Çevre katliamı

Ülkemiz bir kez daha çevre katliamına tanık oluyor. Lefkoşa’da Dereboyu’nda kesilen bir ağacın ardından dün ise bu kez ise Kuzey Sahil Şeridi’nde yol yapım çalışmaları nedeni ile yüzlerce ağacın, derelerin ve vadilerin yok olduğu gözler önüne serildi. Karpaz bölgesi yeni bir yıkımla karşı karşıya kalıyor. Balalan – Yenierenköy arasında bulunan bölgede, kuzey sahil şeridi boyunca yeni bir yol yapım çalışması gerçekleşiyor. Bu yol yapım çalışması nedeni ile ise iş makinelerinin dereleri, vadileri ve tepeleri yerle bir ettiği objektiflere yansıdı.

Olayın sosyal medyada paylaşılması çevrecileri de ayağa kaldırdı. Lefkoşa’da Dereboyu’nda kesilen ağaç nedeni ile de dün gün boyu farklı polemikler yaşanırken, bu kez Balalan – Yenierenköy sahil şeridindeki doğa katliamı gündeme oturdu.

“AĞAÇLARI KURTARACAK HİÇBİR DAYANAĞIMIZ YOK!”

Yeşil Barış Hareketi, Lefkoşa Dereboyu’nda asırlık çam ağacının inşaat için kesildiğini belirterek, “Bu makamların duyarsızlığının boyutlarını göstermesi bakımından çok düşündürücü ve ürkütücüdür” dedi.

Ersun Aytaç, Hareket adına yaptığı yazılı açıklamada, “Lefkoşa'nın göbeğinde yaşanan ağaç kıyımı ağaçları koruması gereken makamların duyarsızlığının boyutlarını göstermesi bakımından çok düşündürücü ve ürkütücüdür” dedi.

“KKTC’deki en büyük zafiyet ağaçların yaşama hakkını düzenleyen yasaların olmaması” diyen Aytaç, koruma altına alınan ağaçların kesilmesinin engellenebileceğini belirtti.

“Şu anda ağaçları kurtaracak hiçbir dayanağımız yok!” diyen Aytaç, zeytin, harnup, ceviz, narenciye gibi meyve ağaçlarının Tarım Dairesi, orman ağaçlarının da Orman Dairesi’nden alınan izinle kesilebildiğini, bu izinlerin de sürekli verildiğini savundu. Aytaç, “İnşaatlar için bugüne kadar yapılan kesim talepleri Orman Dairesi’nden hiç geri çevrilmedi” dedi.

Kaçak kesimlerin bir türlü önlenemediğini ileri süren Aytaç, kaçak ağaç kesiminin cezasının yetersiz ve caydırıcılıktan uzak olduğunu, denetimlerin de sevgisizlik nedeni ile yeterli ciddiyette yapılmadığını savundu.

Barışcan ŞEKERCİ