Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi ve Barış İçin Araştırma ve İletişim Merkezi (BAİM) tarafından, 8 – 9 Kasım 2018 tarihlerinde düzenlenecek olan “5. Uluslararası İletişim ve Medya Çalışmaları Konferansı” için geri sayım başladı.
DAÜ Halkla İlişkiler ve Basın Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre; KKTC Başbakanı Tufan Erhürman’ın da davetli olduğu, 12 ülkeden 60’a yakın katılımcıyla Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda yapılacak olan konferans 14 oturumdan oluşuyor. Dünyadan çok sayıda akademisyen, gazeteci ve sivil toplum örgütünü buluşturacak olan konferansta öğrenciler ve yurttaşların katılımıyla da akademik çalışmalar toplumla buluşuyor.
İki Uluslararası Ana Konuşmacı
DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam’ın açılışında yer alacağı konferansta, birinci gün Upsala Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nico Carpentier, ikinci gün de Cardiff Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Stuart Allan oturumların açılışında ana konuşmacılar olarak katılımcılara seslenecek. Türkçe ve İngilizce olarak paralel oturumlarda farklı disiplinlerden katılımcıların bildiriler sunacağı konferansta, “Barış İletişimi,” “Siyasal İletişim,” “Kriz Yönetimi,” “Mülteci ve Azınlık Hakları” gibi birçok farklı konu “Barış Çalışmaları” perspektifinden tartışmaya açılıyor.
“Barışı Düşün, Konuş ve Yetiştir”
Konferansta “Barışı düşün,” “Barışı konuş” “Barışı yetiştir” mottosuyla yola çıktıklarını dile getiren BAİM Başkanı Doç. Dr. Metin Ersoy, özellikle Kıbrıs ve yakın coğrafyanın sorunları düşünüldüğünde; bunların haberlerde ele alınış biçiminin sorunların çözümüne yönelik olmaktan ziyade, sorunları alevlendiren bozuk bir zemin oluşturduğunu dile getirdi. Bu noktada Barış Gazeteciliği’nin önemine de değinen Ersoy, medyada hâkim olan ötekileştirici, nefret yaratan, hedef gösteren, birçok alanda ayrımcılığı ve şiddeti körükleyen eril haber dilinin yerini, etik doğrular çerçevesinde insan ve sorunun çözümüne odaklı barış dilinin alması gerektiğini belirtti. Doç. Dr. Ersoy, “Barış Gazeteciliğini yaygın kılarak bunu başarabiliriz” dedi.
“Barışın Dilini Tabandan Yeşertmeliyiz”
Akademik çalışmaların sırça köşkler veya fildişi kulelerinde yer edindiğine dair algının değişmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Ersoy, bu tarz konferanslarla toplumun paydaşlarıyla bir araya gelmenin önemine de dikkat çekiyor. Barış Gazeteciliği alanında gazetecilere hizmet içi eğitimler vererek adım adım mesafe kat etmeyi hedeflediklerini ifade eden Doç. Dr. Ersoy, “Barışın dilini tabandan yeşertmeliyiz. Gazeteciler için barışın dilini hâkim kılabilirsek, buradan editörlere ve editörlerden de gazete patronlarına ulaşacak kadar ‘Barış Gazeteciliği’ni uygulanabilir ilkeler haline getirebiliriz” dedi.
Gazetelerin itibarı ve güvenilirliğinin arttırılması hususunda “Barış Gazeteciliği”nin önemli bir değer olduğuna değinen Doç. Dr. Ersoy, bunu yapmayı ilke edinen gazeteleri okumayı tercih ederek toplumun barışa, sorunların çözümüne ve uzlaşı kültürüne destek vermesi gerektiğini belirtti.
Sponsorlar Barışa Destek Veriyor
Lemonadda, Ekor, Oza ve Hediyem Su’ya barışı destekleyen sponsorlukları için teşekkür eden Doç. Dr. Ersoy, 2007 yılında BAİM olarak çalışmalarına başladıkları günden bugüne her alanda tüm birimleriyle kendilerine en büyük desteği veren DAÜ’deki tüm birimlere ve DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam’a teşekkürlerini sundu.