Çavuşoğlu:, ‘’Kooperatifleşmeyi sonuna kadar destekliyoruz’’

ZMO, ‘’Kooperatifçiliğe genel bakiş’’ isimli seminer düzenledi...

Ziraat Mühendisleri Odası,  Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile yapmış olduğu ortak seminerde üreticilere ve sivil toplum örgütlerine Kooperatifçilik ile ilgili bilgiler aktardı. Kooperatifçiliğin dünden bugüne kadar irdelendiği seminerde, katılan üreticilere ve katılım belgesi takdim edildi. Türkiye’den Kooperatifçilik konusunda eğitim semineri veren Dr Hayati Başaran’a ise plaketini Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Mehmet Ercilasun takdim etti.

Ziraat Mühendisleri Odası bugün saat 10:00’da KTMMOB Konferas salonunda ‘’Kooperatifçiliğe Genel Bakış’’ isimli seminer düzenledi. Seminere Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Sivil Toplum Örgütleri ve üyeler katıldı.

‘’KOOPERATFÇİLİĞİN ÖNÜNÜ AÇMAMIZ GEREKİR’’

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ercilasun yaptığı konuşmada göreve geldiği günden itibaren odanın daha önceden beri yürüttüğü Toprak Koruma, Hal ve Kooperatifçilikle ilgili yasal mevzuatların bugünkü şekli ile uygulanabilirliğine vurgu yaptı.

Kooperatifçiliğin öneminden bahseden Ercilasun dünyada ve ülkemizde Kooperatifçilik hakkında teknik bilgiler verdi.

Ercilasun, Oda olarak başlattıkları bu tür seminerlerin diğer odalar ile birlikte daha da genişletilerek ülkemizde tarımsal çevre ve gıda konularında birçok daha eğitim seminerlerinin verileceğinin müjdesini verdi.

‘’KOOPERATİF BİLGİ SİSTEMİ OLUŞTURULMALIDIR’’

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ercilasun konuşmasında Kooperatifçiliğin geçmişinden bahsederek kısa bilgiler aktardı. Ercilasun, Kooperatifçiliğin geçmişten günümüze 100 yıllık bir geçmişe sahip olduğuna vurgu yaparak, Geçitkale’de bulunan ve halen faaliyette olan Kooperatif’in 107 yıl önce faaliyetlerine başladığına vurgu yaptı.

‘’Tarımsal Kooperatifçilik, strateji  belgesi ve eylem planı ivedilikle oluşturulmalıdır’’

BM değerlerine göre dünyada 750 bin adet kooperatif bulunduğuna dikkati çeken Ercilasun, ‘’Bu kooperatiflerin bir milyara yakın ortağı bulunmaktadır. AB’ye baktığımız zaman ise bu rakam 250 bin kooperatif ve 163 milyon ortaktır. Yani toplam dünyadaki kooperatif sayısının üçte biri Avrupa Birliği’ndedir. Buda gösteriyor ki gelişmiş ülkelerde baktığımız zaman kooperatifçiliğin benimsendiğini görüyoruz.’’ diye sözlerine ekledi.

 Dünyada  kooperatiflerin  % 28’i Tarımsal Kooperatifler, % 26’sı Kredi Kooperatifleri, % 21 Tüketici Kooperatifleri , % 17 Sigorta Kooperatifleri oluşturduğunu dile getiren Ercilasun, 70’li ve 80’li yıllarda özelikle köy kooperatifleri aracılığıyla yurtdışına yaş meyve sebze ihracatları yapıldığını,  o dönemlerde çiftçiye tohum, gübre, ilaç gibi girdileri kooperatiflerin sağladığına işaret etti.

Ülkemizde birçok kooperatifin yapısal, yönetsel, mali ve finansal sorunları olduğuna değinen Ercilasun,  tüm kitlerin el birliyle çalışması gerektiğini savundu.

