DAÜ “18 Nisan Dünya Kültür Mirası Günü”, diğer adıyla ‘Uluslararası Anıtlar ve Sitler Günü’nü bir dizi etkinlikle kutluyor.
Her yıl tüm dünyada, ICOMOS (International Council of Monuments and Sites) örgütünün öncülüğünde kutlanan ve esas amacı kültür varlıklarının korunması konusunda farkındalık yaratmak ve toplum bilincinin oluşturulmasına / artırılmasına katkı koymak olan bu anlamlı gün, bu yıl ICOMOS örgütünün 50. Yılı dolayısıyla daha bir önem kazanmıştır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bir ilk olarak 2011 yılında ve ardından 2012, 2013 ve 2014 yıllarında, Doğu Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve Kıbrıs Araştırmaları Merkezi (DAÜ-KAM) ortak etkinliği olarak düzenlenen paneller, fotoğraf sergisi, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik bilinç artırma etkinliği gibi farklı etkinliklerle kutlanmış olan 18 Nisan Dünya Kültür Mirası gününün, 18 Nisan 2015’de de iki farklı etkinlikle kutlanması planlanmıştır.
Birinci etkinlik bu yıl ilk kez, Doğu Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve Kıbrıs Araştırmaları Merkezi’ne ek olarak Namık Kemal Lisesi’nin de katılımıyla, lise öğrencilerine yönelik olarak 15 Nisan Çarşamba sabahı ve 16 Nisan Perşembe sabahı Gazimağusa Suriçi’nde, DAÜ öğretim elemanları (Doç.Dr. Beser Oktay Vehbi, Dr. Hacer Başarır, Zehra Şonya) ve NKL öğretmenlerinin yürütücülüğünde gerçekleştirilecek olan atölye çalışması ve 17 Nisan günü Buğday Camii’sinde bu çalışmanın ürünü olması hedeflenen video filminin ve serginin sunuşunun yapılması ve katılımcılara sertifikalarının dağıtılması şeklinde gerçekleştirilecektir.
İkinci etkinlik ise ICOMOS’un 50. kuruluş yılına atfen günün anlam ve önemi üzerine 17 Nisan Cuma sabahı saat 10:30’da gerçekleştirilecek ve Buğday Camii’sinde düzenlenecek olan halka ve öğrencilerimize yönelik seminerlerden oluşacaktır. Bu kapsamda Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü yarı-zamanlı öğretim görevlisi, restorasyon uzmanı Cavide Atukalp, ‘Mağusa için Tarihi Dönüşüm Stratejisi: Kültürel Değişimi İzlemek Yerine Yaratmak’, Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Ege Uluca Tümer ise ‘2012-2013 Dünya Anıtlar Fonu Gazimağusa Kentsel Anıtlar Fonu Çerçevesi Projesi’ başlıklı seminerler sunacaklardır. Buna ek olarak UNDP’nin KKTC’de tarihi eserler üzerine yaptığı işlerde danışmanlık yapan uzmanlarından biri olan Rand Eppich’in katılımıyla ‘Recent Projects for the European Regional Development Fund: Architectural Heritage Landscape and Rural Development’ başlıklı seminer gerçekleştirilecektir. Etkinliklere tüm halkımız davetlidir.