Yılda iki kez eko-gün gerçekleştirilen Büyükkonuk’ta bu yılın ikinci eko-gün etkinliği olacak 17. Eko-Gün’ün açılışı, saat 10.30’da yapılacak.
Geleneksel köy ürünlerinin ve diğer ürünlerin satışının yapılacağı Eko-Gün çeşitli etkinliklerle gün boyu devam edecek.
Kaval, Saz, Keman, gibi müzik aletlerinin çalınacağı ve “Karpaz Kızları”nın halk dansları gösterisi ve konuşmalarla başlayacak Eko-Gün’de gerçekleştirilecek diğer etkinlikler şöyle:
“Büyükkonuk Belediyesi Halk Dansları ekibinin gösterisi, Alevi Kültür Derneği Semah Gösterisi, Mağusa Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu, Tatlısu Belediyesi Halk Dansları ekibi gösterisi, Grup Baria Müzik dinletisi, Kıbrıs’ta Barış için iki toplumlu koro, Has Der halk dansları gösterileri, ‘Sol Anahtarı’ müzik gurubu konseri, İki toplumlu halk dansları ve SOS Konseri”
Eko-Gün ile ilgili bilgi verilmek amacıyla bugün basın toplantısı düzenlendi.
Belediyeler Birliği Merkez Binası’nda yer alan basın toplantısında Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu, Eko Turizm Derneği Başkanı Kıymet Alibey ile eko günün sponsorluğunu üstlenen Telsim’in Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tanpınar birer konuşma yaptı.
SENNAROĞLU
Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu, Kıbrıs Türk halkının kültürünü yaşatmayı hedefleyen etkinliğin her adımını sorumluluk bilinciyle attıklarını belirterek, Eko Gün kapsamında satışa sunulacak ürünleri belediye tarafından denetlenerek, maliyetlerinin çıkarıldığını ve üreticilere eğitimler verildiğini kaydetti.
Stant sahiplerine Gıda Mühendisleri Odası tarafından Gıda Hijyeni ve Gıda Saklama Eğitimleri verildiğini de kaydeden Sennaroğlu, etkinliğe katılanlara güvenli alışveriş imkanı sağlamak, gelenek, görenekleri yaşatmak amacıyla bilimsel ve profesyonelce hazırlık yaptıklarını ve etkinlik günü Gıda Mühendisleri tarafından kontroller yapılacağını söyledi.
Sennaroğlu, oldukça zengin bir kültürel aktivite programının hazırlandığı organizasyonda kerpiç kesmeden, paner örmeye, lefkara yapımından, pekmez yapımı, el makarnası yapımı, ahşap oymaya, şehriye kesmeden, tezgah dokumaya, çalı süpürge bağlamak, çakıstes kırmadan, sele yapımı yapmak gibi kültürel etkinliklerin yer alacağını ifade etti.
Eko Gün Kuzey Kıbrıs’ta Eko-Agro Turizm kapsamında yapılan tek etkinlik olduğunu dile getiren Sennaroğlu, çevreci ve doğayı korumayı hedef çizen etkinlik kapsamında naylon poşet kullanılmayacağını, onun yerine kağıt hartuç kullanılacağını belirtti.
Sennaroğlu, satışı yapılacak her ürünün el yapımı olup, fabrikasyon ürün satışına izin verilmeyeceğini ifade ederek, Kıbrıs Kültürüne uygun gelenek ve göreneklerin de gün yüzüne çıkarılmasını ve unutulan kültürün bazı öğelerini tekrar kazanılmasını sağlamayı amaçladıklarını söyledi.
Sennaroğlu, “Gelin eski ve bazı unutulmuş Kıbrıs’a özgü gelenek ve tatlara yeniden hayat veren Büyükkonuk Eko Gün etkinliğinde buluşalım” dedi.
Sennaroğlu, 130 standın yer alacağı etkinliğe 40 binin üzerinde ziyaretçi gelmesini beklediklerini vurgulayarak, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Rum Yönetimi Eski Başkan Dimitris Hristofyas’ı davet ettiklerini de anımsattı.
ALİBEY
Eko-Turizm Derneği Başkanı Kıymet Alibey de, sürdürülebilir kırsal kalkınma için Eko-turizm modelini desteklediklerini belirterek dernek olarak gerçekleştirdikleri faaliyetleri anlattı.
Bu tür aktivitelerle kültürel mirası koruyup gelecek nesillere sevdirmeyi amaçladıklarını ifade eden Alibey, aynı zamanda kadınların ekonomik özgürlüğünün de yolunu açtıklarını söyledi.
Alibey, bütün yıl boyunca köylerinde eko turizm yapıldığını ancak eko-günde özel olarak toplu halde neler yaptıklarını paylaşma imkanı bulduklarını belirterek, “Gelin eskiyi hep birlikte yaşayalım” dedi.
TANPINAR
Düzenlenecek olan eko-günün ana sponsoru olan Telsim’in Genel Müdürü Yardımcısı Fevzi Tanpınar ise, Büyükkonuk eko gününün bir çevreye saygı ritüeli olduğunu belirtti.
Tanjpınar, Büyükkonuk’ta kadınların üretime ve ekonomiye katkı yapmasının çok güzel bir şey olduğunu ifade ederek Telsim olarak böylesi bir etkinliğin parçası olmaktan gurur duyduklarını söyledi.