Çocukların cinsel istismar ve tecavüze mağdur kalması, toplumun kanayan yarası olmaya devam ediyor. Ülkede çocuk tacizi ve tecavüzü olayları her geçen gün artarken, bu tür vakaların sorgulandığı poliste, ‘çocuk birimi’ bulunmadığı gibi, bu olayların yargılandığı mahkemelerde ise, ‘çocuk mahkemesi’ eksikliği gündeme geliyor. Detay Gazetesi’ne konuşan Avukat Ayşe Öztabay, bu tip vakalarda, Sosyal Hizmetler Dairesi, Polis Genel Müdürlüğü ve Mahkeme’nin üçayaklı olarak birlikte çalışması ve çocuk mahkemeleri ile polis biriminin kurulması gerekliliğine dikkati çekti.
Rana SARRO
Ülkemizde, çocukların cinsel istismar ve tecavüze mağdur kalması, toplumda kanayan yara olmaya devam ediyor. Resmi raporlara geçen çocuk tacizi ve tecavüzü olayları her geçen gün artarken, bu tür vakaların sorgulandığı poliste, ‘çocuk birimi’ bulunmadığı gibi, bu olayların yargılandığı mahkemelerde ise, ‘çocuk mahkemesi’ eksikliği gündeme geliyor. Avukat Ayşe Öztabay, bu tip vakalarda, Sosyal Hizmetler Dairesi, Polis Genel Müdürlüğü ve Mahkeme’nin üçayaklı olarak birlikte çalışması gerektiğine vurgu yaptı. Detay Gazetesi’ne konuşan Öztabay, çocuk mahkemeleri ile polis biriminin kurulması gerekliliğine dikkati çekti.
[caption id="attachment_54773" align="alignright" width="291"]
“ÇOCUKLARIN İFADELERİ EŞ ZAMANLI ALINMALI”
Bu tür vakalarda, mağdur çocukların ifadesinin bir sosyal hizmet uzmanı, bir polis ve bir psikolog tarafından, eş zamanlı olarak alınması gerektiğini belirten Öztabay, “Polisin mağdur çocuklara sorduğu sorulara şahit oldum ve ben kendimden utandım” dedi.
“ÇOCUK POLİSLERİNE İHTİYAÇ VAR”
Poliste çocuk biriminin oluşturulması ve uzman çocuk polislerinin olması gerekliliğine dikkati çeken Avukat Öztabay, “Eğitimleri ve branşları çocuklar üzerine olan ve belki de çocuk psikolojisi ağırlıklı polislere ihtiyaç vardır” dedi.
“ÇOCUKLARIN MUAYENELERİNDE HASSAS OLUNMALI”
Yine çocukların muayenelerinde de çok hassas olunması gerektiği üzerinde duran Öztabay, “Dolayısıyla çocuk doktorlarının, psikologların, sosyal hizmet uzmanlarının ve uzman polis mensuplarının da, eş zamanlı olarak soruşturmayı yürütmeleri gerekiyor” dedi.
“YASAL DÜZENLEME VE DEVLET POLİTİKASI”
Bu yönde devletin bir politika üretmesi ve yasal düzenleme yapılması gerektiğinin altını çizen Öztabay, “Mahkemeler yasalara göre karar veriyor. Uygun olmayan yasaların muhatabı da Meclis’tir. Meclis’te nereye öncelik vermeleri gerektiğine artık karar vermeleri gerekiyor” diye konuştu.
“OLAY ÖYKÜLEŞTİRİLMEMELİ”
Mahkemelerde çocuklarla ilgili davalarda yapılan kapalı oturumlarda, kararın da daha dikkatli şekilde açıklanması ve basının da bu tür olaylarda hassas olması gerektiğine de işaret eden Öztabay, “Çocuklarla ilgili davaların görüşüldüğü mahkemelerde, kamuoyunun ve basının bilgilendirilmesi elbette gereklidir ancak olayın ayrıntılarının aktarımında daha dikkatli olunması gerekir” dedi.