Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gülay Çetinkaya Çiftçioğlu’nun “KKTC’nin Lefke Bölgesi’nde Doğadan Toplanan Tıbbi ve Yabani Bitkilerin Sürdürülebilir Kullanımı” isimli makalesi yayınlandı.
Makalesinin Science Citation Index Expanded (SCIE) veri tabanında yer alan Agroforestry Systems Dergisi’nde (Tarımsal Ormancılık Sistemleri Dergisi) yayımlandığını belirten Çiftçioğlu, bu derginin özellikle orman ve tarım ekosistemlerinin sağladığı yararlara ilişkin bilimsel çalışmaları yayımlayan ve Springer tarafından Hollanda’da basılan uluslararası hakemli bir dergi olduğunu söyledi.
Çiftçioğlu Lefke’deki “Tıbbi ve Yabani Bitkileri” inceledi
Çiftçioğlu, araştırmasının amacını Lefke Bölgesi’nin beş köyünde Lefke, Yeşilırmak, Gemikonağı, Yedidalga ve Bağlıköy’de yerel halkın doğadan çeşitli amaçlar için topladığı tıbbi ve yabani bitki türleri ve ilgili geleneksel ekolojik bilginin belirlenmesini içerdiğini dile getirdi. Toplanan bitki türleri, yerel isimleri, bitkinin kullanılan organları ve bitkinin kullanım şekli ile ilgili bilgi almak amacıyla köylerde bitkileri toplayan 153 kişi ile görüşmeler yapığını ifade eden Çiftçioğlu, Lefke Bölgesi’nde gerçekleştirilen arazi anket çalışmaları sonucunda yerel halkın doğadan 47 bitki türünü topladığını, bu bitkileri 8 tıbbi, 18 yenilebilir ve 21 yenilebilir-tıbbi olarak saptandığını açıkladı.
Toplanılan bitkilerin başlıca kullanım amaçlarını geleneksel gıda, baharat, turşu/meze, bitkisel çay, ilaç, süsleme ve meyve/reçel olarak sıralayan Çiftçioğlu, araştırmasının sonuçlarına göre, bitkilerin kullanımına ilişkin geleneksel ekolojik bilginin modernleşme başta olmak üzere çeşitli sorunlar nedeniyle azalmakta olduğunu açıkladı. Bu bağlamda, saptanan bitkilere ilişkin geleneksel ekolojik bilginin devamlılığı için önerilerde bulunan Çiftçioğlu, bu önerileri “bitkiler ve ilgili geleneksel ekolojik bilgiye ilişkin bir veri tabanının oluşturulması, bu bitkilerin ev bahçelerinde üretiminin teşviki, bitkilerin organik üretiminin ve ekolojik etiketlemenin desteklenmesi” şeklinde sıraladı.
Çiftçioğlu, bu araştırmanın biyolojik çeşitlilik, sürdürülebilir kırsal kalkınma ve geleneksel beslenme sistemi açısından eşsiz önemi olduğunu ifade ederek, “tıbbi ve yabani bitkiler” ile ilgili geleneksel ekolojik bilginin sürdürülebilirliğine dikkat çekti.