Kırsal Bölgelerde Yeterli, Güvenli ve Besleyici Gıdaya Erişim Yetersiz
Gıda güvenliği hakkında açıklamalarda bulunan Gültaç Dayı, insanların sağlıklı ve nitelikli bir yaşam sürdürebilmeleri için beslenme ihtiyacını karşılayacak yeterli, güvenli ve besleyici gıdaya her zaman ulaşabilmesi gerektiğini belirtti.
Tüm dünyada insanların yaşamsal ve bedensel başta olmak üzere her açıdan gelişimini sağlamak için yeterli gıdaya ulaşabilmesi gerektiğini ve gıdaların sağlık yönünden güvenli olmasının temel bir hak olarak görüldüğünü söyleyen Diyetisyen Gültaç Dayı, bununla birlikte dünyanın birçok yerinde özellikle de kırsal bölgelerde, insanların günlük beslenmede yeterli miktarda ve nitelikte gıdaya erişiminin bulunmadığını ve sürekliliğin sağlanamadığını, bu durumun ise insanlığı açlık sorunu ile karşı karşıya bıraktığını söyledi.
Yetersiz ve Sağlıksız Beslenme Birçok Hastalık Nedeni
Gereksinim duyulan her besin öğesinin insan vücudunda çok önemli bir görevi olduğunu belirten Diyetisyen Gültaç Dayı, bu öğelerin vücudun gereksinimini karşılayacak miktarda alınması gerektiğini, yeterince alınmaması halinde vücudun gelişiminde, büyümesinde, yenilenmesinde, çalışmasında aksamalar ve hastalıklar oluşabileceğini ifade etti. Diyetisyen Gültaç Dayı şöyle devam etti: “Bu durum doğrudan hastalıklara yol açtığı gibi, hastalıkların oluşum riskini arttırmakta ve tedavi aşamasının ağır seyretmesine neden olmaktadır. Yetersiz beslenme vücut direncini azaltmakta, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olmakta, bu da hastalıklara davetiye çıkarmaktadır.”
Zayıflayan bağışıklık sisteminin kişilerde kolay ve hızlı hastalık oluşumuna yol açtığını söyleyen Diyetisyen Gültaç Dayı, “Yetersiz, dengesiz ve sağlıksız beslenme kişilerde hastalıkların ağır seyretmesine ve tedavinin uzun sürmesine neden olmaktadır. Fiziksel güç ve verimlilikte düşüş, zihinsel gerilik, obezite, pürüzlü parlak olmayan cilt ve saç, şişkin karın, yorgunluk, iştahsızlık, isteksizlik, sık sık baş ağrısı, bel ve omuzlarda eğilme durumları görülür. Bu nedenle eksikliği hayatımızı olumsuz etkileyen, varlığı ise hayatımıza sayısız olumlu etkiler yapan yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmenin önemini kavramalıyız."