Bonzai’den 3 ölüm  

2015 yılı içerisinde, toplam 6 ayda 3 kişinin ‘sentetik cannabinoid’ten (bonzai) öldü...

6 AYDA 3 ÖLÜM

2015 yılı içerisinde, toplam 6 ayda 3 kişinin ‘sentetik cannabinoid’ten (bonzai) öldüğü öğrenildi. Ülkede, Ocak 2015’ten bu yana, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Devlet Laboratuarı bünyesinde faaliyet gösteren Adli Kimya Bölümü’nde yapılan tetkikler neticesinde, otopsisi yapılan 3 ölüm

vakasında ‘sentetik cannabinoid’ tespit edildiği açıklandı.

 ÇOK TEHLİKELİ ARTIŞ…

Detay Gazetesi’ne konuşan Adli Tıp Uzmanı İdris Deniz, şüpheli ölüm vakalarına yapılan tetkikler sonucunda, ülkede şuana kadar 3 otopside, bonzai tespit edildiğini kaydetti. Deniz, Bonzai kullanımının çok tehlikeli bir şekilde artış gösterdiğine dikkat çekti.

Rana SARRO 

2015 yılı içerisinde, toplam 6 ayda 3 kişinin ‘sentetik cannabinoid’ten (bonzai) öldüğü tespit edildi. Ülkede, Ocak 2015’ten bu yana, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Devlet Laboratuarı bünyesinde faaliyet gösteren Adli Kimya Bölümü’nde yapılan tetkikler neticesinde, otopsisi yapılan 3 ölüm vakasında ‘sentetik cannabinoid’ tespit edildiği açıklandı.

DENİZ: “3 ÖLÜMDE BONZAİ TESPİTİ”

Detay Gazetesi’ne konuşan Adli Tıp Uzmanı İdris Deniz, ülkede şuana kadar 3 otopsiye yapılan tetkiklerde, bonzai tespit edildiğini açıkladı. Adli Tıp Uzmanı Deniz, Bonzai kullanımının çok tehlikeli bir şekilde artış gösterdiğine dikkat çekti ve bu ölüm nedeni bonzai olan vakalarla ilgili de şu bilgileri verdi:

“43 yaşındaki bir şahıs, Bonzai’ye bağlı kalp krizi geçirdi. İkincisi, 22 yaşında bir kişi intihar etti ve idrarında bonzai tespit edildi. Bir diğeri de 20’li yaşlarda trafik kazası geçirdi ve bonzai tespit edildi.”

“ŞÜPHELİ VAKALARDA…”

Ülkede Ocak 2015 itibariyle 6 ayda 3 ölüm olayında Bonzai tespit edildiğini belirten Adli Tıp Uzmanı İdris Deniz, bu tetkiklerin her vakaya değil, vakanın durumuna göre yapıldığının da bilgisini verdi ve trafik kazası, intihar ya da zehirlenme bulgusu içeren vakalarda, ‘uyutucu- uyuşturucu’ adı altında tetkik istediklerini anlattı.

ABDULLAH KESKİNEL:

Deniz, “Adli kimya yeni bir panel geliştirdi. Epey bir Bonzai türüne bakılıyor. Hem ana maddeye hem de metabolitlerine bakılıyor. Ayrıca, kokain, eroin, esrar, metamfetamin de tespit edilebiliyor Geçen yıl da, 1 bonzai, 2 de uyuşturucu ölümü vardı. Bonzai tespiti Türkiye’de yapılmıştı” dedi.

“ACİL SERVİSLERDE BAŞLANAMADI”

İdris Deniz, Acil servislerde de bonzai tetkiklerinin yapılabilmesi için ise, Başsavcılık görüşünün halen beklendiğini ve henüz uygulamaya geçilemediği bilgisini verdi.

KUTU ÇEKLİNDE VERELİM

Adli Tıp Uzmanı İdris Deniz, bir tür sentetik cannabinoid olan “bonzai”nin kandaki tespitinin Ocak ayı itibariyle ülkemizde yapılabildiğini söyledi.

 KUTU ŞEKLİNDE VERELİM

Bonzai Nedir?

Bonzai sentetik bir maddedir. Esrarın yol açtığı belirtilere benzeyen etkileri olan psikoaktif bir maddedir. Bu yüzden sentetik esrar olarak da bilinmektedir. Bonzai sentetik esrarın sokaklarda kullanılan ismidir.

DİĞER İSİMLERİ:

Bonzainin yaygın olarak kullanılan diğer isimleri sentetik thc, jamaican, jamaican gold, jamaican gold extreme, k2, spice, black magic, black mamba, spice silver, spice gold, spice diamond, spice arctic synergy, spice tropic synergy, spice egypt, yucatan fire, smoke, sence, chillxdir.

İÇERİĞİ:

İçeriği değişebildiği için etkileri de değişiklikler gösterebilmektedir. Başlıca etkileri; aşırı endişe, algıda değişiklikler, varsanılar, gevşeme, şüphecilik, kolay yönlendirilebilme, yükselmiş duygu durum, gerçeği değerlendirebilme becerisinde azalma, olayları algılayabilmede sorunlar, aşırı reaksiyon gösterme, bağımlılık, kusma, ağızda kuruluk, çekilme belirtileri, kalp atım hızında artma, çarpıntı, kan basıncında artma, kalp krizi, huzursuzluk ve akıl karışıklığıdır.

KULLANIM ŞEKLİ:

Esrarda olduğu gibi bonzainin de en yaygın kullanım şekli sigara olarak içilmesidir. Nadir de olsa buharının solunması şeklinde de kullanımı vardır. Bunun için hazırlanan düzeneğe bonzai kullanıcıları bong, kova ya da şaşal gibi isimler takmaktadır.

BAĞIMLILIĞI:

Bonzaide bağımlılık hızla gelişmektedir. Tolerans yani kullanılan maddeden alınan etkiyi elde edebilmek için daha fazla miktarda madde gerekmesi de hızla gelişmektedir. Gelişen bu tolerans da zaten bağımlılığın iyi bir göstergesidir.

TEDAVİSİ:

Bağımlılık tedavisinde ilk yapılacak olan vücudu maddeden arındırmak yani detoksifikasyondur. Detoksifikasyon evresinde amaç, madde kesildikten sonra meydana gelecek olan yoksunluk belirtilerini ortadan kaldırabilmektir. Detoksifikasyondan sonraki basamaklar; bilişsel davranışçı tedaviler, motivasyonel görüşme teknikleri ve nüks önleme tekniklerinin kullanılmasıdır. Ailelerin bağımlılık konusunda yeterli bilgiye sahip olup tedaviye katılımları da büyük önem taşımaktadır. Nüksleri önleme amacıyla tedavinin en az bir yıl devam etmesi çok önemlidir.