Sağlık Bakanlığı, Yakın Doğu Üniversitesi ile imzaladığı Teşhis ve Tedavi Hizmetleri Protokolü ile İstanbul, Ankara ve Adana’daki anlaşmalı hastaneler yanında YDÜ Hastanesi’ne de hasta sevk edebileceğini açıkladı.
Protokol sayesinde, YDÜ’den, Türkiye Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği’nde belirtilen Türkiye’deki anlaşmalı hastanelerin uyguladığı fiyatlar ve Türk Tabipler Birliği’nin belirlediği fiyatlar altında bir fiyatla hizmet alınacak.
Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, “Bizi fazlasıyla memnun eden bir tablo ortaya çıktı”.. Ciddi bir tasarruf sağlanacak” dedi.
Sağlık Bakanlığı’ndaki basın toplantısında Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana ve YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Günsel de hazır bulundu.
SUCUOĞLU: “CİDDİ BİR TASARRUF SAĞLANACAK”
Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, YDÜ Hastanesi ile imzalanan ve Bakanlar Kurulu tarafından da onaylanan Teşhis ve Tedavi Hizmetleri Protokolü sayesinde, Sağlık Kurulu tarafından Türkiye’ye sevk edilen hasta ve refakatçilerin karşı karşıya kaldığı maddi ve ulaşım sıkıntılarının artık yaşanmayacağını söyledi. Sucuoğlu, protokolün, halka daha kolay sağlık hizmeti sunabilme adına imzalandığını belirtti.
Hastaların tercih etmeleri durumunda Sağlık Kurulu tarafından İstanbul, Ankara ve Adana’daki anlaşmalı hastaneler yanında YDÜ Hastanesi’ne de sevk alabileceğini ifade eden Sucuoğlu, yurt dışından da müracaat alan YDÜ Hastanesi’nin yok sayılmasının doğru olmayacağını ifade etti.
Protokol sayesinde, Türkiye Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan ve Sağlık Uygulama Tebliği’nde belirtilenle Türk Tabipler Birliği’nin belirlediği bedellerin altında bir fiyatla hizmet alınacağını kaydeden Sucuoğlu, “Bizi fazlasıyla memnun eden bir tablo ortaya çıktı. Ciddi bir tasarruf sağlayacak” dedi.
“ESAS HEDEF HASTA MEMNUNİYETİ”
Sucuoğlu, Sağlık Bakanlığı’nın, devlet hastanelerinin yanında özel hastanelerden de sorumlu makam olduğuna işaret ederek, özel hastanelerle işbirliğini arttırmayı istediklerini, bu kapsamda da KKTC’deki özel bir hastaneden yeni bir teklif geldiğini ancak esas hedeflerinin hasta memnuniyeti olduğunu kaydetti.
Geçmişe göre pek çok tedavinin devlet hastanesinde sunulduğunu ancak halen eksiklikler bulunduğunu söyleyen Sucuoğlu, genellikle kanser cerrahisi, özel alet gerektiren göz müdahaleleri ve yoğun bakım ünitesinin dolu olduğu durumlarda sevk yapıldığını belirtti.
Sucuoğlu, dün açılan onkoloji servisinin devlet ve hastaya ilk yılda 8 milyon dolar tasarruf sağlayacağına inandıklarını söyledi.
“HİZMET KALİTE ÇITASINI YÜKSELTMEK LAZIM”
Eğitim ve sağlık turizminde ilerleyebilmek için özel ve devletteki sağlık hizmeti kalitesi çitasını yükseltmek gerektiğini ifade eden Sucuoğlu, sağlık turizmine bugün Avrupa Birliği sınırları içerisinde harcanan paranın yılda 50 milyar dolar olduğunu belirtti.
Sucuoğlu, KKTC’nin iklim ve coğrafik konumuyla rakip tanımayacak bir potansiyele sahip olduğunu ve ülkeye sağlık alanında yatırım yapmak isteyen kalburüstü sağlık kuruluşları bulunduğunu söyledi.
“GENEL SAĞLIK SİGORTASI ARALIK 2017’DE”
Sigortalıların özel hastanelerden yararlanmasını öngören Genel Sağlık Sigortası uygulamasına ilişkin gelişmelere de değinen Sucuoğlu, Ekim ayına kadar bu yöndeki tüm yasal düzenlemeleri hazır etmeye çalışacaklarını kaydetti.
Sucuoğlu, 31 Aralık 2017’ye kadar Genel Sağlık Sigortasına geçmek için gereken adımları atmış olmayı hedeflediklerini söyledi.
HASTANELERİN DURUMU
Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbanoğlu Devlet Hastanesi’nde odaların yenilenmesi yönünde yürütülen çalışmalara da değinerek, iki örnek odanın hazır olduğunu ve amaçlarının hastanedeki 200’e yakın odayı sponsorlarla 4 yıldızlı bir otel konforunda düzenlemek olduğunu kaydetti.
Sucuoğlu, Cengiz Topel Hastanesi’nde de bir dahiliye uzmanı ve çocuk doktorunun göreve başladığını ve yakın zamanda da anestezi uzmanının göreve başlayacağını belirtti.
“KEMOTERAPİ VE ÇOCUK ONKOLOJİSİ SERVİSİ AÇILACAK”
Onkoloji Radyoterapi Merkezi’nin ardından Ağustos ayı sonuna doğru da kemoterapi ve çocuk onkolojisi servisinin açılacağını belirten Sucuoğlu, Lefkoşa Devlet Hastanesi’nin Türkiye’deki muadil hastanelerle kıyaslanacak duruma getirildiğini söyledi.
Faiz Sucuoğlu, Türkiye’deki hastanelere sevklerden dolayı oluşan borçlarla ilgili bir soru üzerine Bakanlık Müsteşarı Kemal Deniz Dana, Türkiye’deki hastanelere olan borcun 14 milyon olduğunu, bugün borca yönelik 5 milyon aktarıldığını kaydetti.
GÜNSEL: “KKTC, ŞİFA İÇİN TERCİH EDİLEN DESTİNASYON HALİNE GELDİ"
YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Günsel, halkın kaliteli sağlık hizmeti alması yönünde gösterdiği hassasiyetten dolayı Sağlık Bakanı’nı takdir etti.
KKTC’nin, sağlık hizmetleri konusunda dış bağımlılıktan kurtulduğunu kaydeden Günsel, KKTC’nin şifa bulmak için tercih edilen bir destinasyon haline geldiğini ifade etti.
YDÜ’nün hastane ve tıp fakültesi olmasının, bilimin uç noktasında sağlık hizmeti verilmesini de getirdiğini kaydeden Günsel, yapılmayan çok az tedavi yönteminin kaldığı YDÜ Hastanesi’nin, bulunduğu coğrafyada olmayan tıbbi teknolojiye sahip, dünyayla yarışabilen bir sağlık merkezi olduğunu söyledi.
Eğitim ve sağlık sektörünün, ülkenin önemli sektörleri olduğunu kaydeden Günsel, önemli olanın, dünya ile yarışabilir sağlık hizmeti sunabilmek olduğunu belirtti.