Güne 3.49 seviyesinden başlayan dolar/TL Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "faizlerin düşürülmesi gerektiği"ne ilişkin konuşmasının da etkisiyle yeniden hareketlendi. Kur, 3.5840 seviyesini görerek tarihi rekorunu kırarken; saat 14.27 itibari ile bankalararası piyasada 3.5550 seviyesinden işlem gördü.
Dolar/TL, doların küresel bazda güçlü seyri ve referandum başta olmak üzere iç siyasi gelişmelerle yukarı yönlü seyrini sürdürüyor. Kur, dün Başbakan Binali Yıldırım'ın referandum açıklamasının ardından 3.5075 seviyesini görerek yeni rekorunu kırmış; günü 3.50 civarında tamamlamıştı.
EURO DA TARİHİ REKOR KIRDI
Euro/TL de 3,8156 seviyesini görerek yeni bir rekor kırdı. Kur, saat 14.27 itibari ile 3.7853 seviyesinden işlem gördü.
DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?
KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Siyasi risk faktörleri çerçevesinde Türk finansal varlıkları üzerindeki baskının artarak devam ettiğini gözlemlemekteyiz. Günün ilk saatlerinde USDTRY 3,50 civarlarında stabil seyretmesinin akabinde yeni bir piyasa kırılması yaptı. DXY ve EURUSD gibi enstrümanlarda stabil seyrin olması, aynı zamanda GOÜ grubundaki para birimi değer değişimlerinin sınırlı olması; günlük bazda %0,89 değer kaybeden TRY’nin negatif ayrıştığını göstermektedir" dedi. Erkan şöyle devam etti:
"5 yıllık kredi temerrüt swap oranının (CDS) 305 seviyesine yükselmesi ve TRY’deki değer kaybının enflasyon beklentilerini bozması çerçevesinde biz faizlerdeki yukarı yönlü hareketin de devam edebileceğini düşünüyoruz. 2 yıllık ve 10 yıllık tahvil faizleri arasındaki makas daralmaktadır. Hatırlanacağı gibi, geçmişte kur volatilitesinin aşırı derecede oynak olduğu dönemlerde kısa vadeli faizlerin uzun vadeli faizlerden yüksek olduğu bir anomali dönemi yaşamıştık.
USD bir yandan Trump ve Fed beklentileriyle yükselirken, diğer yandan da Anayasa, Suriye ve Irak, AB ile ilişkiler ve OHAL gibi etmenler piyasalarda baskı yaratmakta. 3,50 normalleştirilirse projeksiyon kanalları 3,55 – 3,70 hareketini beraberinde getirebilir. Biz yıl sonu gerçekleşmesinin 3,70 seviyelerinde gerçekleşebileceğini düşünüyoruz. EURUSD paritesinin stabil seyrinde devam etmesini bekliyoruz, 1,05 – 1,08 bandında hareket devam edebilir. Ancak TRY’deki değer kaybı çerçevesinde EURTRY paritesi de 3,75 – 3,90 bandına oturabilir"
3.60 SEVİYESİ GÖRÜLEBİLİR
Ekinci Economics Consulting kurucusu Şevin Ekinci; "Fed toplantısına kadar Dolar/TL kurunda artış devam edecektir. 3.60 seviyesi artık yıl içerisinde görülebilir. Avrupa Merkez Bankası'nın bu ay toplantısı da önemli ancak Euro'nun uzun vadede yönü aşağıda. İç gelişmeler ve Fed faiz artırımlarının 2017 yılında bekentilerden daha fazla yapılacağı beklentisiyle Mart ayı Dolar/TL kur beklentimizi zaten çok önceden 4.1 şeklinde belirledik" şeklinde görüş bildirdi.
TL'DE NEGATİF AYRIŞMA SÜRÜYOR
XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Toktay: "ABD seçimleri ardından küresel piyasalar normalleşme eğiliminde. Ancak Türk Lirası iç siyasi gündemin etkisiyle değer kaybını sürdürüyor. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde dün yaşanan fiyat hareketlerine baktığımızda, Türk Lirası’nın Brezilya Reali’nin ardından en fazla değer kaybeden para birimi olduğunu görmekteyiz. Brezilya Merkez Bankası’nın 25 baz puanlık faiz indirimi, yani para politikası değişikliği Real’deki değer kaybının temel sebebi. Oysa Türk Lirası’nda durum biraz daha farklı.
Önümüzdeki hafta mecliste tartışılması beklenen ‘Partili Cumhurbaşkanlığı’ sistemi, devam etmekte olan OHAL süreci, ve Avrupa Birliği’yle ilişkilerin bozulması, yabancı yatırımcı için belirsizlik demek.
Bu noktada gözler bugün toplanması beklenen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) tarafından yapılacak açıklamada olacak. EKK öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz indirimine yönelik açıklaması, paritede bugün yaşanan yükselişi destekledi. Yeni haftada da mecliste devam etmesini beklediğimiz siyasi tartışmalar kurdaki dalgalanmanın devam etmesine yol açabilir. Teknik olarak uzun süredir aşırı alım bölgesinde bulunan parite düzeltme mesajı veriyor. Ancak son dönemde artan belirsizliklerin devam etmesi, kurdaki geri çekilmeyi sınırlandırabilir. Bu noktada 3,55 – 3,60 bandını ilk güçlü direnç olarak görüyoruz."
PİYASALAR BUNLARI TAKİP EDECEK
Piyasalarda bugün TSİ 16.30'da açıklanacak Kasım ayına ilişkin ABD tarım dışı istihdam verilerinin küresel anlamda yön belirleyici olması bekleniyor.Ardından ise Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü'nde toplanacak Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) takip edilecek. EKK'nın bugün saat 17.00'de toplanması bekleniyor.
Bugün takip edilmesi beklenen bir diğer gelişme ise uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in olası not gözden geçirmesi idi. Ancak Moody's bugünkü gözden geçirme tarihini kaldırdığını açıkladı.Piyasalar kısa süre önce Moody's'in not indirimi sonrası bugün bir adım atmasını beklemiyordu.
Moody's, Eylül sonunda yüksek dış finansman gereksiniminden kaynaklanan risklerin artması ve ekonomik büyüme ile politika yapıcı ve uygulayıcı kurumların zayıflamasını gerekçe göstererek Türkiye'nin yatırım yapılabilir en düşük seviyede olan kredi notunu bir kademe düşürdü.Türkiye'nin darbe girişiminin ardından 18 Temmuz'da başlatılan gözden geçirmesi Eylül sonunda tamamlanarak kredi notu Baa3 düzeyinden Ba1'e, yani spekülatif olarak adlandırılan seviyeye düşürülürken negatif olan kredi notu görünümü durağana çevrildi.