Senato'da yapılan oylama sonucu 21'e karşı 59 oyla Dilma Rousseff hakkında azil davası açılmasını kabul edildi. Senato konuyla ilgili son oylamasını bu ayın sonunda yapacak. 81 üyeli Senato'da üçte iki çoğunluğun Rousseff aleyhine oy vermesi durumunda geçici Başkan Michel Temer 2018'e kadar olan görev süresini tamamlayacak.
Temer mayıs ayında geçici başkanlık görevini üstlendikten sonra kurduğu yeni kabineye 'ulusal kurtuluş hükümeti' adını vermiş, en önemli görevlerinin ekonomiyi yeniden canlandırmak ve resesyondan kurtulmak olacağını duyurmuştu.
Bütçede usulsüzlük iddiası
Rousseff 2014'te yeniden iktidara geldiği genel seçimler öncesinde, kamu açığını gizlemek amacıyla bütçede usulsüzlük yapmakla suçlanıyor. Rousseff'in sosyal yardımları hazineden kaynak aktarmaksızın devlet bankalarına ödettirdiği iddia ediliyor.
Rousseff: Suçlamalar düzmece, bu bir darbe
İddiaları reddeden Dilma Rousseff, mayıs ayında Senato tarafından 180 günlüğüne görevinden azledilmişti. "Bazı hatalar yapmış olabilirim ancak hiçbir suç işlemedim" şeklinde konuşan Rousseff adli, siyasi bir komedinin kurbanı olduğunu söylemişti. Rousseff ayrıca hakkındaki suçlamaların birer "düzmeceden" ibaret olduğunu ve bunun bir "darbe" olduğunu savunmuştu.
Brezilya'yı sarsan Petrobras skandalı
Brezilya'nın büyük inşaatçılık şirketlerinin kamu ortaklığı bulunan petrolcülük şirketi Petrobras'tan kârlı ihale alabilmek için verdikleri rüşvetler ülke siyasetinde deprem etkisi yaratmıştı. Çok sayıda politikacı ve işadamının mahkum edildiği skandalla ilgili olarak birçok milletvekili ve senatör hakkında da soruşturma başlatılmıştı.