Cameron İngiltere'nin geçmişte Avrupa'ya sırtını dönmüş olmaktan pişman olduğunu ve AB'nin ülkeleri uzlaştırarak barışı sağladığını ifade etti.
Cameron "Birliği terk etmek alınmaya değer bir risk mi?" diye sordu.
İngiltere'nin AB'den çıkması gerektiğini savunan Londra eski belediye başkanı, Muhafazakar partili Boris Johnson ise AB'nin demokrasi karşıtı eğilimleri olduğunu savundu ve bu yüzden istikrarsızlık ve yabancılaşmayı güçlendirdiğini ileri sürdü.
23 Haziran'da İngiltere'nin AB'yi terk etmesi ya da birlik içinde kalması üzerine yapılacak referanduma altı hafta gibi bir süre var.
İngiltere'de geçen hafta yapılan yerel seçimlerin ardından referandum kampanyaları da hız kazandı.
Cameron, AB'nin birbirine düşman ülkeleri uzlaştırmayı başardığını söyledi ve İngiltere'nin birliği terk etmesi durumunda "Avrupa'da rekabetçi milliyetçilik çağına geri dönüleceğini" iddia etti.
İngiltere Başbakanı Avrupa'nın 1945'ten bu yana barış içinde olduğunu ancak Bosna savaşından bu yana sadece 20 yıl geçtiğini ve Rusya'nın yakın zamanda Gürcistan ve Ukrayna ile savaşa girdiğini anlattı.
Cameron "Kıtamızda barış ve istikrarın hiç kuşku olmadan güvende olduğundan emin olabilir miyiz? Bu alınmaya değier bir risk mi? Bu varsayımda bulunmak için acele etmezdim" dedi.
Ülkeyi izole eden politikaların İngiltere'ye hiçbir zaman fayda sağlamadığını da ekleyen Cameron, Avrupa'daki büyük siyasi gelişmeleri sayarken "Bölgemizde olanlar Britanya için önemli. Bu 1914'te, 1940'ta ve 1989'da da geçerliydi... Avrupa'da işer yolunda gitmezse sonuçlarından muaf olacağımızı sanmayalım" dedi.
İstihbarat eski başkanı uyardı
İngiltere'nin AB'yi terk etmesi gerektiğini savunan kamp ise ülkenin güvenliğini AB'nin değil NATO'nun sağladığını savunuyor.
Boris Johnson, yaptığı konuşmada Cameron'un NATO'nun rolünün yanı sıra Avrupa'daki değişiklileri büyük oranda hafife aldığını söyledi.
İngiltere'nin Dış İstihbarart Servisi MI6 eski başkanı Sir John Sawers da AB'yi terk etmenin İngiltere'yi daha güvensiz kılacağını söylemişti.
Sawers İngiltere'nin "kritik" veri paylaşımında karar mekanizmasının dışında kalacağını söyledi.
Buna karşın AB karşıtı kampta yer alan Adalet Bakanı Michael Gove ise Sir John'un "açıkça yanıldığını" söyledi.