidebildiğini belirtti.