DAÜ yasası ne durumda?
Cumhuriyet Meclisi’nde Kuzey Kıbrıs Eğitim Vakfı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Kuruluş Yasa Tasarısını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici (AD-HOC) Komitenin Başkanı UBP Milletvekili Erdal Özcenk, Kuzey Kıbrıs Eğitim Vakfı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Kuruluş Yasa tasarısı ile ilgili çalışmalarının hangi aşamada olduğu ile ilgili Detay Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulundu.
“Komite nisap sorununa takıldı”:
DAÜ yasasının gecikmesiyle ilgili özeleştiri de yapan Erdal Özcenk, yaz aylarında hiçbir şekilde komitede nisap sağlanamadığını söyledi. Nisap sorunundan dolayı yasa görüşmesine bir türlü başlanamadığını belirten Özcenk, komitenin görüşmelere başladığı zaman söz konusu yasanın kapsamlı ve çok fazla değerlendirme gerektiren bir yasa olduğunun ortaya çıktığını vurguladı.
Cumhuriyet Meclisi’nde Kuzey Kıbrıs Eğitim Vakfı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Kuruluş Yasa Tasarısını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici (AD-HOC) Komitenin Başkanı UBP Milletvekili Erdal Özcenk, Kuzey Kıbrıs Eğitim Vakfı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Kuruluş Yasa tasarısı ile ilgili çalışmaların tamamlandığını açıkladı.
Yasa tasarısının şu anda Vakıf Yöneticiler Kurulu, Doğu Akdeniz Üniversitesi İdaresi ve Rektörlüğü tarafından incelendiğini ve Cuma gününe kadar gerekli itirazları ve önerilerini yapacaklarını ifade eden Erdal Özcenk, yasa tasarısının Cuma günü karara bağlanacağını ve Mart ayı sonuna kadar yasa tasarısının Meclis Genel Kurulunda oylamaya sunulacağını kaydetti.
“DAHA ŞEFFAF BİR YÖNETİM AMAÇLANIYOR”
Yasa tasarısında yer alan değişikliklere de değinen Erdal Özcenk, daha şeffaf bir yönetimin amaçlandığını, denetim mekanizmalarının artacağını, Vakıf Yöneticiler Kurulunun yapısıyla ilgili değişikliklerin olacağını ve yapılan değişikler ile VYK senatosunun üniversite yönetimine bir üye atacağını fakat bu üyenin senato dışından birisi olacağının öngörüldüğünü ifade etti.
Rektörlük seçiminde 2x4 yıl şeklinde maksimum iki dönem rektörlük seçimine girme hakkı tanınacağını belirten Özcenk, rektörlük seçiminde her kesimin oy kullanabileceği şekilde bir değişikliğe gidileceğini açıkladı. Özcenk, “yasa tasarısını hazırlarken uluslararası birçok üniversiteden fikirler aldık, yönetim şekillerini inceledik. Rektörlük seçimlerinde akademik tarafın oyu tüm dünyada olduğu gibi DAÜ’de de daha fazla ağırlıklı olacak” dedi.
“SİYASETİ DAÜ’DEN UZAK TUTMAYI HEDEFLİYORUZ”
DAÜ’nün devlete ait bir vakfın üniversitesi olduğunu kaydeden Erdal Özcenk, “ben geçmiş yıllarda Vakıf Yöneticiler Kurulu üyeliği de yaptım o dönemlerde de savunduğumuz bir şey vardı ki siyasetin akademik konulara kesinlikle müdahale etmemesi gerekiyor. Devletin DAÜ’de maddi olarak denetleyici pozisyonda olması gerekiyor.
Özcenk, yeni yasa ile hedefimiz devletin akademik olaylara kesinlikle müdahale etmeyeceği denetler pozisyonda olacağı özerk bir yapı oluşturarak DAÜ’nün batmadan kaliteli eğitim vermesini sağlamaktır” diyerek, siyasetin DAÜ’den uzak tutulacağını ifade etti.
“DAÜ SİYASİ ERK İÇİN BİR İSTİHDAM SAHASI DEĞİLDİR”
Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin Mağusa’nın olmazsa olmazı olduğunu vurgulayan Erdal Özcenk, DAÜ’nün ilelebet yaşatılabilmesi, gelişmesi ve güçlenmesini istediklerini belirterek, DAÜ’yü bir istihdam sahası olarak görmediklerini ifade etti.
“KOMİTEDE NİSAP SAĞLAYAMADIK”
DAÜ yasasının gecikmesiyle ilgili özeleştiride bulunan Erdal Özcenk, yaz aylarında hiçbir şekilde komitede nisap sağlanamadığını söyledi. Nisap sorunundan dolayı yasa görüşmesine bir türlü başlanamadığını belirten Özcenk, komitenin görüşmelere başladığı zaman söz konusu yasanın kapsamlı ve çok fazla değerlendirme gerektiren bir yasa olduğunun ortaya çıktığını vurguladı.
Bütçe komitesi toplantılarından dolayı 1.5 aylık süre DAÜ yasası komitesinin toplanamadığını dile getiren Özcenk, sendikalardan, Rektörlükten ve VYK’dan yasayla ilgili görüşler alınarak yasa taslağının hazırlandığını da sözlerine ekledi. Şu anda yasa ile ilgili son rötuşların yapılacağını ifade eden Erdal Özcenk, en geç Mart ayı sonuna kadar Kuzey Kıbrıs Eğitim Vakfı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Kuruluş Yasa Tasarısını Meclis Genel Kurulu’nda oylamaya sunmayı hedeflediklerini açıkladı.
“REKTÖR SEÇİMİ YAPILACAK”
Yasa mecliste onaylandıktan sonra yasanın altının tüzüklerle doldurulacağını söyleyen Özcenk, tüzüklerinde en kısa zamanda tamamlanacağını ve yasa resmi gazetede yayınlandıktan sonra 2 ay içerisinde rektörlük seçimine gidilmesi gerektiğini ifade etti.