Yakın Doğu Üniversitesi’nin ( Near East University ) yapımcılığında gerçekleştirilen ve İletişim Fakültesi projesi olan “Dr. Dilara” adlı sinema filminin yönetmen koltuğunda Tamer Garip oturuyor.
Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, 2012’de Cannes Film Festivali’nde ve Türkiye-Kıbrıs sinemalarında gösterilen “Koda Adı Venüs” filminden sonra ikinci büyük proje olan “Dr. Dilara” yapım, yönetim, oyuncu ve konusuyla yine Kıbrıs odaklı bir film.
Dram ve gerilim türünde olan filmin konusu, Kıbrıslı bir ailenin tek kızı olan Dilara üzerinden gelişiyor. Film, uzun yıllar İtalya’da yaşayan Dilara’nın kocasının vefatından sonra 4 yaşındaki kızıyla birlikte Kıbrıs’a kesin dönüş yapmasıyla birlikte devam eder. Yakın Doğu Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak işe başlayan Dr. Dilara, üzerinde çalıştığı toplu mezar konulu belgeselin araştırma sürecinde kendini cennetteyken cehennemde bulur.
Dr.Dilara karakterine can veren başrol oyuncusu Ruhsan Ankay kimdir?
Sinema ve tiyatro oyuncusu olan Ruhsan Ankay, Lefkoşa’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Yakın Doğu Koleji’nde tamamlayıp, oyunculuk eğitimini Türkiye’de İstanbul Beykent Üniversitesi’nde aldı.
Üniversite yaşamı boyunca oyunculuğunu geliştirmek amacıyla, film, reklam ve kısa filmlerde çeşitli roller alan Ankay, ‘‘Haziran’’ ve “Nezire” kısafilmlerinde başrol oyuncusu olarak görev aldı.
Ankay, “ Harikalar Avlusu” adlı tiyatro oyunla katıldığı festivalde en iyi kadın oyuncu adayı gösterildi. 2014 yılında İstanbul Devlet Tiyatroları sınavında başarılı olan Ankay, Peter Ustinov’un yönetmenliğini yaptığı “Ellerimin Arasındaki Hayat” adlı oyunda rol aldı.
Ankay’ın tiyatro ve sinema filmlerindeki başarılı performansı, Dr. Dilara filminde başrol oyunculuğuna kadar uzandı. Bu projeyle sinema filmi dalında ilk başrol deneyimi yaşayan Ankay, setteki uyumlu ve disiplinli çalışma tarzıyla da dikkat çekiyor.
Çekimleri tüm hızıyla devam eden filmin, bünyesinde birbirinden değerli oyuncular yer alıyor.
Türkiye’nin sevilen oyuncusu Cengiz Bozkurt. “Dr. Dilara” filminin kadrosunda bulunan isimlerden biri. Bozkurt filmde “İtalyan işadamı Carlo”yu canlandırıyor.
Filmin yardımcı kadın oyuncu kategorisinde yer alan Buse Kırpala henüz 5 yaşında. Yakın Doğu Okul Öncesi Eğitimi’nde öğrenim gören Kırpala, Dr.Dilara’nın “kızı” rolünü canlandırıyor.
Küçük yaşına rağmen, rolünü büyük bir ciddiyetle icra etmeye çalışan Kırpala, KKTC’de uzun metraj sinema filmlerinde bu kategoride yer alan en genç oyuncu ünvanına sahip oldu.
“Kod Adı Venüs” filmindeki kısa ama başarılı oyunculuğu sayesinde, “Dr. Dilara” filmine dahil edilen Pembegül Bayram, doğallığı ve istekli tutumuyla birlikte güzel bir yükseliş sağlayarak rolünü başarılı bir şekilde yürütüyor. Filmde Dilara’nın en yakın arkadaşı rolüne hayat veriyor.
Filmde, Yakın Doğu Üniversitesi Sahne Sanatları Fakültesi Oyunculuk Bölümün’den Mezun olduktan sonra Londra’da Actors Centre’da “kamera Önü” konulu eğitim alan Celal Can Orhan, polis müfettişi karakterini canlandırıyor. Çekimlerde karşılaştığı her tür zorluğu işini çok severek yapması sayesinde aşan Orhan, geleceğin tanınan oyuncuları arasına girmesi bekleniyor.
“Dr. Dilara”nın kilit karakterlerinden birisini canlandıran Ercan Saymen, Dilara’nın aile dostu Levent rolünü üstleniyor. Saymen; deneyimi, kişilik yapısı ve profesyonel tutumuyla sette göz dolduruyor.
Kıbrıs’ın medya ve hukuk sektöründe önemli bir yeri olan Mehmet Ekin Vaiz, projenin yazar kadrosunda yer almakla kalmayıp oyunculuk yeteneğini de filmdeki akademisyen Erdem karakteriyle gözler önüne seriyor. TV programlarıyla ve sosyal medya paylaşımlarıyla beğeni toplayıp geniş kitleler edinen Vaiz, metin yazarlığını üstlendiği sahnelerde yer alarak oyunculuğuyla da beğeni toplayacağı söyleniyor.
Filmde Dilara’nın “Babası” rolünde ise Kıbrısı’ın tanıdık simalarından Metin Erduran yer alıyor. Profesyonel anlamada sağlık sektöründe başarılı işlere imza atan Erduran, sosyal kişiliği ve oyunculuk yeteneğiyle de dikkat çekiyor.
