Çavuşoğlu: Dış Ticaret Müsteşarlığı Oluşturulmalıdır
UBP Genel Başkan adayı Nazım Çavuşoğlu, ekonomik sıkıntılara halen çözüm bulunamadığı son zamanlarda üretimin durmak üzere olduğuna dikkati çekti. Çavuşoğlu, toplum olarak üretme hevesinin kırıldığına dikkati çekerek, üreticilerin korunmadığına vurgu yaptı. Küçük desteklerle üreticilerin yeniden umutlarının canlanması sağlanabilecekken teşvik kapsamındaki desteklerin dahi verilmediğini söyleyen Çavuşoğlu, bu bağlamda üretimin yapılamaz hale itildiğini söyledi.
Üretmeden var olmanın imkânsız olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk toplumu ne istediğini bilen, çalışkan bir toplum olduğunu ileri sürdü.
Bireysel çabalarla bir yere varılamayacağına parmak basan Çavuşoğlu, ambargolar ve Kıbrıs Meselesi gibi kronik sorunlarımızdan dolayı uzun yıllar izolasyonlar altında ezildiğimize ve dışa açılamadığımıza dikkati çekti. Standardı olan ürünlerle pazarlamanın birçok yolu olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, kangren olmuş birçok sorunun çözüm beklerken halen hükümetin bir adım atmamasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Üretimde yaşanan sıkıntıların başlıca sebebi olarak teşvik sistemindeki ödemelerin gününde ödenmediğini ve üreticilerin kendi girişimleri ile ayakta kalmaya çalıştığını söyledi.
Ürünlerimizi dünya standartlarında, pazarlanabilir ölçüler içerisinde sunduğumuz zaman satabileceğimize dikkati çeken Çavuşoğlu, ülkemizde henüz AB standartlarında ürün üretemediğimizi birçok konuda yetersiz olduğumuza dikkati çekti.
Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti; ‘’Tarım ürünlerinde sağlıklı üretim yapmak için öncelikle üreticinin desteklenmesi gerekir. Üretimin dünya piyasasında pazar bulabilecek nitelikte olması sağlanmalıdır. Öncelikle bunu yapabilme inancını ortaya koymak gerekir. Sürekli olarak ambargoları ileri sürülerek umutsuzluk pompalanması üreticinin şevkini kırdığı gibi, gelecekle ilgili planlarını da yok ediyor. Dünya piyasasında pazar bulmak adına yapılacak girişimler, Kıbrıs’ta ürettiğimiz bize özgü ürünlerin dünya pazarında tanınmasına katkı koymanın yolunu bulmalıyız.’’
Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın önemine değinen Çavuşoğlu, verimli topraklarımızın değerinden bahsederek, suyla beraber potansiyeli yakalamanın hayal olmadığına vurgu yaptı.
Doğru organize olmuş liyakat dikkate alarak atanacak kadrolarla Dış Ticaret Müsteşarlığı, üretim kesimine pazarlanabilir ürünlerin üretim tüketim ve dış satış aşamasında doğru, açık ve net bilgiler akacağından bahsetti. Çavuşoğlu, teknik altyapı ve bürokratik kadroların varlığı ile doğru bir organizasyonla ayakta durmanın mümkün olduğuna değindi.