CTP GENEL BAŞKANLIĞI İÇİN TALAT İLE ODUNCUOĞLU YARIŞIYOR
40 KİŞİLİK PARTİ MECLİSİ İÇİN İSE 117 KİŞİ ADAY OLDU
ERK: “PARTİ İÇİNDEKİ ÇELİŞKİLER CTP-BG’NİN ÜLKEYE, TOPLUMA VE HÜKÜMETE HİZMET VERMESİNİN ÖNÜNE GEÇTİ”
YORGANCIOĞLU: “ÜLKEMİZE HİZMETLERİMİZ OMUZ OMUZA SÜRECEK… KAVGALAR ZARARDAN BAŞKA BİRŞEY VERMEZ”
TALAT: “PARTİDE BİRLİK SAĞLARKEN VE SİYASET ÜRETİRKEN, YENİLENMEYİ GENÇLEŞTİRMEYLE BÜTÜNLEŞTİRMELİYİZ”
ODUNCUOĞLU: "SON DÖNEMDE YAŞANAN ANORMALLİKLER BİNAMIZI ÇATLATTI...SİZİ PARTİYİ AYAĞA KALDIRMAYA DAVET EDİYORUM"
Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) 25’inci kurultayı bugün olağanüstü toplandı.
CTP-BG’nin genel başkanı ile parti meclisi üyelerinin belirleneceği kurultayda bin 108 delege oy kullanacak. Genel başkanlık için Mehmet Ali Talat ve Yaşar Oduncuoğlu, 40 kişilik parti meclisi için ise 117 aday yarışacak.
Lefkoşa Atatürk Spor Salonu’nda saat 11.30’da başlayan kurultayın açılışında CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk bir konuşma yaptı. Saygı duruşunun ardından divan oluşturuldu ve Divan Başkanlığına Feridun Önsav, yardımcılığına Sibel Sorakın, Laden Yalman, Şadan Karşılı ve İsmail Kayapınar getirildi.
CTP-BG Genel Başkanı ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun kurultaya hitabından önce bir belgesel gösterildi. Yorgancıoğlu’nun konuşmasının ardından genel başkan adayları Talat ile Oduncuoğlu delegelere hitap etti.
Konuşmaların ardından oylama işlemine geçildi.
Genel başkanlık ve parti meclisi seçimlerinin sonuçlarının saat 19.00’dan sonra açıklanması bekleniyor.
ERK: “PARTİ İÇİ ÇELİŞKİ, TOPLUM VE HÜKÜMETE HİZMET VERMENİN ÖNÜNE GEÇTİ”
CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk, kurultayın açılış konuşmasında, partililere son kez CTP-BG Genel Sekreteri olarak hitap ettiğini belirterek, partinin ve hükümetin başarısı için kendisiyle birlikte çalışan herkese teşekkür etti.
Erk, oybirliği ile seçildiği görevinde büyük bir görev üstlendiğini ve bu sürede hep dürüst olmak için çaba harcadığını ifade ederek, parti içerisinde yaşanan sıkıntıların sır olmadığını, ancak partisinin başarısı için içteki statükoların yanında olmadan, görevini tarafsız yapmaya çalıştığını kaydetti.
Kıbrıs müzakerelerinde partinin üzerine düştüğünü yaptığını, barış için çalıştığını ancak bunu parti içinde de yapılması gerektiğini ifade eden Erk, parti içinde de barışı sağlayabilmek gerektiğini söyledi.
Parti içindeki “yaban çelişkilerin” CTP-BG’nin ülkeye, topluma ve hükümete hizmet vermesinin önüne geçtiğini ifade eden Erk, delegelere seslenerek, partisine sahip çıkmaya çağırdı, Kıbrıs’ta başka CTP olmadığını söyledi ve herkesi partisine sahip çıkması gerektiğini belirtti.
Erk: “Parti içindeki çelişkiler giderilmeli, barış içinde topluma hizmet edilmeli” dedi.
