Dikkat! Kulaklarınız ıslak kalmasın

Yaz aylarında yaygın bir sorun olan dış kulak yolu enfeksiyonuna karşı kulağınızın kuru kalması çok önemli…

Yaz mevsiminde serinlemek ve keyifli zaman geçirmek için sıkça tercih ettiğimiz havuz ve deniz, gerekli tedbirleri almadığımız takdirde kulak sağlığımızda önemli ölçüde hasar oluşturabiliyor. Örneğin havuza girerken kulak tıpaları kullanılmaması sonucu kulağa kaçan su, kulak yolunun hemen girişindeki ter veya yağ bezlerinden oluşan ve kulak kiri olarak bilinen koruyucu tabakayı yok ederek ‘dış kulak yolu enfeksiyonu'na yol açabiliyor. Enfeksiyon nedeniyle kulakta gelişen kaşıntı, tıkanıklık ve ağrı da yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Bayram Veyseller, yaz mevsiminde alınacak basit önlemlerle aslında dış kulak yolu enfeksiyonundan korunmanın zor olmadığına dikkat çekerek, önemli tavsiyelerde bulundu…

Tedavisi…

Dış kulak yolu enfeksiyonu tedavisinde amaç; enfeksiyonu yok ederek dış kulağı sağlıklı haline döndürmektir. Tedavide ilk ve en önemli basamak, dış kulak yolunun travmatize edilmeden temizlenmesidir.

Kirli havuzda yüzmek sağlık açısından riskli

Karanlık ve nemli bir bölge olduğu için bakteriyle mantarların üremesini kolaylaştıran dış kulak kanalında enfeksiyon oluşumuna yol açabiliyor. Buna bir de havuz veya denizin kirli olması eklenince, dış kulak kanalında bakterilerin ve mantarların üremesi kaçınılmaz oluyor. Ayrıca kulak parmakla ve pamuk uçlu çubuk gibi sert cisimlerle karıştırıldığında kulak yolunun cildinde oluşan çok küçük çatlaklardan da mikroplar girerek enfeksiyon oluşturabiliyor.

Tipik belirtileri ağrı ve kaşıntı

Enfeksiyon hafif, orta ve şiddetli derecede gelişebilir. Belirtileri ise şöyle sıralanabilir:
Başlangıç evresi: Kaşıntı, ödem, dolgunluk hissi ve ağrı gelişiyor. Kulak içindeki deri dökülüyor, beyaz ve hafif kirli akıntı oluşuyor.

Orta faz evresi: Kaşıntı, kulak kepçesinde hassasiyet ve dışkulak yolunda ağrı şiddetini arttırıyor. Dış kulak yolu akıntıların yoğunluğunun artması ve ödeme bağlı olarak daralıyor.

Şiddetli enfeksiyon dönemi: Ağrı dayanılamayacak düzeye ulaşıyor. Dış kulak yolu ödem, kızarıklık ve irinli akıntının artmasına bağlı olarak tıkanabiliyor. Enfeksiyon yaygınlığı sıklıkla kulağın dışına da ulaşıyor. Yüksek ateş gelişebiliyor, kulak önü ve arkası ile boyundaki lenf bezeleri şişebiliyor.

Enfeksiyonu önlemenin beş yolu

– Kulağınızı, üzeri pamuk kaplı kulak çubuğu ve parmak gibi sert cisimler ile temizlemeyin.
– Kulak kirini çıkarmaya çalışmayın.
– Havuza veya denize girdiğinizde su geçirmeyen kulak tıpaları kullanın. Enfeksiyon sık sık tekrarlıyorsa yüzerken başlık kullanarak suyun kulaklarınıza kaçmasını engelleyin.
– Suya maruz kaldıktan sonra kulak kanalının kuruması çok önemli. Yüzdükten veya duş aldıktan sonra başınızı ve kulak kepçelerinizi hareket ettirmeye çalışarak suyun dışarı akmasını sağlayın. Ardından kulaklarınızı temiz ve kuru bir pamukla ya da havlu ile içine bir şey sokmadan, dıştan kurulayın.
– Düşük ayardaki saç kurutma makinesiyle kulak yolunu kurutmak da etkili bir yol. Saç kurutma makinesini düşük ayarda ve 30 santim uzakta tutarak kulağınızı kurulayın.