Devletle tüm ilişkimizi keseceğiz

KKTC’de yaşayan her kesimin ve her ailenin etkilendiği ve ekmek yediği inşaat sektörünün devletle tüm ilişkilerini kesmeye hazırlandığı açıklandı.

“YATIRIMLARI DAHİ DURDURACAĞIZ”: 7 bin civarında insanın istihdam edildiği, 4 bin civarı mühendis ile yan sektörlerde çalışan 70 bin civarında kişinin bulunduğu inşaat sektöründe kriz yaşanıyor. Tüm devlet, belediyeler, Vakıflar, devlet üniversiteleri, resmi ve yarı resmi kurum ve kuruluşları ve kamu iktisadi teşebbüslerinin ihalelerinin boykot edilmesi; 28 Ocak Çarşamba günü ise, araçlı eylem yapılması ve tüm tapu devir işlemlerinin durdurulması kararı alan Müteahhitler Birliği, sektörün devletle tüm ilişkilerini kesmeye hazırlanıyor.

“BİR SÜRE SONRA DEVLETLE TÜM İLİŞKİMİZİ KESECEĞİZ”: KKTC’de açılan Vakıflar İdaresi ihalelerinin bundan sonra Ankara’da açılması konusunda imzalanan protokol gerekçesiyle 17 Ocak günü itibariyle eylem başlattığını açıklayan Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, gazetemize konuştu. Gürcafer, “Bu konuda herhangi bir adım atılmazsa, bir süre sonra sigorta yatırımları, ihtiyat sandığı yatırımları ve hatta KDV yatırımlarını dahi durduracağız. Yani devletle tüm ilişkimizi keseceğiz” dedi.

Rana SARRO

7 bin civarında insanın istihdam edildiği, 4 bin civarı mühendis ile 70 bin civarında yan sektörlerde çalışan kişinin bulunduğu inşaat sektöründe kriz yaşanıyor. Tüm devlet, belediyeler, Vakıflar, devlet üniversiteleri, resmi ve yarı resmi kurum ve kuruluşları ve kamu iktisadi teşebbüslerinin ihalelerinin boykot edilmesi; 28 Ocak Çarşamba günü ise, araçlı eylem yapılması ve tüm tapu devir işlemlerinin durdurulması kararı alan Müteahhitler Birliği, sektörün devletle tüm ilişkilerini kesmeye hazırlanıyor.

Türkiye Vakıflar İdaresi adına Bülent Arınç ile Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun, KKTC’de açılan Vakıflar İdaresi ihalelerinin bundan sonra Ankara’da açılması konusunda imzaladığı olduğu protokol gerekçesiyle 17 Ocak günü itibariyle eylem başlattığını açıklayan Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, gazetemize konuştu. Gürcafer, “Bu konuda herhangi bir adım atılmazsa, bir süre sonra sigorta yatırımları, ihtiyat sandığı yatırımları ve hatta KDV yatırımlarını dahi durduracağız. Yani devletle tüm ilişkimizi keseceğiz” dedi.

KKTC’de açılan Vakıflar İdaresi ihalelerinin bundan sonra Ankara’da açılması konusunda Türkiye Vakıflar İdaresi adına Bülent Arınç ile Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun imzaladığı protokolün bardağı taşıran son nokta olduğunu anlatan Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, dETAY gazetesine konuştu:

[caption id="attachment_48589" align="alignright" width="300"] Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer[/caption]

“PROTOKOL BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA OLDU”

“Hükümetle devam eden bir sürü sorunumuz var. Ancak devletin yapısını göz önünde bulundurarak, hatta yardımcı olmaya çalışarak bu sorunların üstesinden gelmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla biz devletin yapısını kabul ettik ve bu sorunları çözebilmek için uğraş veriyoruz. Ancak son Türkiye Vakıflar İdaresi adına Bülent Arınç ile Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun imzalamış olduğu protokol bir yerde bardağı taşıran son damla oldu. Bu da şudur; biz bir taraftan hükümetimizin, Ankara’da açılan ihalelerin KKTC’de çıkarılması için çaba sarf etmesini beklerken, kalktı bizim elimizdekileri de aldı ve Ankara’ya götürdü. Biz pastamızı artırmak, daha fazla insanımızın ekmek yemesi için, ihalelerin bu tarafa döndürülmesini beklerken, bir baktık ki burada açılan Vakıflar İdaresi ihalelerinin bundan sonra Ankara’da açılması konusunda protokol imzalandı. Bunu kabul etmek mümkün değildir.”

“ALELACELE İMZALANMIŞ BİR PROTOKOLDÜR”

“Alelacele imzalanmış bir protokoldür. Bizimkiler eminim ki içeriğini dahi okumamıştır. Bu yanlıştan kendilerini döndürebilmek için girişimlerimiz oldu ancak maalesef bir netice elde edemedik. Dolayısıyla eylem yapmak artık kaçınılmaz oldu.”

“BU KARARLARI ALDIK”

“16 Ocak itibariyle tüm devlet, belediyeler, Vakıflar, devlet üniversiteleri, resmi ve yarı resmi kurum ve kuruluşları ve kamu iktisadi teşebbüslerinin ihalelerinin boykot edilmesi; 28 Ocak Çarşamba günü, araçlı eylem yapılması ve tüm tapu devir işlemlerinin durdurulması kararıyla, eylemlerini 17 Ocak günü itibariyle uygulamaya koyduk.”

“BİNLERCE ARAÇ YOLLARA DÖKÜLECEK”

“Eylemimiz 28 Ocak’tadır. Bu süre zarfında bir görüşme zemini oluşursa görüşmeye hazırız ama olmazsa, bu eylem olacak. Eylem taraftarı değiliz ancak maalesef bu ülkede böyle bir zemin gelişti. Biz o noktaya gelmek istemiyoruz. Yani yüzlerce, binlerce aracımızı alıp yollara döküleceğiz, bu kadar iş adamı işini gücünü yapacak, sokağa dökülüp eylem yapacağız ve sonunda da istediğimizi alacağız. Halbuki bu noktaya gelmeden gereken yapılmalıdır.”

“DEVLETLE TÜM İLİŞKİMİZİ KESECEĞİZ”

“Bu konuda herhangi bir adım atılmazsa, belli bir süre sonra sigorta yatırımları, ihtiyat sandığı yatırımları ve hatta KDV yatırımlarını dahi durduracağız. Yani devletle tüm ilişkimizi keseceğiz.”

“KKTC’DE YAŞAYAN HER KESİMİ İLGİLENDİREN BİR SEKTÖR”

“Bu sektörden geçinen binlerce insanımız vardır. Yalnız Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne kayıtlı 4 bin mühendis, 7 bin civarında insan bu sektörde istihdam edilmektedir. 70 Bin’e yakın yan sektörde çalışan insan bulunuyor. Dolayısıyla KKTC’de inşaat sektöründen etkilenmeyen hemen hemen aile yoktur. Böylesi bir sektör ambargolar dolayısıyla yalnız iç pazarıyla beslenmektedir.”

“DEVLETİN TESLİMİYETÇİ BİR ANLAYIŞI SÖZ KONUSUDUR”

“Dolayısıyla bizim için çok anlamlı olan bu tür işlerin, bizden önce devlet tarafından burada ihale edilmesi için çaba sarf edilmesi gerekir. Sıra bize gelmeden önce bu hassasiyeti devletin göstermesi gerekir. Hâlbuki bizimkilerde belli kurumlara şirin görünmenin dışında bir anlayış yoktur ve teslimiyetçi bir durum söz konusudur.”