YORGANCIOĞLU: “KAVGALAR ZARARDAN BAŞKA BİRŞEY VERMEZ”
CTP-BG Genel Başkanı, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, ülkede barışı demokrasiyi ve insan haklarını savunan partisinde 4 yıldır başkanlık, 2 yıla yakındır da ülkede başbakanlık yaptığını belirterek, yanında olan herkese teşekkür etti.
Delegelere “dostlarım” diye hitap ederek, partinin yeni dönemini başlatacak delegelere başkanlığı ve başbakanlığı dönemindeki icraatları anlatan Yorgancıoğlu, bundan sonraki süreçte partisinin kendisine vereceği her türlü görevi sürdüreceğini söyledi.
Toplumun huzura, barışa, demokrasiye, refaha ve geleceğe taşınması için üzerine düşen görevleri yerine getirmeye devam edeceğini ifade eden Yoragcıoğlu, partililer olarak topluma hizmet için her zaman omuz omuza yürümeye devam edeceklerini vurguladı.
Yorgancıoğlu, birlik ve beraberliğin önemine işaret ederek, kişisel hırsların bir kenara bırakılmasının şart olduğunu belirtti. Özkan Yorgancıoğlu, partide birlik olmamasının zorluklarıyla karşı karşıya kaldıklarını işaret etti ve bunun, yeni dönemde birliğe dönüşmesi temennisinde bulundu.
Hükümetin bir çok konuya el attığını, geçmişte üzerine gidilmeyen konuların üzerine gidildiğini ifade eden Yorgancıoğlu, Kıbrıs müzakerelerinde 11 Şubat Ortak Metni varsa, bunun CTP’nin başarısı olduğunu söyledi. Yorgancıoğlu, “Poliste ölen bir kişi için dıştan hizmet alınarak araştırma yapıldı... Ekonomik istikrar başarıldı. Türkiye’den ek kaynak alınmadan bu başarıldı” dedi.
Yorgancıoğlu, hükümet olarak hiçbir kurumu satmadan bunu başardıklarını ve Meclis’i yasalarla beslediklerini kaydetti. 22 ayda 113 yasayı meclisten geçirdiklerini ifade eden Yorgancıoğlu, bunların 22 tanesinin sıfırdan yaratılan ve toplumsal dönüşümü sağlayan yasalar olduğunu belirtti.
İCRAATLAR
Kamu Görevlileri, Seçim ve Halk Oylaması, Siyasi Partiler Yasası ile Faiz Yasaları henüz bitirilmese de bu yöndeki çalışmaların sürdüğünü kaydeden Yorgancıoğlu, esnafa ve işe yeni girenlere yönelik düzenlemeler yaptıklarını; engellilere yönelik kalıcı tedbirler aldıklarını; birçok yatırım ve yasal düzenleme hayata geçirdiklerini söyledi. Yorgancıoğlu, Engelsiz Park projesini de hayata geçirmek için çalıştıklarını ifade etti.
Yangın helikopteri ihalesi, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda kararlar ürettiklerini, kadın ve çocuk haklarını geliştirdiklerini kaydeden Yorgancıoğlu, 2 yıldan kısa bir süre içerisinde gençlere yönelik birçok çaba ortaya koyduklarını, meslek liseleri öğrencilerine ayrıcalık getirdiklerini ve uyuşturucuya karşı mücadele başlattıklarını vurguladı.
Hükümetin bunları yaptığını ve daha birçok işin beklediğini söyleyen Yorgancıoğlu, özel sektöre yönelik girişimlerin sürdüğünü ve istihdamın önünü açmak için çalıştıklarını ifade etti. Yorgancıoğlu, sağlık alanında da Onkoloji Merkezi’nin temelinin atıldığını, inşaatın sürdüğünü ve organ nakliyle ilgili yasal düzenlemenin yapıldığını söyledi.
