Cumhurbaşkanlığı'nda 4 adımlık plan!

Crans Montana’da sonra eren Kıbrıs görüşmeleri sonrasında KKTC Cumhurbaşkanlığında yapılan çalışma toplantısında 4 adımlık bir plan uygulanması üzerinde fikir teatisinde bulunulduğu iddia edildi.

Detay Gazetesi/Özel

Buna göre “Kapalı Maraş”’ın açılması için çalışma yapılması, Kıbrıslı Maronitlerin kuzey Kıbrıs’ta bulunan mülklerine/evlerine dönmesinin önünün açılması, Kuzey Kıbrıs’taki Mal Tazmin Komisyonunun daha aktif çalıştırılması,Rumlar’a ödenecek tazminatlar ile ilgili finansman bulunması ve Kıbrıs Türk halkı üzerindeki ambargoların kaldırılması için çalışma yapılması konuları üzerinde görüş alış verişinde bulunulduğu öğrenildi.

UBP-DP HÜKÜMETİNDEN GÖRÜŞME YAPMAYALIM ÖNERİSİ

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve  Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katılımıyla Meclis’te temsil edilen tüm siyasi partilerin yer aldığı “Çalışma Yemeği”nde, Başbakan ve UBP lideri Hüseyin Özgürgün, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı DP lideri Serdar Denktaş ile  Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu“Federasyon görüşmeyelim,Birleşik Kıbrıs’tan vazgeçelim” önerisini masaya getirdiği iddia edildi.

CTP VE TDP PARAMETRELER ORTADA DURUYOR

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yanı sıra CTP lideri Tufan Erhürman ile TDP lideri Cemal Özyiğit’in “Federasyon görüşmeyelim,Birleşik Kıbrıs’tan vazgeçelim” önerisine katılmadığı öğrenildi. TC Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu’nun ise herhangi bir tavır ortaya koymadan, “gerekli değerlendirmeleri yapacak, sizleri de dinleyeceğiz” dediği belirtildi.

KIBRIS TÜRKLERİNİN KÜLTÜREL YAPISINA MÜDAHALE EDİLMEMELİ

KKTC Cumhurbaşkanlığı sarayında düzenlenen çalışma yemeğinde Türkiye hükümetinin Kuzey Kıbrıs’taki kültürel yapının dini esaslar temelinde değiştirilmesine yönelik bazı organizasyonlarda bulunduğu muhalefet tarafından dile getirildiği ancak T.C. Dışişleri Bakanı  Mevlüt Çavuşoğlu’nun bu konuya şiddetle karşı çıktığı öğrenildi.

TURİZM ŞEHRİNDEN HAYALET ŞEHİRE

Maraş (Yunanca: Βαρώσια, Varosia, Yabancı dillerde: Varosha), Gazimağusa şehrinde bulunan mahalle, Kıbrıs'ın en ünlü turistik bölgesiydi.

Maraş, 1974 yılında 13 Ağustos'ta (o gün son bulan) İkinci Kıbrıs Harekâtı sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirilmiştir.

1974 öncesi Akdeniz'in en ünlü tatil merkezlerinden biri olan Maraş, şu sıralar Birleşmiş Milletler tarafından denetlenen ve Kıbrıs adasını ikiye ayıran "Yeşil Hat" tampon bölgesindedir. İçerisinde BM'ye ait bir adet bina bulunmaktadır. Yaklaşık 400 metre ilerisinde ise altı apartman Türk Silahlı Kuvvetleri'ne orduevi yapılması için tahsis edilmiştir.

Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ile orduevi yanında bulunan kız öğrenci yurdunda kalan öğrenciler dışında içeriye giriş kesinlikle yasaktır. Hayalet şehri görmek isteyen yabancı turistler Maraş İkon Kilisesi'nden öteye gidememektedirler. Ancak 2016 yılından itibaren turistlerin kiliseye de girmeleri yasaklanmıştır. Askeri kartı olanlar, yurtlarda kalanlar ve kayıtlı taksiler haricinde hiçbir şekilde sivil araç ve yaya Kapalı Maraş Bölgesi'ne alınmamaktadır.

Annan Planı'na göre kapalı Maraş, Rum tarafının denetimine bırakılacaktı. Ancak yapılan referandumda Annan planı Kıbrıs Türk'lerince kabul edilmesine rağmen, Kıbrıs Rumları tarafında reddedilince, bu gerçekleşmedi.

4 ADIMLIK PLAN

CransMontana’da sonra eren Kıbrıs görüşmeleri sonrasında KKTC Cumhurbaşkanlığında yapılan çalışma toplantısında 4 adımlık bir plan uygulanması üzerinde fikir teatisinde bulunulduğu iddia edildi. Buna göre “Kapalı Maraş”’ın açılması için çalışma yapılması, Kıbrıslı Maronitlerin kuzey Kıbrıs’ta bulunan mülklerine/evlerine dönmesinin önünün açılması, Kuzey Kıbrıs’taki Mal Tazmin Komisyonunun daha aktif çalıştırılması, Rumlar’a ödenecek tazminatlar ile ilgili finansman bulunması ve Kıbrıs Türk halkı üzerindeki ambargoların kaldırılması için çalışma yapılması konuları üzerinde görüş alış verişinde bulunulduğu öğrenildi.

  1. Kapalı Maraş’ın açılması için çalışma yapılması
  2. Kıbrıslı Maronitlerin kuzey Kıbrıs’ta bulunan mülklerine/evlerine dönmesinin önünün açılması
  3. Kuzey Kıbrıs’taki Mal Tazmin Komisyonunun aktif çalıştırılması, Rumlara ödenecek tazminatlar ile ilgili finansman bulunması
  4. Kıbrıs Türk halkı üzerindeki ambargoların kaldırılması için çalışma yapılması