DAÜ’lü akademisyenler, çalışanlar ve öğrencilerin, özellikle kampüs içinde artan sahipsiz ve terk edilmiş kedi ile köpeklerin yaşam kalitelerini iyileştirme girişimi olan KAY Projesi, hayvanların insanlardan uzak barınaklarda tutulmaları yerine, kısırlaştırılıp bakımlarının yapılması ve tanınmaları için kulaklarına takılan sarı küpeler ile kampüse bırakılması aşamalarından oluşan bir ‘koruma’ anlayışı üzerine kuruldu.
Uzun zamandır Gazimağusa bölgesi için hayvan terketme noktası haline gelen DAÜ kampüsünde köpek ve kedi sayılarının artması üzerine ilk kez DAÜ Rektörlüğü ile Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı arasında Şubat 2013 de imzalanan bir protokolle başlayan proje DAÜ’lü gönüllüler ve Gazimağusa Veteriner Dairesi tarafından yürütüldü. Hayvanların kısırlaştırma, aşı, tedavi ve küpeleme işlemleri Gazimağusa Veteriner Dairesince yapıldı, bugüne dek 130 kadar dişi ve erkek köpek kısırlaştırılarak kampüse bırakıldı. Kısırlaştırma sonrası bakımları ise DAÜ’lü gönüllüler ve DAÜ Hayvanlara Yardım Kulübü üyesi öğrenciler tarafından yapılıyor. Periyodik olarak yapılan iç ve dış parazit tedavilerinin yanında DAÜ yemekhanelerinden artan yemekler kampüste oluşturulan yemek ve su noktalarına kulübün gönüllü öğrencileri tarafından her gün düzenli olarak aktarılıyor. Kısırlaştırılan hayvanlar proje kapsamında çalışan gönüllülerce kayıt altına alınıyor, isim verilerek tam bir DAÜ’lü olmaları da sağlanıyor.
DAÜ Kısırlaştır-Aşılat-Yaşat Projesi yürütücülerinden ve Hayvanlara Yardım Kulübü danışmanı Fayka Güresun proje hakkında geniş bilgi vererek sahipsiz yada terkedilmiş hayvanları barınakların uygunsuz koşullarında tecrit etmek yerine, bu yolla yani yaşam hakları ve refahlarını sağlayarak daha sürdürülebilir çözümlere ulaşılabileceğini belirtti. DAÜ KAY projesinin aynı zamanda bir ‘Toplumsal Sorumluluk Projesi’ olarak son derece önemli olduğuna da vurgu yaptı. Üniversitedeki gönüllü öğretim üyesi, öğrenci ve personel desteği ile projenin başarıyla yürütüldüğüne dikkat çeken Güresun, kısırlaştırılan hayvanlar arasında sahiplendirilenlerin de olduğunu; DAÜ’nün hayvan dostu ve bir üniversiteye yakışır şekilde tüm ‘canlıların yaşam hakkına duyarlı’ bir kampüs olmaya devam edeceğinin de altını çizdi.