Profesyonel mesleği kimya mühendisi olan Günay Keçeci, filme Dilara’nın “teyzesi” rolüyle dahil oluyor. Teyze-yeğen ilişkisiyle Kıbrıs aile yapısı hakkında önemli vurgular yapılarak, kültürel değerlerin ön plana çıkarılması sağlanıyor.
Çekimleri 30 Ocak’ta tamamlanması planlanan filmin toplamında 20 oyuncu, 10 kamera arkası ekibi, 50 figüran ve 20 farklı mekan kullanılıyor.
Tamer Garip’in, İkinci Filmi, Dr. Dilara Tüm Hızıyla Sürüyor
Film hazırlık sürecinin “uzun bir süreç” olduğunu belirten Tamer Garip, “Bir filmi ortaya çıkarabilmek 3 yılı alıyor. Hatta bazen daha uzun bir süreyi kapsayabiliyor” ifadelerini kullanarak film yapma sürecinin uzun soluklu bir iş olduğunu vurguladı.
Garip, başrol oyuncusu dışında da 200 kişilik figüran, bunun yanı sıra öğrenci, kamera arkasında çalışacak asistan ve sekreterlerin de film yapım sürecinde çalıştığını aktardı.
Öğrenciler Profesyonel Bir Deneyim Kazanıyor
“Dr. Dilara” Yakın Doğu Üniversitesi öğrencilerine profesyonel bir deneyim kazandırmayı hedefliyor. İkinci uzun metraj film projesinde, sinema sektörünün profesyonel isimleri ile birlikte eğitim hayatına devam eden Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi, Film Yapımı ve TV Yayıncılığı Bölümü öğrencilerinin bu projede yer almasını sağlıyor. Öğrenciler, filmdeki aktif çalışmalarını bilimsel eğitimle pekiştirerek deneyim kazanma ayrıcalığını yaşıyorlar.
Tamer Garip; “Ayrıca İletişim Fakültesi’nin diğer bölümlerindeki öğrencileri de aktif bir şekilde bu projede görev alıyor. Filmin çekim öncesi ve sonrası; kamera, ışık, ses, sanat ve set yönetimi, mekan hazırlıkları, görsel tasarım, makyaj gibi alanlarda Film Yapımı ve Yayıncılığı Bölümü öğrencilerinin yanısıra, Radyo – TV – Sinema, Görsel İletişim ve Tasarım, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Gazetecilik, Fotoğrafçılık ve Kameramanlık, Saç Bakımı ve Güzellik Bölümleri de faaliyet gösteriyor” dedi.
Garip, “ Görsel İletişim ve Tasarım Bölümü öğrencileri filmin afiş, jenerik, grafik tasarım ve görsel efektlerini yaparken, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğrencileri de söz konusu filmin tanıtım ve pazarlama çalışmalarını yürütüyor. Gazetecilik Bölümü öğrencileri ise projenin matbu medya çalışmalarını üstlendiğini” ifade etti
Garip son olarak; senaryosunu bir ekiple yazdığını ve filmlerinde konu ettiği hikayeleri özellikle “Kıbrıs” temelli bir yaklaşımdan yola çıkarak oluşturduğunu söyleyerek, “Kıbrıs’ı en iyi, Kıbrıslı bir yönetmen anlatabilir” cümlesiyle de ülkesine duyduğu bağlılığı gözler önüne serdi.
Dr. Dilara film ekibi oldukça güçlü bir kadroya sahip. Bu kadronun senaryo ekibi; Tamer Garip, Emre Karahasan, Mehmet Ekin Vaiz, Doç. Dr. Gökçe Keçeci, Turgül Tomgüsehan ve İmge Tonyalı’dan oluşuyor.
Filmin sanat yönetmenliğini Doç. Dr. Gökçe Keçeci ile birlikte Öğrt. Gör. Gamze Anıl üstleniyor. Filmin Yönetmen Asistanlığı ve Halkla İlişkiler Sorumluluğunu İmge Tonyalı yürütmektedir. Filmde Kostüm ve Makyaj Yönetmeni olarak ise Öğrt. Gör. Eser Keçeci görev alıyor. Lokasyon sorumluğunu Hakan Karahasan ve İzlem Kanlı üstlenirken, Serkan Özkuran Görüntü Yönetmeni Yardımcısı, Pieter Verburg görüntü yönetmeni ve Joris Geurts da ses operatörü olarak profesyonel hizmet veriyor.
Doç. Dr. Keçeci; İletişim Fakültesindeki Öğrenciler için bu Proje Mesleki Yaşantılarında Büyük Fark Yaratacak
Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Gökçe Keçeci ise; İletişim Fakültesi kapsamında yer alan tüm bölüm öğrencilerinin film çalışmalarında yer alarak, pratik yapma şansı yakaladıkları ve ileriki mesleki yaşantılarında portfolyalarında yer alabilecek çok önemli fırsatlar yakaladıklarını dile getirirken; YDÜ’nün sosyal-kültürel çalışmalara verdiği desteğin ve önemin henüz eğitim aşamasında olan öğrencilere birçok olanak sağladığını da ifade etti.