KKTC’nin birçok bölgesinde yıkılmaya yüz tutan, adeta harabeye dönen Tarihi Eserleri görmezden gelen Tarihi Eserler Dairesi, halkın yararına olacak, tarihi eserlerden oldukça uzak yerlerde yapılan 3-5 metre karelik küçük beton dökümüne bile tarihi eserleri öne sürerek müdahale etmekten geri durmuyor.
Tarihi Eserler Dairesinin tarihi eserlerin hemen bitişiğinde bulunan restoran ve yapılara müdahale etmediğini öne süren vatandaşlar, tarihi eserler ile yakından uzaktan ilgisi olmayan yerleri bahaneler üreterek mühürlediğini öne sürüyor..
Dipkarpaz’da Halk plajında, Belediyenin denizden tahminen 200 metre uzak bir yere,plaj ve tarihi eserler ile ilgisi olmayan bir yerde yaptığı tahta bir büfenin önüne döktüğü 5 metrekarelik alan için büfeyi mühürlemesi bölge halkının tepkisine neden oluyor. Yalnız meşrubat ve küçük çaplı yiyecek satışında bulunacak olan büfe tarihi eser konumunda olan kiliseye 700 metre uzakta olduğu için mühürlenirken tarihi eserin hemen 50 metre uzağında olan restoran ve yapılara ise ses çıkartılmadığı gözlemlendi.
Çifte standart uygulayan ve bazı şeylere göz yumarken ilgisiz yerleri mühürleyen Tarihi Eserler ile Dipkarpaz Belediyesinin bu nedenle tartışma içerisine girdiği öğrenildi. 5 metrekarelik bir alan için mühürlenen, denizden 200 metre uzaktaki tahta büfeye itiraz eden Tarihi Eser Dairesinin neredeyse tarihi eser konumundaki kilise içerisine giren restoran ile bir başka yapıya neden müdahale etmediği çözülmesi zor çok bilinmeyenli bir denklem olarak nitelendiriliyor.
Dipkarpaz Belediyesi tarafından halkın hizmetine sunulan plajın koalisyon hükümetine yakın birilerine peşkeş çekildiği öne sürülüyor. Caretta, caretta’ların yumurtalarını bıraktığı sahilin birilerine verileceği bölge halkı tarafından öne sürülürken, bu duruma halkın büyük tepki gösterttiği öğrenildi.
Dipkarpaz’da sakin bir kaynak yaptığı açıklamada, Dipkarpaz halk plajı Altın Kumsal kadar güzel bir sahil. Halk bu plaja gelerek rahatlıkla denize girme olanağı buluyor. Ancak nedense son zamanlarda bu sahilin birilerine verileceği söyleniyor. Tarihi eserin yanındaki yapılar görmezden gelinerek ayni tarihi eser öne sürülerek belediyenin plajdan 200 metre geride yaptığı tahta büfeye engel çıkartılması bize çok ilginç geliyor. Bir diğer taraftan TC Yardım heyetinin yardımı ile bu plajın yanındaki bir başka sahile, deniz kenarına kadar inen yol yapılıyor dedi.
Ayni kaynak, İskele Bölgesinde işletmesi bulunan bir iş adamının sahil bölgesini almak için girişimde bulunduğu ve bu konuda hükümet nezdinde girişimde bulunduğunu ifade ederken, bu engellemelerin sahilin birilerine peşkeş çekilmesi nedeni ile yapıldığını, bunun için belediyenin devre dışında tutulmaya çalışıldığı öne sürüyor.