Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben, ülkedeki hayvancıların bu güne kadar çok bedel ödediğini, bunu bildiklerini ifade ederek, hayvancılara ellerinden gelen desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı.
Veteriner Dairesi’nin Avrupa Birliği (AB) desteğiyle hayata geçirdiği “Hayvan Hastalıklarıyla Mücadele” projesiyle ilgili yürütme kurulu toplantısı yapıldı.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre, bu; yeni hükümetin kurulmasının ardından yapılan ilk yürütme kurulu toplantısı oldu.
Toplantıya Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben, proje uzmanları, Başbakanlık AB Koordinasyon Merkezi yetkilileri, AB Proje Destek Ofisi yetkilileri, Veteriner Dairesi yetkilileri, veteriner hekimler, hayvan üreticileri ve üretici birliklerinden temsilcilerle akademisyenler katıldı.
ATABEN: “BUGÜN BAŞLAYIP YARIN TAMAMLANACAK BİR SÜREÇTEN BAHSETMİYORUZ”
Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben, “Hayvan Hastalıklarıyla Mücadele” projesinin hellim ihracatı konusunda hayati önem taşıdığını kaydederek, “Bugün başlayıp yarın tamamlanacak bir süreçten bahsetmiyoruz” dedi.
Sürecin kesintiye uğratılmaksızın yürütülmesi gerektiğini söyleyen Ataben, “Bu çabada Veteriner Dairesi olarak maddi ve manevi girişimlerimiz sayesinde başarıya ulaşacağımıza inanıyorum. Ülkemizin menfaatine olacak bu çalışmada tüm taraflar üzerine düşen sorumlulukları yerine getirecek. Hayvancılar bugüne kadar çok bedel ödedi, biliyoruz. Elimizden geldiğince her türlü katkıyı koymaya hazırız” şeklinde konuştu.
Öte yandan Proje Ekip Lideri Vaidotas Kiudulas de toplantıda, katılımcıları bilgilendiren bir konuşma yaptı.
İLK ADIM KİMLİKLENDİRME
Bakanlıktan verilen bilgiye göre, Hayvan Hastalıkları ile Mücadele projesinin ilk adımı, hayvan tanımlamayla, kimliklendirmeyle ilgili olacak. Üreticiler hayvanlarının kimliklendirilmesini dilerlerse özel veterinerlerden de destek alarak tamamlayacak.
Ardından ağıllardaki ve çiftliklerdeki hayvanlardan numune alınacak ve buna göre çiftliklere veya ağıllara “Hastalıktan Ari” statüsü alınacak. Daha sonra “Ülkesel Arilik” statüsü alınacak. Resmi arilik/ülkesel arilik statüsü, tüm ülkenin hastalıklardan arınmış olduğunu işaret edecek ve bu da ihracata doğrudan katkı sağlayacak.