Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda CTP grubu adına Lefkoşa milletvekili Tufan Erhürman’ın, İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi gündemindeki “Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında (Değişiklik) Yasa Önerisi”nin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere görüşülerek, reddedildi.
Tezkere üzerine ilk sözü alan Erhürman, CTP-UBP hükümet döneminde müşavir yaratılmadığını ancak şimdiki hükümet dönemindeki hükümet programında böyle bir madde yer almadığını söyledi. İhtiyaçların yeni müşavir yaratacak şekilde giderilmemesi gerektiğini belirten Erhürman, yasa önerisi ile sorunun çözümlenebileceğini kaydetti.
Erhürman, yasanın bir madde içerdiğini, bunun da atanan kişinin görevi sona erdiğinde kişinin önceki görevine ve kadrosuna dönmesini kapsadığını ifade etti.
Erhürman, aynı konuyla ilgili Emeklilik Yasası değişikliğine ilişkin bir yasanın da Genel Kurula sunulacağını belirtti.
KAŞİF
UBP milletvekili Ahmet Kaşif, bu tip yasa önerilerine konsensüs istenmesi durumunda, sunulmadan önce temaslarının yapılması gerektiğini söyledi.
Kamu reformunu öngören Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı konusunda çalışmaların devam ettiğini, kendisinin İdari İşler Komitesi Başkanı olduğunu söyleyen Kaşif, yasa çalışmasının 10 gün içinde hazır olacağını kaydetti.
Atamaların müşavir yaratılmadan yapıldığını dile getiren Kaşif, çalışmaların bu yönde olduğunu belirtti.
Kaşif, üçlü kararnamelerin henüz yürürlüğe girmediğini söyledi.
Kaşif, komite gündeminde olan bir yasanın parça parça geçirilmesine karşı olduğunu kaydetti.
Kaşif’in konuşması sırasında CTP’li milletvekilleri, söz alarak, Kaşif’e sorular yöneltti ve yeni bir çalışmaya ilişkin bir bilgileri bulunmadığını belirtti.
Meclis Başkanı Siber, hükümet değişiklikleri olduğunda yasaların kadük olmadığını kaydetti.
DENKTAŞ
Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, CTP’nin muhalefet görevini iyi yaptığını, bundan memnuniyet duyduklarını belirtti.
Yasanın 2009 yılından bu yana gündeme geldiğini, CTP’nin muhalefete geçer geçmez, yeniden bu yasayı gündeme getirdiğini belirten Denktaş, yasa önerisinin “sadece muhalefet görevini yerine getirmek için” gündeme taşındığını söyledi.
Denktaş, iki tane atama yapıldığını, birinin henüz imzalanmadığını, bunlardan birinin Vergi Dairesi’nin başına getirildiğini, bu konuma vergici bir kişinin gelmesini istediklerini çünkü vergide ciddi bir reform yapmayı planladıkları ifade etti. Denktaş, bu kişinin partisi ile ilişkisi olmadığını söyledi.
Devlet Emlak Malzeme Dairesi Müdürü’nün de 22 Mayıs tarihinde emekliye ayrılacağını dile getiren Denktaş, müdürden yerine atanacak kişi için öneri aldığını ve bu kişinin atanacağını belirtti.
Maliye’de devamlılığı sağlayabilmenin önemli olduğunu söyleyen Denktaş, tüm atamaların bu şekilde olacağını, müşavir yaratılacaksa da yaratılacağını, gerçekten değişiklik yaratacaksa yaratılacağını ifade etti.
Denktaş, “DP’nin CTP ile iktidarda olduğu dönemde o yasayı birlikte bitirdik, milletvekilleri ve sendikalara gönderdik. Hükümeti bozdunuz, bitmiş tasarıyı yeniden değiştirdiniz. Şimdi bize ‘bizim değiştirdiğimiz şekilde geçirin’ diyorsunuz. Yeni komite üzerinden geçecek, değerlendirilecek. Ona göre geçirilecek” şeklinde konuştu.
