Birleşmiş Milletler bağlantılı Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bebeklerin beyinsel gelişimini engelleyen Zika virüsü karşısında "küresel acil durum" ilan etti.
Dünya Sağlık Örgütü, Güney Amerika ve seyahatlere bağlı olarak Avrupa'da hızla yayılmaya devam eden virüsle mücadele için "acil durum komitesi" oluşturmuştu.
Telekonferans yöntemiyle virüsü ve olası bağlantılarını tartışan 18 uzman ve danışman, komitenin ilk toplantısında tehdidin azaltılması için küresel acil durum ilan edilmesini önerdi. Öneri, WHO Genel Sekreteri Margeret Chan tarafından kabul edildi.
Margeret Chan, WHO internet sitesinde yazılı olarak yaptığı açıklamada, uzmanların hamilelik sırasında Zika enfeksiyonu ile mikrosefali arasında nedensel ilişki olduğu yönünde fikir birliğine vardıklarına, ancak bu bağlantının bilimsel zemine henüz oturulmadığına değindi.
Komiteden çıkan kararda, acil olarak bu ilişkinin anlaşılabilmesi ve belirlenebilmesi için uluslararası çabaların eşgüdümlü olması gerektiği söylendi.
Uzmanlar, Zika virüsü ile kusurlu doğumlar ve nörolojik komplikasyonlar arasındaki ilişki üzerine çalışıyor.
Virüsü taşıyan Aedes sivrisinek türünün coğrafik olarak nasıl yayıldığı da, araştırma unsurlarının başında geliyor.
Margeret Chan, açıklamasında aşı tedavisinin ve hızlı, güvenilir teşhis mekanizmalarının henüz sağlanamamış olduğunu da tartıştıklarını söyledi. Bunun yanında, virüsten yeni etkilenmiş ülkelerde nüfusun bağışıklığının olmaması, komitenin toplantılarda dile getirdiği endişelerden sayıldı.
Chan'in açıklamasına göre, "Fransız Polinezyası'nda 2014 yılında gerçekleşen benzer bir salgının ardından, belirtileri inceleyen komite, Brezilya'da görülen mikrosefali vakaları ve nörolojik bozuklukların 'olağanüstü durum' oluşturduğunu ve Zika'nın, dünyanın diğer bölgeleri için de bir kamusal sağlık riski olduğunu bildirdi."
Chan, özellikle sivrisineklerin denetimine ilişkin çabaların yoğunlaştırılacağını söyledi. Ayrıca, hamilelik süresince risk altındaki insanların korunması için aşı ve teşhis mekanizmalarını geliştirmeye yöneleceklerini vurguladı.
Türkiye de dahil birçok ülkede salgının görüldüğü ülkelere seyahatlerin sınırlanması için önlemler alınmış ve uyarılar yapılmıştı.
Ancak Dünya Sağlık Örgütü, son açıklamasında kamu sağlığı açısından seyahat ve ticarete getirilecek sınırlamaların virüsün yayılmasını önleyebileceğine dair gerekçeleri bulamadıklarını açıkladı.
Şu aşamada, örgütün en önemli tavsiyesi ise, "sivrisinek popülasyonlarının denetimini sağlamak ve özellikle hamile kadınları sivrisinek sokmaması için koruyucu önlemler geliştirmek".
WHO Başkanı Chan, hamile kadınların seyahatlerini ertelemeyi "tekrar düşünebileceklerini" söyledi ve gebelere seyahatleri sırasında bireysel olarak sivrisinek sokmalarından korunmak için koruyucu kıyafetler ve sivrisinek kovucu gibi önlemler almalarını önerdi.
Zika virüsünün özellikle hamile kadınlar ve henüz doğmamış bebekler için tehlikeli olduğu söyleniyor ve virüsün, yeni doğan bebeklerde mikrosefali, yani kafa küçüklüğü görülmesi ile bağlantılı olduğu düşünülüyor.
Sadece Brezilya'da Ekim ayından beri 4 bine yakın bebeğin virüsten etkilendiği biliniyor. - İstanbul