Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti tarafından finansmanı sağlanan ve Büyükkonuk Belediyesi tarafından Büyükkonuk bölgesine kazandırılan The Pine View Sosyal Tesisleri, ile ilgili tartışma yeni bir aşamaya taşındı. Büyükkonuk Belediyesi'nin eski yönetimi tarafından, Özok Grup'a kiralanan ve bu nedenle kamuoyunda tepki çeken “Pine View Sosyal Tesisleri”nin belediyeye iadesi için imza kampanyası tamamlandı, bakanlar kuruluna talep sunuldu ve beklenen iptal kararı çıktı.
Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı iptal kararı kamuoyuna duyuruldu.
Büyükkonuk Belediye Meclisinin almış olduğu karar uyarınca, Büyükkonuk belediyesine ait sosyal tesislerin özel bir şirkete kiralanması ile ilgili daha önce alınan bakanlar kurulu kararının iptal edilmesi talebi bakanlığımızca bakanlar kuruluna sunulmuş ve bakanlar kurulunda onaylanmıştır
Bakanlar Kurulu, 26 Nisan 2014 tarihli toplantısında almış olduğu karar uyarınca, kamuoyunda oluşan hassasiyeti de değerlendirmiş ve Büyükkonuk Belediyesine ait Sosyal Tesislerin 49 yıllığına özel bir şirkete kiralanması ile ilgili Bakanlar Kurulunun daha önce almış olduğu 9 Ocak 2013 tarih ve K(II)64-2013 Sayılı Kararın gözden geçirilmesi için İçişleri Bakanlığına görev vermiştir. Verilen görev çerçevesinde çalışmalarını yürüten Bakanlığımız aşağıdaki tespitlerde bulunmuştur.
Büyükkonuk Belediye Meclisinin 2 Mart 2011 tarihli kararı uyarınca Büyükkonuk Belediyesine ait sosyal tesislerin uzun süreli kiralanması için gazete ilanı yoluyla kiralama ihalesi açılmış ve bunun sonucunda da 17 Aralık 2012 tarihinde Belediye Meclisi Toplantısında Red-Ten (Cyprus) Ltd. Şirketi 49 yıllığına söz konusu tesisin kiralanması ve şartnameye uygun olarak ilgili firma ile sözleşme imzalanması, ödemeler v.s. alınması ve ilgili sözleşmenin Bakanlar Kurulu’na onay için gönderilmesi ve gerekli tüm işlemler için başkana yetki verilmiştir.
Bu yetki ışığında 24 Aralık 2012 tarihinde Red-Ten (Cyprus) Ltd. Şirketi ile Büyükkonuk Belediyesi arasında kira sözleşmesi imzalanmış ve şirket her yıl, yıllık 36,000.-TL kira ödemeyi, bunun yanında 5 yıllık kirayı peşin olarak ödemeyi ve sözleşme tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde en az 300,000.-TL yatırım yapmayı, sonraki 2 yıl içerisinde ise 700,000.-TL ek bir yatırım yapmayı (Toplam 1,000,000.-TL) taahhüt etmiştir.
İmzalanan kira sözleşmesine konu yerler hakkında araştırma yapan Bakanlığımız Sosyal Tesislerin bulunduğu pafta ve parsellerle ilgili yapmış olduğu çalışmada sözkonusu 86 Dönüm, 2 Evleklik alanın büyük bir kısmının Topluluk Malı, bir kısmının Orman Arazisi ve bir kısmının ise 2005 yılında alınan Bakanlar Kurulu Kararı ile Büyükkonuk Belediyesince ağıl yeri olarak kullanılmak üzere İçişlerinden Sorumlu Bakanlığın kontrol ve yönetimine verilen bir yer olduğunu tespit etmiştir.
Bu tespitler ışığında sözkonusu yerin Büyükkonuk Belediyesine ait olmadığı konusunda Bakanlığımız karar üretmiş ve bu konuda ne yapılabileceği konusunda Devletin Hukuk danışmanı olan Başsavcılıktan görüş talep edilmiştir.
Başsavcılıktan alınan cevabi yazıda sözkonusu yerin büyük bir kısmının topluluk malı olduğu ve Büyükkonuk Belediyesinin, Köy Komisyonunun mülkiyetinde ve tasarrufunda bulunan gayrimenkullerin kamu yararına kullanılmak üzere mülkiyeti veya tasarrufu olmamasına rağmen ve topluluk malı olarak mevzuata uygun bir şekilde kullanılabilmesine ve idare edilebilmesine yetkili olanlara olanak sağlamadan ve/veya Köy Komisyonunun ve köy sakinlerinin izni olmadan tasarrufuna alarak mevzuatın hiçbir yetkiyi vermemesine rağmen ihaleye çıkmak suretiyle uzun vadeli kiralaması ve özelin tasarrufuna devretmesi sonucunda Bakanlar Kurulunca kira süresinin onaylanmasının Kira mukavelesine yasallık kazandırmadığı kanaatinde olduğu Bakanlığımıza iletilmiştir. Ayrıca sözkonusu Savcılık görüşünde Fasıl 224 Madde 19 uyarınca bir topluluk malının hangi hallerde Topluluk malı olarak kullanımdan çıkarılabileceğinin açıkça yer aldığı ve Bakanlar Kurulunun Köy sakinlerinin istemi ve kararı olmadan topluluğun malından topluluğun yararlanmasını engelleyecek karar almaya yetkili olmadığı belirtilmiştir. Belediyenin, konu yeri ihaleye çıkarak, özele kiralaması kararı ile Belediyeler Yasasının 61’inci maddesinin 15’inci fıkrası gereği Bakanlar Kurulunun kira mukavelesinin 49 yıl yapılabilmesi şeklindeki kararının hukuken alınması mümkün olmayan bir karar olduğu da vurgulanmıştır. Tüm bu bulgular ışığında konuyu değerlendiren Bakanlığımız, sözkonusu Büyükkonuk Belediyesine ait Sosyal Tesislerin 49 yıllığına kiralanması ile ilgili alınan kararın iptal edilmesi yönünde Belediye Meclisinin almış olduğu 23 Ocak 2015 tarihli Belediye Meclisi Kararını da göz önünde bulundurarak, Bakanlar Kurulunun almış olduğu 9 Ocak 2013 tarih ve K(II)64-2013 Sayılı Kararın iptal edilmesi konusunda gereğini yapmış ve Bakanlar Kurulunca daha önce alınmış olan Belediye Sosyal Tesislerinin 49 yıllığına kiralanması ile ilgili Bakanlar Kurulunun almış olduğu Karar yine Bakanlar Kurulunca iptal edilmiştir.