Ülkemizde ölüm sıralamasında ikinci sırada yer alan kansere karşı, 1-7 Nisan haftasında, toplumsal bilinçlendirme ve farkındalık yaratma çalışılmaları yapılmakta, erken tanının hayat kurtarıcı olduğuna dikkat çekilmektedir.
Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü’ne açıklamalarda bulunan YDÜ Hastanesi Başhekimi ve Dahiliye Anabilim Dalı'ndan Dr. Sevim Erkmen, Kansere karşı bilinçlenmenin önemine değindi. Kanser, vücuttaki dokulardan birine ait hücrelerin normal özelliklerinin dışında değişim göstererek kontrolsüz çoğalmasıdır diyen Erkmen, hücreler, hızlı üreme özelliğine sahiptir. Kan ya da lenf dolaşımı aracılığı ile vücudun diğer bölgelerine gidebilir ve orada büyümeye devam edebilirler dedi.
Sağlıklı Yaşam Kanserden Koruyor
Dr. Sevim Erkmen, kanserden korunma yollarını “Kanser tedavisinde en önemli nokta kanserden korunma ve erken tanı uygulamalarıdır. Erken tanı tedavileri kanser tedavilerinden daha kolay ve oldukça ucuzdur. Sigara, dengesiz ve düzensiz beslenme, obezite, kontrolsüz güneş ışınlarına maruz kalma kansere neden olan faktörlerin %90’ını oluşturmaktadır. Sigara başta akciğer olmak üzere, baş-boyun, mesane, rahim ağzı kanseri gibi birçok kansere neden olmaktadır. Bu nedenlerle sigara içilmemesi, içiliyorsa derhal bırakılması gerekmektedir. Doğal ve dengeli beslenme tercih edilmelidir. Güvenli su kullanımı, uygun beslenme alışkanlığı, taze meyve-sebze tüketimi, süt ürünleri gibi hayvansal yağ tüketiminin azaltılması, yiyeceklerin hazırlanması ve saklama koşulları konularında halk bilinçlendirilmelidir. Kilo kontrolü, düzenli egzersiz, alkol kullanımının sınırlandırılması gerekmektedir. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi olarak kanser hastalarına gereken hassasiyeti göstererek, en üst düzeyde hizmet kalitesi ile çalışmalarımıza devam etmekteyiz.” şeklinde açıkladı.
Erken Tanı İçin Düzenli Muayene
Onkojen virüsler olarak bilinen bazı virüslerde kanser gelişimine yol açabilmektedir. Human papillosma virüsü olarak bilinen HPV, rahim ağzı, baş-boyun, anal kanserler gibi kanserlere, Hepatit B ve C virüsü ise karaciğer kanseri riskini artırmaktadır. Erken tanı amacı ile kadınlarda kendi kendine meme muayenesinin öğretilmesi ve rutin yapılması, meme, rahim ağzı, prostat, cilt ve bağırsak kanserine yönelik tarama programlarının uygulamaya konması önemlidir. Yılda bir kez yapılacak mamografi, smear testi ve PSA testi ile meme, serviks ve prostat kanserinin erken tanı ve tedavi mümkündür. Kadınlarda ve erkeklerde de dışkıda gizli kan bakılması ve endoskopik incelemeler kolon ve rektum kanserinin erken teşhisinde önemlidir. Düzenli dermatolojik muayene ise cilt kanserinin erken tanısına olanak sağlamaktadır. Bu testlerin çok basit ve ekonomik tetkikler olduğu unutulmamalıdır. Tedavideki tüm gelişmelere karşın kanser ölümcül bir hastalık olarak ölüm nedenleri arasında ilk sıralardadır. Bu nedenle sağlıklı bireylerde düzenli tarama testleri kansere yol açabilecek bulguların erkenden tedavisi ile hayat kurtarıcıdır. Kanser özellikle erken teşhis edildiğinde tedavisi mümkündür.