Daha detaylı bir basın açıklaması yapacağını söyleyen Yorgancıoğlu, asgari ücreti geçen yıl iki kez tespit ettiklerini, İyi İdare Yasası ve benzeri bir çok uygulamayı yaşama geçirdiklerini ifade etti.
Ekonomik işbirliği protokolünün ülkeye getiri getirmesi için detaylı ve geniş toplantılar yaptıklarını belirten Yorgancıoğlu, bu protokolün kendileri tarafından hazırlanıp masaya oturulacağını vurguladı.
Hükümeti eleştirenlerin önce kendini sorgulamasını isteyen Yorgancıoğlu, hükümetleri döneminde her zaman tüm kesimlere eşit mesafede durduklarını ve eylemleri bir hak olarak gördüklerini kaydetti. Hiçbir özelleştirme altına imza atmadıklarını ifade eden Yorgancıoğlu, tüm halkın hükümeti olmak için ciddi bir şekilde çalıştıklarını kaydetti.
Yorgancıoğlu, kavganın ve kişisel çıkarların ülkeye ve partiye zarardan başka bir şey vermeyeceğini, bunun son dönemdeki seçimlerde de görüldüğünü ifade ederek, yerel yönetimlerde büyük kentleri kaybetmeyi hak etmediklerini söyledi.
Seçimlerde yaşanan sıkıntıları, eleştirileri, çelişkileri ve kavgaları anlatan Yorgancıoğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de partinin yeterince sahiplenilmediğini de ifade ederek, hükümet çalışmalarının ve bürokratların davranışlarının da bunda etkili olduğunu anlattı.
“TOPARLANIP ADIM ATMAK LAZIM”
Yaşadığı tüm sıkıntıları tek tek anlatan ve bütün sorumluluğu üzerine aldığını söyleyen Yorgancıoğlu, partinin bir an önce toparlanıp, adım atmasının önemine işaret etti. Yortgancıoğlu, Kıbrıs sorununda sorumluluk üstlenilmesinin önemine vurgu yaptı.
Bu kurultayın, Kıbrıs sorunu ve Türkiye’deki gelişmelere bakıldığında da kritik bir dönemde yapıldığını ifade eden Yorgancıoğlu, partide yeni bir potansiyel yaratılmasının önemli olduğunu ve partiye sahip çıkılması gerektiğini belirtti.
Yorgancıoğlu, parti olarak halkı her zaman kucakladıklarını ve buna devam edeceklerini ifade ederek, partinin kişisel çıkarların ön planda tutulması durumunda bunun sadece “düşmanlarına” yarayacağını kaydetti.
Partide el birliğiyle çalışmaya devam edeceklerine inanç belirten ve kendisinin bu yönde çalışmayı sürdüreceğini vurgulayan Yorgancıoğlu, tüm partililere teşekkür etti.
TALAT: “DAHA TEMİZ, DAHA ADİL BİR DÜZEN YARATMAK BOYNUMUZUN BORCU”
CTP-BG Genel Başkan adayı, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da konuşmasında, CTP’nin ülkenin en değerli partilerinden olduğunu ve toplumun CTP’ye ihtiyacı olduğunu belirtti. Talat, partinin son dönemlerde yaşadığı sıkıntılar, kırgınlıklar ve parti içindeki bölünmelerin kendisini üzdüğünü ve tekrar CTP Genel Başkanlığına aday olmaya zorladığını söyledi.
Talat, siyasi partilerin gönüllülük işi olduğunu, kimsenin zorla tutulmadığını, kimsenin de çıkarları için bir siyasi partiyi tutmaması gerektiğini belirterek, özveriyle siyasi partilere tutulması ve toplumsal kaygılarla hareket edilmesinin önemine işaret etti.
Kimsenin parti başkanı olarak doğmadığını vurgulayan Talat, siyasi partilerin topluma hizmet için bulunduğunu, kendine çekmek için işe adam almak için olmadığını kaydetti.
