Çölyak Yaşam Derneği Lefkoşa'da yürüdü

Çölyakla Yaşam Derneği, 9 Mayıs Dünya Çölyak günü dolayısıyla, “Çölyak Farkındalığı” adı altında ve Azbom Bakery ana sponsorluğunda Lefkoşa İplik Pazarı Meydanı’ndan Lefke Hanı’na yürüyüş gerçekleştirildi…

“ÇÖLYAK’TA FARKINDALIK ÖNEMLİ”

•Gülle: “Çölyak; farkında olursanız, bilinçli olursanız hasta olamayacağınız yani uzak durabileceğiniz bir hastalık ama eğer bilinçli olunmazsa, tanı konulmazsa, farkındalık yaratılmazsa çocuklarımızın, gençlerimizin gelişmesinin engellenebileceği ve toplumala aileye çok büyük sorunlar getirebilen bir hastalık’

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle ise Çölyak ile ilgili farkındalığın arttırılmasının önemine işaret ederek, Çölyak’ın; farkında ve bilinçli olunursa, hasta olunmayacak, uzak durulabilinecek bir hastalık olduğunu kaydetti.

Çölyakla Yaşam Derneği’nin 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü dolayısıyla bugün gerçekleştirdiği etkinliğe katılan Bakan Gülle, “Çölyak,‘farkında olursanız, bilinçli olursanız hasta olamayacağınız yani uzak durabileceğiniz bir hastalıktır ama eğer bilinçli olunmazsa, tanı konulmazsa, farkındalık yaratılmazsa çocuklarımızın, gençlerimizin gelişmesinin engellenebileceği ve topluma ve aileye çok büyük sorunlar getirebilen bir hastalıktır” ifadelerini kullandı.

Çölyak, tanı konduktan sonra hastalık olmaktan çıkar…

Sağlık Bakanlığına bağlı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Emine Güllüelli de dernek yetkililerini çalışmaları nedeniyle kutlayarak başladığı konuşmasında, Çölyak ile ilgili bilgi verdi.

Güllüelli, Çölyak’ın tanı konduktan sonra hastalık olmaktan çıkarak bir yaşam biçimi haline geldiğini söyledi.

Çölyak taramsı başarıyla devam ediyor…

Güllüelli, bir ay önce başlattıkları ve ülke genelinde 5 Bin çocuğu kapsayan Çölyak Taraması çalışmalarının da başarıyla devam ettiğini de ekledi.

Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Sema Yorgozlu ise etkinlikte yaptığı konuşmada, Dünya Çölyak Günü nedeniyle Ülkede ilk kez böyle bir etkinlik düzenlemenin mutluluğu ve gururunu yaşadıklarını ifade etti.

Yorgozlu, başta Sağlık Bakanı Ahmet Gülle olmak üzere etkinliğe katkı koyan herkese teşekkür etti.

Etkinlikte çölyak hastalığı ve glutensiz beslenme konusunda bilgiler verildi…

Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu ve Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği desteği ile kurulan danışma masasında ise katılımcılara çölyak hastalığı ve glutensiz beslenme konusunda bilgiler verildi.

Konuşmaların ardından, Gönendere Halk Dansları ekibi gösteri sundu.

Etkinlik çerçevesinde Gancelli Sevgi Atölyesi tarafından katılımcılara yönelik seramik etkinliği gerçekleştirildi

-----------------------------------------------------------

Çölyak Nedir?

Belirtileri, Tanı ve Tedavisi

B E L İ R T İ L E R
Çölyak hastalığının belirtileri geniş bir yelpazeye yayılır.
-Karın Bölgesinde öne doğru şişkinlik
-Yaşa göre kilo azlığı
-Kas zayıflığı
-Kansızlık
-Dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacı artması
-Kusma
-Bezginlik
-İştahsızlık
-Büyüme geriliği
-Ağız içinde oluşan aftlar
-İştahsızlık, gaz şikayetleri
-Eklem ve kemik ağrıları
-Sinirlilik
-Ciltte kaşıntılı döküntüler
T A N I     Y Ö N T E M İ
Çölyak hastalığı her yaşta teşhis edilebilmektedir. Çoğunlukla belirtiler ilişkili bir başka hastalığı da düşündürmektedir. Erken osteoproz, kansızlık, teşhis edilmemiş Laktoz alerjisi gibi.
Çölyak hastalığının insan sağlığı üzerinde önem taşıyan birçok değişimlere neden olmasından dolayı doğru teşhisi önemlidir. Kan testleri ve sonrasında ince bağırsak biyopsisi ile kesin tanı konulmaktadır.
 Çölyak Hastalığı Alerji Testleri, Rezonans ve Homeopati v.b yöntemlerle teşhis edilemez.
 T E D A V İ   Ş E K L İ
Çölyak hastalığının tek tedavisi GLUTENSİZ  sıkı bir diyettir.  Diyetin sıkı bir şekilde uygulanması ile düzleşen ince bağırsak yüzeyi normal şeklini ve işlevini tekrar kazanmaktadır. Çok az miktarda alınan gluten bağısaklardaki tahribatın tekrarlamasına neden olur.
Glutensiz sıkı bir diyetin uygulanması süesince Çölyak hastasının genellikle bir şikayeti olmaz. Beslenme tarzının değiştirilmesinin ardından genelde kısa b ir süre içerisinde şikayetler belirgin şekilde azalır. Şikayetlerin tamamen kaybolma süresi ince bağırsaktaki tahribat derecesi, hastanın yaşı, ve diğer faktörlere göre değişkenlik gösterebilir.
Gluten içeren gıdalardan kaynaklanan, hissedilebilir şikayetler çoğunlukla uzun süreler sonrası hatta bazen yıllar sonra kendini gösterir. Diyetin bozulması ya da terk edilmesi tedavi edilmesi çok daha zor olan ağır hastalıklara neden olabilir.
Çölyak Biorezonans ya da Alternatif Tıp yöntemleri ile tedavi edilemez. 2014 yılı itibariyle bilinen, kanıtlanmış tek tedavi yöntemi GLUTENSİZ DİYETTİR.
Diyetin uygulanmasında yapılan ihlal ya da ihmallere rağmen hasta tarafından hissedilebilir şikayetlerin oluşmaması, asla, glutensiz diyetten vazgeçilmesi anlamına gelmez.