Hükümete yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesi, ünlü komedyenin esere 82 bin lira verdiğini ileri sürerek "Abdulhamit'e büyük saygısızlık. Utanç heykelini Cem Yılmaz satın aldı" ifadesini kullandı. Haberle ilgili Açıklama yapan Cem Yılmaz, Saban gazetesini yalanladı. Yılmaz, Sabah gazetesini kastederek "Kamuoyuna duyuru.. İC da sergilenen heykelle ilgili 'satın aldı' haberi doğru değildir. Asıl konu da bu değildir! Bu garip tahrik anlamsız" dedi.
Ressam Ali Elmacı’nın Osmanlı padişahı 2. Abdülhamid’in yüzünü kadın bedeni formundaki bir heykele resmetmesine tepki gösteren bir grup, Contemporary İstanbul’un açılış etkinliğine saldırmıştı.
Sabah gazetesinin haberine göre, koleksiyonunda bulunan 200’den fazla eserin ikisini Contemporary Istanbul’da sergileyen Cem Yılmaz, "Beğendiğim birçok eser var ama onlara maddi gücüm yetmiyor. Grafik tarzı yapıtlar çok ilgimi çekiyor" dedi.
Ünlü komedyen Cem Yılmaz, yoğun bir ilgiyle kapılarını açan 11'inci Contemporary İstanbul Çağdaş Sanat Fuarı'nın Collectors' Stories (Koleksiyonerlerin Hikayesi) bölümüne konuk oldu. Sahip olduğu koleksiyondan iki eseri fuarda sergilenen Yılmaz, önceki gün Ozan Güven'le birlikte Contemporary'yi turladı. Geçtiğimiz günlerde Etiler'de baş başa yemek yediği Şilili galeri sahibi Isabel Croxatto'nun galerisine uğrayan ünlü komedyen, iki eser satın aldı. Yılmaz; Ali Elmacı'ya ait heykele 82 bin TL öderken, 45 bin TL değerinde bir tabloyu da evine götürdü. Fuarda yer alan 60 koleksiyonerden biri olan ünlü komedyen, "Türkiye'de koleksiyonerlerin arasında olduğum için çok mutluyum. Sergiyi gezerken çok kıymetli eserlerle karşılaştım" dedi.
Yılmaz'ın Sabah gazetesinden Okan Filizçay'a verdiği söyleşi şöyle:
"Kemal çok cesur bir çocuk"
Sergide yer alan iki eser, ne zamandır koleksiyonunuzda bulunuyor?
Birini bir yıl, diğerini ise altı yıl önce satın almıştım. İkisi de Amerikalı sanatçıların eserleri... Litografi baskı olan eser, şu an hayatta olmayan sanatçı Tom Wesselmann'a, diğeri ise Ron English'e ait. English; küçük oyuncaklardan, karikatür ve animasyon dünyasından esinlenen bir sanatçı. Grafik tarzı eserler daha çok ilgimi çekiyor.
Koleksiyonunuzda kaç eser bulunuyor?
200'ün üzerindedir... Beğendiğim birçok eser var ama onlara maddi olarak gücüm yetmiyor.
Sanata harcanan paraya acımayanlardan mısınız?
Bu bir alışveriş meselesi... Aslında alıp satmıyoruz; eser el değiştiriyor sadece. Yani, biz kıymeti muhafaza ediyoruz. Satma ya da alma söz konusu değil. Sanatı seven, bir işe saygısı olan kişinin, sanatçıya destek vermesi olarak görüyorum bunu.
Bu arada sosyal medyada paylaştığınız bir videoda, oğlunuz Kemal "Ben de sahneye çıkacağım" diyor. Kemal'i sizinle sahnede görür müyüz?
Kemal doğduğunda sahneye çıkıyordum fakat çok küçüktü. Çok cesur bir çocuk, keşke onu sahnede görebilsem... Kemal, 3.5 yaşına kadar duvarları karalama konusunda uzmandı. Ama sonra duvarlardaki çerçevelerin pahalı olduğunu fark edince çizmeyi bıraktı. Annesinin evinin duvarlarını boyamasına izin veriyorum. Oğlum kıymetli olduğu gibi, Ahu da çok kıymetli.
Ne olmuştu?
Ressam Ali Elmacı’nın Osmanlı padişahı 2. Abdülhamid’in yüzünü kadın bedeni formundaki bir heykele resmetmesine tepki gösteren bir grup, Contemporary İstanbul’un açılış etkinliğine saldırdı.
Bu yıl 11'ncisi düzenlenen Contemporary İstanbul'un Lütfü Kırdar Kongre ve Güzel Sanatlar Merkezi'nde dün akşam gerçekleşen ön gösteriminin ardından bu akşam gerçekleşen açılışı bir grup tarafından basıldı. Kendilerini Milli Görüş hareketinden gören bir grubun, ressam Ali Elmacı’nın İsabel Croxatto Galeria’nın alanında bulunan işine tepki gösterdiği ve sosyal medyada örgütlenerek Lütfi Kırdar’a geldikleri belirtildi.
Eserin sahibi Ali Elmacı olayla ilgili sanatatak.com’a yaptığı açıklamasında şunları söyledi:
“Taşkınlık yapmaya çok müsait bir gruptu ve orada tatsızlık yaşansın, olay büyüsün istemediğim için evet, heykeli standı basan grubun talebi üzerine kaldırdım. Aksi takdirde çok kötü şeyler yaşanabilirdi. Bunu ve olayın büyümesini istemedim. Hala da istemiyorum. Bu konuyla ilgili yazılsın bile istemiyorum. Yaşanlarla ilgili huzursuzum. Hayalkırıklığı duyuyorum. Üzgünüm. Bir sanat eserinden rahatsız olabilirsiniz. Ama böyle tepki veremezsiniz. Şu anda sosyal medyadan hakaret mesajları alıyorum ve bunları hak edecek hiçbir şey yapmadığımı sadece sanatımı yaptığımı düşünüyorum.”