Denktaş ile Vehbi arasında otobüs kavgası

GAÜ CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi’nin, GAÜ’nün öğrencilerini ücretsiz taşımak için satın aldığı otobüslerin 6 aydır gümrükte bekletildiğini ifade ettiği sert açıklamanın ardından Başbakan yardımcısı Serdar Denktaş’tan üniversitelerin eğitim kalitesini yükseltmek üzerine yoğunlaşması gerekirken taşımacılık sektörüne de el attığını savundu.

Hanife Lefkaralı

GAÜ CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi’nin, GAÜ’nün gümrükte bekleyen öğrenci servis otobüslerinin KAR-İŞ’in yersiz politikalarına takıldığını ifade ettiği ve “Üniversiteler ülke ekonomisinin göz bebeği diyenler şimdi parmaklarının arkasına saklanmamalıdırlar” şeklindeki açıklamasına Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’tan açıklama geldi.

Vehbi, GAÜ’nün otobüslerinin 6 aydır gümrükte çürümeye terk edildiğini ifade ettiği açıklamasında, “Keşke ülkede toplu taşımacılık sistemi olsa da, bizler de otobüslere, benzine harcadığımız parayı; laboratuvarlara, eğitime harcasak. Sonuç olarak bizler öğrencilerimizi taşıyoruz. Bu konudan herhangi bir gelir elde etmiyoruz” ifadelerini kullanırken, üniversitenin gümrükte bekleyen otobüsleri için bir imza kampanyası başlattıklarını ve çözüm alınamazsa şok eylem planlarıyla hak arayışına devam edeceklerini bildirmesi üzerine Denktaş,  toplu taşımacılığın belli bir düzene girmesi için ülke çapında kartlı sisteme geçiş yapılmasına yönelik çalışmalar başlatıldığını savundu. Denktaş, toplu taşımacılık sisteminin istenilen noktaya getirilmesi ile birlikte üniversitelerin taşımacılık sisteminden çıkartılacağını belirtti.

“DEVLET ELİYLE SİSTEM”

Denktaş, kartlı sistemin çok kısa bir süre içerisinde tamamlanarak konuyla ilgili ihaleye çıkılacağını belirten Denktaş, gerek devlet eli ile yapılan taşımacılık, gerekse bireysel taşımacılığın tam bir sistem ve kontrole kavuşturulacağını belirtti.

ÜNİVERSİTE YETKİLİLERİNE NASİHAT

Olayın bir diğer yüzünün sektörel gelirlerin daha yaygın kullanılabilmesine yönelik olduğunu belirten Denktaş, üniversitelerin eğitim kalitesini yükseltmek üzerine yoğunlaşması gerekirken taşımacılık sektörüne de el attığını savundu. Denktaş bunun yerine taşımacılık sisteminin iyileştirilerek kendilerinin de bundan öğrencilerini nasıl faydalandırabileceğini görüşmeye başlamasının çok daha uygun ve üniversiteye yakışan bir davranış biçimi olacağını söyledi.

“TOPLU TAŞIMACILIK İSTENİLEN NOKTAYA GETİRİLİNCE ÜNİVERSİTELER SİSTEMİNDEN ÇIKARTILACAK”

Denktaş açıklamasında şunları kaydetti:

“Bilinmelidir ki, bu konu sadece bir üniversitenin kendi konusu değildir. Bazı üniversiteler önceden kalma alışkanlıkla yolcu taşıma izinleri olmamasına rağmen otobüs ithalatını yapmış ve emrivaki bir şekilde ‘Biz getirelim bu siyasiler nasıl olsa bize izin vermek zorunda’ mantığı ile hareket etmişlerdir. Bu mantığa boyun eğmek niyetinde olmadığımı, ithal ettikleri bu otobüsleri ancak kendi ellerinde mevcut olan izinli otobüslerden sistem dışına çıkarttıklarının yerine gümrükten geçirebileceklerini, toplu taşımacılık sisteminin istenilen noktaya getirilmesi ile birlikte üniversitelerin taşımacılık sisteminden çıkartılacağını çok net bir biçimde kamuoyu ile paylaşmak durumundayım.

Bu nedenle, bir üniversite yetkilisinin kamuoyu yaratarak eylem uyarısında bulunmasını üniversiteye yakışan bir yaklaşım olarak görmediğimizi altını çizerek vurgulamak isterim. Bir üniversite yöneticisine yakışan, var olan sorunları ve varsa nedenlerini muhatapları ile görüşerek çözüme ulaştırmaktır. Tehditle emrivakilerini hayata geçirmek isteyen her kurum Devletten gereken cevabı alacaktır. Unutulmaması gereken hiç bir kurumun Devletten daha büyük olmadığı gerçeğidir.”