“Kamu reformu yasa tasarısı 2006 yılında bizi hükümetten etti” diyen Denktaş, o dönem yaşananları anlattı.
Denktaş, öneriye hükümet olarak ret oyu vereceklerini belirtti.
Erhürman’ın öneriye neden ret verileceğini sorması üzerine Denktaş, yapılacak atamaların yönteminin belli olduğunu söyleyerek, Cumhurbaşkanlığı’nın atamaları imzalamama nedenin sorguladı. Denktaş, bu öneriyle Cumhurbaşkanlığının bir ilgisi olup olmadığını sorarak, önerinin geçmesi üzerine mi Cumhurbaşkanının imzalayacağını sordu. Denktaş, “Ümit ederim ki Cumhurbaşkanı bu kumpasın içinde yer almamıştır” dedi.
SOYER
Denktaş’ın ardından CTP milletvekili Ferdi Sabit Soyer söz alarak, “Denktaş’ın fiili Başbakan olduğunu ve komplo teorileri ürettiğini” iddia etti.
Soyer, CTP-DP hükümet döneminde yaşananları anlattı ve Denktaş’ın o dönem bazı yasalara karşı çıktığını belirtti.
ÇELER
TDP milletvekili Zeki Çeler, ivedilikle ilgili hükümetin geçmişten bahsettiğini, müşavir yaratmak amacıyla geçirmek istemediğini savundu.
Çeler, Cumhurbaşkanına kumpas içinde yer aldığı suçlaması yapılmasını kabul edemeyeceklerini söyledi.
Amacın müşavir yaratmaya devam etmek olduğunu savunan Çeler, hükümete suçlamada bulundu.
Çeler, üçlü kararname kapsamındaki atamalarda görev süresi bittiğinde önceki konuma dönmenin sıkıntıları gidereceğini ifade etti.
Çeler, topluma müşavir yaratmama konusundaki iyi niyetin gösterilmesi gerektiğini belirterek, oylarının olumlu olacağını söyledi.
ÖZGÜRGÜN
Başbakan Hüseyin Özgürgün, Soyer’in Denktaş’a fiili Başbakan demesini eleştirerek, Denktaş ile uyum içinde çalıştıklarını, kendisinin Başbakan olduğunu, Başbakan Yardımcısının Başbakan vekili de olduğunu ve görevini yaptığını belirtti.
Hükümet çalışmalarının devam etmek zorunda olduğunu, müşavirlerin değerlendirileceğini söyleyen Özgürgün, bazı müşavir yaratılacak atamaların da yapılacağını ancak az olacağını kaydetti.
Özgürgün, bundan sonra yasa tasarısı da geçtikten sonra bu dönemin kapanacağını belirtti.
Hükümet çalışmalarının devamı için müşavir ortaya çıkmasının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Özgürgün, rakamın çok fazla olmayacağını kaydetti.
Cumhurbaşkanının önünde bekleyen üçlü kararnameler bulunduğunu dile getiren Özgürgün, bunların hızlanması için Cumhurbaşkanı ile konuşacaklarını belirtti.
Özgürgün, Cumhurbaşkanlığı’nda bekleyen atamaların ciddi olarak geciktiğini ve dairelerde bazı sorunlara yol açtığını ifade etti.
Siber de kamu reformu ile ilgili Meclis’te konsensüs olduğunu, yasaya önem verdiklerini ve kısa sürede geçmesini istediklerini belirtti.
DENKTAŞ
Denktaş yeniden söz alarak, Cumhurbaşkanını kumpas ile suçlamadığını, ama yeni müşavir konusunda CTP ile Cumhurbaşkanı arasında bir paslaşma olduğu algısı edindiğini ifade etti.
Daha sonra tezkere oylandı ve oyçokluğuyla reddedildi.