Baraka Tiyatro Ekibi’nin yeni oyunu “Carrar Ana’nın Silahları”, Lefkoşa gösterimlerini tamamlamasının ardından ilk turnesini Mağusa’ya gerçekleştiriyor.
16 Mayıs Cumartesi tarihinde, Salamis Yolu’nda bulunan, Kültür ve Kongre Merkezi’nde sahnelenecek olan oyun saat 20.00’de başlayacak. Gösterimler için seyirci katkısı olarak 5TL tutarındaki biletler, oyun günü girişten alınabileceği gibi İnce Elektronik yanı Baykal adresindeki Dağcılar Süpermarket’ten de temin edilebilir. Rezervasyon ve ayrıntılı bilgi için 0542 888 69 09 numaralı telefon aranabilir.
Geçmiş yıllarda “Ödenmeyecek Ödemiyoruz”, “Cimrinin Uşakları” gibi politik komedi türündeki oyunlarıyla Mağusalılarla buluşan Baraka Tiyatro Ekibi, bu yıl farklı bir tarzla seyircisinin karşısına çıkıyor.
Bertolt Brecht’in yazdığı politik dram türündeki tek perdelik oyunda Fatoş Muhtaroğlu, Feray Ergin, İlhan Olgun, İlke Olgun, İsmail Özuçar, Merter Refikoğlu, Safiye Özaltıner ve Zekiye Şentürkler rol almakta. Orijinal metinden farklı bir dramaturjiyle sahnelenen oyunda İspanyol müziklerinin kullanılmasının yanı sıra, Nazım Hikmet, Federico Garcia Lorca ve Mustafa Özenç’in şiirleri de eklenerek lirik bölümlerle oyunun duygusal yönü pekiştirildi.
Oyunun konusu ise kısaca şöyle: Çok sevdiği kocasını, faşistlere karşı savaşırken kaybeden Carrar Ana’nın acılı ve durağan dünyası, cephede savaşmakta olan kardeşi Pedro’nun evlerine gelmesiyle değişime uğrar. Carrar bir yandan faşizme karşı savaşmak isteyen kızı Josefin’i durdurmaya çalışırken diğer yandan kardeşi Pedro’nun cepheden ayrılıp eve geliş sebebini anlamaya çalışmaktadır. Bu esnada kendisinden yardım isteyen bir milisle, dini duygularını sömüren bir rahibeyle, oğlunun kız arkadaşı alaycı Manuella ile ve farklı bir anne modeli olan komşusu Bayan Perez’le karşılaşır. Her bir karşılaşma, sahnede ayrı bir duygulanım ve farklı bir gerilime vesile olurken Carrar, dışardaki çetin savaşa rağmen şiddete başvurmazsa çocuklarını koruyabileceğine inanmak istemektedir.
İspanya İç Savaşı hakkında tarihsel bilgi ve sinevizyon görüntüleri de içermekte olan oyun, anneliğin korumacı yaklaşımını irdelemesinin yanı sıra haklı şiddetin meşruluğunu da işlemekte.