Ercilasun sözlerini şöyle noktalandırdı; ‘’Tüm paydaşlarla hep birlikte tarımsal kooperatifçilik strateji belgesi ve eylem planı hazırlanarak kooperatifçilik konusunda bütünlüklü bir program çıkartılmalıdır. Ayrıca kooperatifçilik bilgi sistemi ivedilikle kurularak, kooperatif ortaklarının ortak oldukları kooperatiflerin faaliyetlerinin dijital ortamda izleyebilirliği sağlanarak kaybolan güvenin tekrar kazılması sağlanacaktır.  Kooperatifleşme ekonomik ve sosyal ihtiyaçların olduğu her yerdedir.’’

Ziraat Mühendisleri Odası eski başkanı, KTMMOB yürütme kurulu üyesi Ozan Özuyanık ise yaptığı konuşmada yıllardır oda ve birlik olarak Tarımsal Kooperatifçiliğin önemine vurgu yaptıklarını belirtti. 

Özuyanık, son altı yıldır her gelen Tarım Bakanı ile istişare ederek Tarımsal Kooperatifçiliğin üzerine önemle vurgu yaptıklarını,  bunu yaptığımız yazılı ve sözlü yayımlarla gerek meclis başkanları gerekse bakanlar kuruluna vermiş oldukları ve de yapmış oldukları bilgilendirme toplantılarında belirttiklerini söyledi.

Kooperatifçiliğin hükümet programlarında kalıcı politikalar ile desteklenerek yürütülmesi gerektiğini savunan Özuyanık, ‘’ülke genelinde üreticilerle yapmış olduğumuz bire bir temaslarda bu konunun ne denli önemli olduğu, üretici gruplarımız tarafından da benimsenmiştir’’ dedi.

Özuyanık yakın tarihte kurulan Enginar ve Patates Kooperatifine de dikkati çekerek, ‘’bu tür kooperatiflerin kurulması  bizleri sevindiren durumlardır’’ dedi.

 Özuyanık, Kooperatifçilik çatısı altında tarımsal üretim modellerinin daha ekonomik, sertifikalı, özellikle ihraç ürünlerimizin de birçok dış ambargo unsurlarını yıkarak dünya piyasasına açılma yönünde birçok  olanak sağlanması gerektiğini dile getirdi.

 Özuyanık sözlerine şöyle devam etti; ‘’Gerek mazot desteği gerek DGD ve de iç ve dış kaynaklı tarımsal hibe programlarının kooperatifçilik anlayışı içerisinde olması, ülkemize gelen su ile birlikte kontrol edilebilir tarım modellerinin ve de tarımsal ürünlerdeki piyasa rekabetinin de düzenlenerek hem üreticilerin hem de tüketicilerimizin daha refah içerisinde olacağı bir gerçektir. Şuan ülkemizdeki ihraç ürünlerine baktığımız zaman ortada dönen kayıt dışı ekonominin yanında bozuk bir rekabet sisteminin ve de bir tüccar bir memleket zihniyetinin hakim olduğu  böyle bir tarım modelinde elbette ki sürdürülebilirlik esası tamamen kendini olumsuz yönde göstermektedir. İşte bu yüzden bizler gerek oda olarak gerekse birlik olarak kooperatifçiliği destekliyoruz.’’

‘’KOOPERATİFLEŞMEYİ SONUNA KADAR DESTEKLİYORUZ’’

Son olarak konuşma yapan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, geçmiş yıllardaki kooperatifçiliğin köy insanına büyük katkısı olduğunu, kredi veren kooperatiflerin insanların refah çıtasını yükselttiğine değindi.

Çavuşoğlu, Kooperatifçiliğin eskiden yaşanarak öğrenildiğine değinerek şimdilerde eğitimle desteklendiğine dikkati çekti. Geçmişte insanların bankalardan borçlandıklarını ve ellerindeki toprakları Rumlara kaptırdıklarını hatırlatarak, daha sonraki dönemlerde Kooperatiflerin insanlara verdiği kredilerle topraklarına sahip çıktıklarını söyledi. Tüm üretim politikalarında kooperatifleşme olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, Kooperatifleşmeyi sonuna kadar desteklediklerini belirtti. birlikten kuvvet doğar sözünü hatırlatan Çavuşoğlu, ayrışmanın ve parçalanmanın kimseyi ileriye taşımadığına vurgu yaparak sözlerini noktaladı.