Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) 2015 yılı Haziran ayı Hayat Pahalılığı oranı / Enflasyon Rakamlarını açıkladı. Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“DPÖ tüketici fiyatlarındaki gelişmeleri izlemek amacıyla 5 ilçede önceden seçilmiş perakende satış yerlerinden derlediği perakende fiyatlara göre her ay tüketici fiyatları genel endeksini yayınlamaktadır. 2015 yılı Haziran ayı Enflasyonu (Tüketici Fiyatları Genel Endeksi) bir önceki aya göre % 0.44 artış olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın Aralık ayına göre ise (6 aylık) enflasyonda %3.18 artış gerçekleşmiştir.
Bir önceki aya göre tüketici fiyatları endeksinde kapsanan 280 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 44 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşmiştir. En çok artış Limon, Çarliston Biber ve Salatalıkta olmuştur. En çok düşüş ise Kavun, Taze Börülce ve Karpuzda gerçekleşmiştir. Ana mal gruplarına göre bir önceki aya göre değişim oranı aşağıda belirtilen şekilde gerçekleşmiştir:
- Giyim ve ayakkabı grubunda % 3.10 artış,
- Mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri grubunda % 1.80 artış,
- Ulaştırma ana grubunda % 1.35 artış,
- Eğitim ana grubunda % 1.03 artış,
- Eğlence ve kültür grubunda % 1.00 artış,
- Lokanta ve oteller grubunda % 0.81 artış,
- Konut su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar grubunda % 0.33 artış,
- Alkollü içecek ve tütün grubunda % 0.22 artış,
- Çeşitli mal ve hizmetler grubunda % 0.21 artış,
- Haberleşme grubunda % 0.02 artış,
- Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda % -1.49 azalış gerçekleşmiştir.
Haziran ayında TÜFE % 0.44 artış göstermiştir. En yüksek artış Giyim ve Ayakkabı Ana grubunda gerçekleşmiştir. Giyim ve Ayakkabıda yeni sezon ürünlerin piyasaya gelmeye devam etmesi nedeniyle artış olmuştur. Mobilya ev aletleri ve ev bakım hizmetleri ana grubunda; cam, plastik eşyalar ve klimalardaki fiyat değişimleri nedeniyle artış gerçekleşmiştir. Ulaştırma ana grubunda ise; uçak ücretleri, döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak fiyatlardaki artışlardan dolayı artı değer yaratmıştır. Döviz kuru artışı konut kiralarında da artı değer yaratmıştır. Haziran ayında endekse yansıyan tüm Döviz kurlarının aylık ortalaması artı olmuştur. Eğitimde de döviz kurlarındaki artışlar nedeniyle özel okul ücretlerinde artı değer gerçekleşmiştir.
Bu genel veriler yanında Haziran ayı içerisinde gerçekleşen dövizdeki artışlara da değinmek gerekirse de, ülkemizde dövize karşı duyarlılığa bağlı olarak bir takım etkiler gerçekleşmiştir. Haziran ayında, Mayıs ayına göre dolarda %1.43 Euro’da %1.54 ve Sterlin de %1.69 ortalama artış gerçekleşmiştir.”