Üniversiteler Birliği Başkanlığı’na seçilen GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar; yaklaşık bir yıldır planlanan “Üniversiteler Birliği” projesinin hayata geçirilmesinden dolayı büyük mutluluk yaşadıklarını belirterek yaklaşık 4 aydır bu proje üstünde yoğunlaştıklarını söyledi.
Konuyla ilgili olarak bir TV programında açıklamalarda bulunan Akpınar bir sonraki hedeflerinin ise Girne Amerikan Üniversitesi Hastanesi olduğunu açıkladı. Programda Üniversiteler Birliği’nin kuruluşuyla ilgili olarak bilgi veren Akpınar, 1 yıldır planlanan projenin hayata geçirilmesinin mutluluğunu yaşadıklarını söyleyerek şunları söyledi:
“Yaklaşık bir yıl önce olgunlaşan bir düşünceydi. Yaklaşık dört ay önce bu biraz daha şekillenmeye başladı. Özellikle belirli kesimlerle yapılan bir takım görüşmeler sonrasında yaklaşımın oldukça güzel olduğunu, bizlerinde bir inisiyatif kullanmamız halinde hem ada genelinde hem de yurt dışından ciddi bir kabul göreceğini gördükten sonra temaslarımızı biraz daha geliştirmek arzusu doğdu içimizde. Büyük elçiliğimizle de görüşme sırasında baktım ki birimizin inisiyatif alması gerekiyor. O inisiyatifi aldım ve tek tek tüm üniversitelerle görüşmek sureti ile onlara ulaşarak böylesi bir çağrıyı şahsen de yapmış oldum.”
Küresel rekabet
Bugüne kadar üniversitelerin uluslararası alanda kendi güçleriyle yer edinmeye çalıştığını belirten Akpınar, birliğin YÖDAK, Milli Eğitim Bakanlığı ve hükümet ile birlikte yüksek öğretimin adadaki gelişim sürecinde ciddi bir yakınlaşma içerisinde olacağını söyledi.
Akpınar, açıklamasında “Ortaya koyduğumuz yaklaşım YÖDAK, Milli Eğitim Bakanlığı ve hükümetimizle birlikte özellikle Yükseköğretimin adadaki gelişim süreci uluslararasılaşma programında üniversitelerimizin dünya genelinde o küresel rekabet sürecinde almış olacağı yer ve tüm bu alanlarda ciddi bir yakınlaşma sürecinde olacak. Destek verecek, bugüne kadar üniversiteler hem uluslararası alanda hem de ada içinde bir takım ortaya çıkan süreçlerdeki engellerin aşılmasında tamamıyla bunu kendi güçleriyle ortaya koymaya çalıştılar” diye konuştu.
Ülkenin tanıtımı konusu
Üniversitelerin ülkenin tanıtımı konusunda büyük çalışmaları olduğunu belirten Akpınar, özellikle öğrenci ve turistlerin adaya geldikten sonra ulaşım, çevre temizliği, yolların durumu ile ilgili sorunlar yaşamaması açısından yerel yönetimlere ciddi görevler düştüğünü söyledi.
Serhat Akpınar “İnanılmaz bir emek sarf ediyoruz. Yurt dışından öğrenciler geliyor. Bir defa üniversiteler kendilerini çok çok iyi temsil ediyor, çok iyi tanıtıyorlar. Ülkemizi iyi tanıtıyoruz. Oldukça profesyonel çalışmalarla bu işi sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.
Gelen öğrencilerin üniversitelerden ziyade Kıbrıs’taki alt yapı eksikliğinden, ulaşım zorluğundan, yollar, kaldırımlar ve çevresel birçok faktörden olumsuz etkilendiğini vurgulayan Akpınar, yerel yönetimlerimize çok iş düştüğüne dikkat çekerek “Üniversiteler birliğimiz bu çerçevede tüm bu olumsuzlukları ilgililerin dikkatine getirecek, sadece bizim yapmamızla olmuyor, hükümet ve ilgili bakanlıklar da görev üstlenmeli” dedi.
Hastane inşaatı konusu
Girne Amerikan Üniversitesi Hastanesi ile ilgili gelinen son nokta hakkında bilgi veren Akpınar, “Şu anda hastanenin inşaatı ile ilgili tüm hazırlıklar sonlanma noktasına geldi. İhaleler bitti, her şey başlayacak. Peki, biz bu hastaneyi yapmakla ülkemize ne kazandıracağız? Veya biz yapmazsak ne olacak? Böylesi bir yatırımı yapma noktasında tabi ki tüm riskleri alan üniversitenin kendisi. Belirli fakültelerle bu projeyi destekleyecek olan yine bizleriz. Proje hayata geçirme aşamasında şu noktaya geldik, hastane inşaatının yapılacağı arazinin önünde geçmekte olan yolda bir çember yapılması isteniliyor. O çemberi biz yapmaz, maliyetlerini biz kendimiz çözmezsek hastane yapımına izin verilmeyecek.”
Başlangıç maliyeti 50 milyon Euro
Akpınar, bu yatırımın Girne’yi en üst düzeye çıkaracağını ifade ederek şunları söyledi: “Sadece hastane inşaatı başlangıç maliyeti 50 milyon Euro. Böyle bir yatırımı Girne’ye getiriyor, hayata geçiriyorsunuz, sağlık turizminde, yüksek öğretimde daha birçok alanda kendi insanımızın ihtiyaçlarından tutun, her türlü gelişim sürecini olabildiğince en üst düzeye çıkartacak bir proje. Girne Amerikan Üniversitesi’nin asli varlığının dışında böylesi bir projenin öneminin neler kazandıracağını bilen bir kişi olarak söylüyorum bunları, hastanenin yapılacağı alanın önünde geçmekte olan yola yerel yönetim yetkilileri şunu diyor ‘eğer, siz bu çemberi yapmazsanız biz izin vermiyoruz.’ Şimdi, eğer o yerel yönetimin başındaki belediye başkanımıza bakacak olursak benim haberim yoktu bundan diyebilecek size, çünkü kendisi altındaki insanlar bir takım düşüncelerle onu bizim yapmamız gerekliliğini düşünüyorlar ve öyle bir düşünce empoze ediyorlar.”