Tayvan'ın Türkiye Ekonomik ve Kültürel Misyonu Temsilcisi Cheng Tai-Hsiang Yasir, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Tayvan lideri Ma Ying-jeou'nun Singapur'daki toplantısının, ilk siyasi görüşme olması bakımından büyük önem taşıdığını söyledi.
Şi ile Ma'nın 7 Kasım'da Singapur'da bir araya gelmesiyle, Çin-Tayvan ilişkilerinde yeni bir döneme girildi. Tayvan'ın Ankara'daki temsilcisi Cheng, Tayvan ile Çin arasında ilişkilerin normalleştiği 2008'de başlayan süreci AA muhabirine değerlendirdi.
Cheng, kazan-kazan ilkesiyle gerçekleşen görüşmelerin tarafların menfaatine olduğunu kaydetti.
Toplantının ilişkileri geliştirecek olması nedeniyle iki taraf arasında dönüm noktası anlamına geldiğini dile getiren Cheng, "Toplantıda iki lider de yapıcı ilişkilerin hem bölgesel hem de küresel barışa katkı sağlayacağını vurguladı" diye konuştu.
Taraflar arasındaki ticaret hacminin yıllık 170 milyar dolara ulaştığını vurgulayan Cheng, Çin-Tayvan arasında 8 milyon turistin seyahat ettiğini ve 40 bin öğrenci değişimi olduğunu belirtti.
Toplantı için neden Singapur'un seçildiğinin sorulması üzerine Cheng, 1993'te Çin ile Tayvan arasında ilk resmi diyaloğun Singapur'da kurulduğunu anımsattı. Cheng, bu yüzden Singapur'un ayrı bir önem taşıması, ayrıca Singapur liderlerinin, her iki lider ve toplumla dostluğunun bulunması nedeniyle toplantı için bu ülkenin seçildiğini ifade etti.
Güney Çin Denizi meselesi
Güney Çin Denizi'nde son zamanlarda tansiyonun yükseldiğini belirten Cheng, Güney Asya ülkelerinin bir çoğunun bu bölgede hak iddia ettiğini hatırlattı.
Cheng, "Güney Çin Denizi üzerinde Tayvan'ın katılımı olmadan hiç bir anlaşma veya düzenleme, Tayvan tarafından tanınmayacaktır" ifadelerini sözlerine ekledi.