Türkiye Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye’de vakıflar konusunda çok iyi bir durumda olduklarını belirterek, 12 yılda 4 bin vakıf eserinin ihya edildiğini bildirdi.
Arınç, “Bunların hepsini ecdadımızın bize olan emaneti gözüyle bakıyoruz. 3 milyar lira para harcadık 12 senede, 70 bin kişiye istihdam sağladık ve şimdi de yurt dışına sınırlarımızı taşıdık. Bosna Hersek’te, Yemen’de ve Ortadoğu'nun bir çok yerinde de restorasyonlar devam ediyor. Şimdi Kıbrıs'ta da protokol imzaladık, ne kadar vakıf eseri varsa biz yapacağız” dedi.
Bülent Arınç, Türkiye Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilen Rum Mehmet Paşa Bedesteninin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'de son dönemde yürütülen vakıf eserlerinin restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Arınç, şöyle konuştu:
“Vakıflarda çok iyiyiz. Türkiye'de 12 senede 4 bin vakıf eserini ihya ettik. Bir kısmı bize 50 - 60 milyon liraya mal oldu. Süleymaniye Camii, Fatih Camii, Sultanahmet'e bakın. Atik Valide Külliyesi'ne şu ana kadar 60 milyon lira harcadık. Ama İstanbul'un en güzel külliyesi. Bizim iki tane üniversitemiz var. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi ve Bezmialem Vakıf Üniversitesi. O üniversiteler için o mekanlar kampüs haline getirdi. Bundan 500 yıl önce öylesine bir külliyede mimari, tarih öğretilirken bugün Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi aynı mekanlarda eğitim verecek.
Bunların hepsini ecdadımızın bize olan emaneti gözüyle bakıyoruz. 3 milyar lira para harcadık 12 senede, 70 bin kişiye istihdam sağladık ve şimdi de yurt dışına sınırlarımızı taşıdık. Bosna Hersek'de bir taraftan Alaca Camisi bir taraftan İsabey Camisi ve Hamamı, diğer yanda Tuzla'da da cami restore ediyoruz. Yemen'de Bekiriye Camii ve Ortadoğu'nun bir çok yerinde de restorasyonlar devam ediyor. Şimdi Kıbrıs'ta da protokol imzaladık, ne kadar vakıf eseri varsa biz yapacağız.”
Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün çevre coğrafyadaki üniversite öğrencilerine de burslar verdiğini, bütçenin 500 milyon lira olmasına rağmen bunun üç misli hizmet yapıldığını belirten Arınç, “Bereketin kaynağı burada. Sinerji böyle bir şeydir. 2 kere 2, 4 eder derler ama sinerji olursa 5 eder. Buna laik tabiriyle sinerji, dini tabiriyle bereket derler” dedi.