Parti disiplininin geriye gittiğini de ifade eden Talar, CTP’de bunun olamayacağını vurgulayarak, birlik ve bütünlüğün önemine vurgu yaptı. Talat, partide gençlere önem verilmesinin önemine de işaret ederek, partide donanımlı insanların yer alması ve toplumun geleceğini doğru bir zemin üzerine oturtmanın önemine dikkat çekti.
Talat, “Partide birlik sağlarken ve siyaset üretirken, yenilenmeyi gençleştirmeyle bütünleştirmeliyiz. Gençlere daha fazla görev, imkan ve sorumluluk vermeliyiz” dedi.
Kıbrıs sorununun çözümünün en önemli hedefleri olduğunu ifade eden Talat, CTP’nin Kıbrıs sorununu çözmekteki samimiyetinin ortada olduğunu, çözüm yolundaki her adımda imzasının bulunduğunu kaydetti.
Kıbrıs müzakerelerinde her zaman CTP’nin sürükleyici olduğunu işaret eden Talat, CTP’nin Kıbrıs politikalarının hem dünyada, hem de Türkiye’de benimsendiğini ifade etti. Talat, ülkenin Kıbrıs sorununun çözümünde ve ülkenin gelişiminde CTP’ye ihtiyacı olduğunu vurguladı.
Talat, hükümette olan CTP’nin Kıbrıs konusunda da her alanda çalışması gerektiğini ifade ederek, CTP’nin en önemli görevlerinden bir tanesinin de ülkede adaleti sağlamak olduğunu ve bunun istihdamdan yargıya, her alanda gerektiğini kaydetti.
Mehmet Ali Talat, ülkedeki “UBP zihniyetini” temizlemenin görevleri olduğunu ifade ederek, “UBP zihniyetini temizlemek, daha temiz, daha adil bir düzen yaratmak bizim boynumuzun borcudur” dedi. “UBP”den değil, zihniyetinden bahsettiğine işaret eden Talat, popülizmden de uzak durulması, “her türlü rüşvete” son verilmesi ve ülkeyi temiz bir ülke haline getirmenin görevleri olduğunu vurguladı.
Halkın siyasete güvensizliğine de değinen Talat, halkın bütününü kucaklayarak, güven vereceklerini söyledi. Talat, “En önemli görevlerimizden biri de halka ‘CTP varsa, siyasete güvenebiliriz’ dedirteceğiz” ifadesini kullandı. Talat, “Ülkemize her alanda sahip çıkacağız, çünkü bu bizim gelecek nesillere borcumuzdur. Kıbrıs Türk halkını özne haline getireceğiz, üretim odaklı bir ekonomik yapı temel hedefimiz olacak. Şeffaf hesap verebilir bir kamu boynumuzun borcudur” dedi.
Talat, partide herkesi birlik ve beraberliği sağlamak için hep birlikte harekete çağırdı.
ODUNCUOĞLU
Diğer genel başkan adayı Yaşar Oduncuoğlu da, 45 yıllık partili olduğunu ancak adaylığını açıkladıktan sonra tanınmadığını öğrendiğini belirterek, üzüntü duyduğunu söyledi.
“Ben Yaşar ustayım” ifadesini kullanan Oduncuoğlu, iş hayatında olduğu gibi partisinde de kalite aradığını, varsayımla iş yapmadığını ifade ederek, CTP’yi sağlam temeller üzerine kurduklarını ve CTP’nin büyük bir aile olduğunu kaydetti.
Son dönemlerde partide yaşanan “anormalliklerin” binalarını biraz çatlattığını ifade eden Oduncuoğlu, partide yaşanan sıkıntıların ve sorunların yine partililer tarafından yapıldığını ifade ederek, herkesi birlik olmaya ve partiyi ayağa kaldırmaya çağırdı.