Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H.Ersan Saner, ilk olarak çalışma ve muhaceret affı konusuna değinerek 16 Ağustos 2016 tarihinde yürürlüğe giren çalışma ve muhaceret affının 45 gün süreyle yürürlükte kaldığını ve bu süre içerisinde 2697 kişinin bu aftan yararlandığını söyledi. Aftan yararlanan kişilerin devlete KKTC de uygulanan 1 (bir) asgari ücret yatırarak yararlanıldığını ifade etti.
Saner, affın normal süresi olan 90 güne tamamlanabilmesi durumunda aftan yararlanabilecek kişi sayısının 5-6 bine ulaşabileceğine, bunun da bugüne kadar farklı hükümet dönemlerinde çıkarılan 7 af arasında en yüksek rakam olduğunu söyledi.
Söz konusu uygulama CTP’ nin iptal başvurusu ve Anayasa Mahkemesi’nin aldığı ara emri kararı nedeniyle durdurulmuştur. Hükümetin ve Bakanlığın Mahkeme kararına saygılı olduğunu söyleyen Saner, 29 Eylül 2016 tarihi ile duran yasanın dün itibarı ile Bakanlar Kurulu’ndan yasallaşması için meclise gönderilmiş olup Hükümetin bu konudaki iradesinin geçerli olduğunu ve en kısa zamanda Meclisten geçirilerek yeniden yürürlüğe gireceğini vurguladı.
Bakan Saner, 2005 yılında CTP-DP hükümeti ayni affı Anayasanın 112. Maddesine dayanarak, kanun hükmünde kararname ile çıkardığını anımsattı ve o dönemde kendileri bu affın halkın yararına olduğunu düşündükleri için mahkemeye taşımadıklarını belirtti.
CTP’nin amacının üzüm yemek deil bağcıyı dövmek olduğunu ifade eden Saner, CTP’nin kendilerine Yasa Hükmünde Kararname ile ilgili bilgi verilmediğinin yanlış bir bilgi olduğunu, bizzat kendisinin bir CTP milletvekiline ve bürokratlarına sözkonusu kanun hükmünde kararnameyi daha tamamlanmak üzereyken incelenmesi için verdiğini ve daha sonra kendi makamında 2 saatlik birlikte bir toplantı yapılarak Yasa Hükmünde Kararnameyi tartıştıklarını ifade etti. Bu işin politikaya alet edilmemesi gerektiğini ve yaşananları halkın taktirine bıraktığını söyleyen Bakan Saner, zamanı geldiğindebunun hesabının halk tarafından sorulacağını söyledi.
Konuşmasının devamında Bakan Saner, Sosyal Sigortalar Kurumu’nun borçları ve ekonomik durumunun son günlerde sıkça gündeme geldiğini, bunu anlamakta zorlandığını, bu borçun dün oluşmadığını sistemin yıllar yılı Sigortalara yüklediği bir borç olduğunu söyledi.
Ancak Sigortaların yapısının sağlam olduğunu belirten Saner, 2008 yılından itibaren Devlet dahil kadrolu alınan ve alınacak olan tüm personel aynen özel sektördeki gibi Sosyal Sigortalı emeklisi olacaktır dedi.
13. Maaş ile ilgili bir soruya cevap veren Bakan Saner, 13. Maaşların ödenmeye devam edeceğini ancak dünyada eşi olmayan bir uygulamanın, 12 prim ödeyip, 13 maaş ödeyen tek ülkeninde KKTC olduğunu ifade atti.
Buna rağmen Sigortaların çalışandan aldığı ile emeklisini ödeyebildiğini ifade ederek, 13. Maaştan dolayı ortaya çıkan farkın Devlet tarafından sübsansiye edilebilmesi gerektiğini söyledi.