DAÜ İç Mimarlık Üçüncü Sınıf Öğrencileri Tasarım Derslerinde Gerçek Kullanıcılar İçin Loft Evler Tasarlıyor
Amerika’da önceleri ekonomik konut ihtiyacından, eski depo ve fabrikaları eve dönüştürme merakı olarak başlayan ve ardından tüm dünyada yaygınlaşan alternatif yaşam alanları "Loft" olarak adlandırılmaktadır. Loft evlerin en önemli özelliği, içinde mekanı odalara ayıran duvarların olmayışı ve tavanların yüksek olmasıdır. Bu sayede yaşadığınız mekanı bir bütün olarak algılayabiliyorsunuz. Loft, 1970’lerde evsizlik sorununa yeni bir alternatif ve Amerika’lı sanatçıların atölye-ev arayışlarının çözümü olarak ortaya çıkmıştır. Ev ve iş alanlarını birlikte kullanmak isteyen New York’lu sanatçılar, ticari ve endüstriyel yerleşimin değişimiyle birlikte, kullanılmayan eski fabrika ve depoları yaşam anlarına dönüştürdüler.
Her tür mekanda olduğu gibi, yaşam mekanlarının da büyük bir devinim içinde olduğunun göstergesi olan Loft evler, sahibine gerçek bir yaşam stili yansıtma şansı da vermektedir. Loftlar, geleneksel evlerden bambaşka bir düzene ve akışkan bir mekan kurgusuna sahip olduğu için, bir Loft kullanıcısının, bildik bütün düzenleme kurallarını unutması ve yaratıcı fikirlere açık olması gerekiyor. Bu bağlamda DAÜ Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık Bölümü’nün, hem İngilizce hem de Türkçe Programlarında paralel olarak ele alınan İç Mekan Tasarımı Stüdyosu III dersi bünyesinde Kuzey Kıbrıs’ın başarılı sanatçıları ve tasarımcılarından oluşan davetli kullanıcılar, Gazimağusa Laguna bölgesinde tasarlanacak Loft’ların kullanıcıları olarak belirlenmiştir. Gazimağusa kent merkezine yaklaşık bir kilometre uzaklıkta, depo olarak kullanılan binalar, söz konusu yenilikçi yaşam alanlarının tasarlanacağı binalar olarak seçilmiştir.
Araştırmacı Y. İç Mimar Zehra Babutsalı Alpler tarafından gerçekleştirilen Loft tasarımı ve özellikleri konulu seminer ile de detaylı olarak bilgilendirilen DAÜ İç Mimarlık Bölümü öğrencileri, geleceğe yönelik önemli birikimler elde ettiklerini vurguladılar. Ders yürütücüleri Doç. Dr. Özlem Olgaç Türker, Yrd. Doç. Dr. Asu Tozan, Öğretim Görevlisi Seyit Ermiyagil, Araş. Gör. Gözde Pırlanta, Araş. Gör. Sowgol Khoshroonejad, mekan anlayışlarının ve ihtiyaçlardaki değişkenliğin, ve hem yaratıcılığı hem de kullanıcı memnuniyetini doğrudan etkileyen faktörlerin, konut tasarımlarında oldukça önemli olduğunu vurgulamaktadırlar.