Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Merkezi Pakistan’da bulunan Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Daimi Komitesi’nin, 15’nci Genel Kurul toplantısına katılarak, Genel Kurul’a hitaben bir de konuşma yaptı.
İslam ülkelerinin bilim ve teknoloji konularındaki işbirliklerinin derinleştirilmesi ve bu amaçla bilim ve teknoloji konularındaki 10 yıllık planlamanın görüşüldüğü ve 2 gün süren Genel Kurul toplantısına katılan Bakan Dürüst, Genel kurula yönelik yaptığı konuşmasında şunları söyledi.
“İslam Konferansı Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Daimi Komitesi’nin 15nci Genel Kurul Oturumu’na katılmak şahsım ve delegasyonum için büyük bir onurdur. Hepinize Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükümeti ve halkının en içten selamlarını iletmek isterim.
Öncelikle Pakistan İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve İslam İşbirliği Teşkilatı Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Daimi Komitesi Başkanı Ekselansları Sayın Mamnoon Hussein’e bizi bu önemli toplantıya davet ettikleri için şükranlarımızı bildirmek isterim. Pakistan İslam Cumhuriyeti Hükümeti’ne de bu önemli toplantıya ev sahipliği yaptıkları için ve delegasyonumuz’a İslamabad’a vardığımız andan itibaren gösterdikleri sıcak misafirperverlik için teşekkür ederim.
Ayrıca İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekselansları Sayın Dr. Iyad Ameen Madanı’ye de hem Kıbrıs Türk Halkı’nın, hem de tüm müslümanların haklı davalarına verdiği destek için müteşekkiriz.
Bu vesileyle İslam İşbirliği Teşkilatı Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Daimi Komitesi Genel Koordinatörü Dr. Shaukat Hameed Khan ve yetenekli ekibine de bilimsel ve teknolojik işbirliği alanındaki çok kıymetli hizmetleri için teşekkür etmek isterim.
Ümit ve hedefimiz Kıbrıs’ta iki kesimli, iki toplumlu, eşit iki kurucu devletten oluşacak ve iki tarafın siyasi eşitliğine dayanacak federal bir çözüme ulaşmak olsa da şu ana kadar böyle bir çözüme ulaşmak mümkün olmamıştır.
Şüphesiz Kıbrıs’ta şu anda bir çözüme ulaşılamamış olduğu cihetle Kıbrıslı Türkler’e uygulanan insanlık dışı ve adaletsiz izolasyonun kaldırılması daha da önemli hale gelmektedir.
Bilindiği üzere, İslam İşbirliği Teşkilatı kararları’nda üye ülkelere “Müslüman Kıbrıslı Türklerle dayanışmanın güçlendirilerek yakın ilişkiler kurulması, Kıbrıslı Türkler’e maddi ve siyasi yardım sağlamak amacıyla onlara uygulanan insanlık dışı izolasyonun önüne geçilmesi ve her alanda ilişkilerin artırılması”; ayrıca “ekonomik işbirliği, ulaşım ve turizm gibi alanlarda yatırım fırsatlarını araştırma amaçlı karşılıklı ziyaret yapmaları, ve Müslüman Kıbrıslı Türklerle kültür ve spor alanlarında ilişkilerini geliştirmeleri, öğrenci ve akademisyen değişimleri dahil, Kıbrıs Türk üniversiteleri ile işbirliğinin teşvik edilmesi” için çağrıda bulunulmaktadır.
Kıbrıslı Türkler olarak, İslam İşbirliği Teşkilatı ile ticari, eğitim ve kültür dahil pek çok alanda ve her seviyede uzun süredir devam eden ve geliştirmeyi başardığımız işbirliğinden memnuniyet duymaktayız. Ancak, bu bağların daha da geliştirilmesi için halen daha pek çok yapılması gereken şey vardır. Keza, tüm bu memnuniyet verici gelişmelere rağmen ne yazık ki İslam İşbirliği Teşkilatı kararlarında bahsi edilen geniş kapsamlı izolasyonlar Kıbrıslı Türklerin günlük hayatlarını etkileyen olumsuz bir durum olmaya devam etmekte ve yaşamın her alanında gelişmelerine mani olmaktadır.
Ümit ve itimat ederiz ki İslam İşbirliği Teşkilatı kararları çerçevesinde tüm üye ülkeler en kısa zamanda halkımızın maruz bırakıldığı izolasyonların sona erdirilmesi için somut adımlar atacaklardır.
İnsanlığın geleceği büyük oranda tıp ve temiz teknolojiler dahil bilim ve teknolojinin gelişmesine bağlıdır. Bu nedenle halklarımızın, özellikle de gelecek nesillerin selameti için İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleri ve gözlemci ülkeler olarak bizler bilim ve teknoloji alanında yakın işbirliği içerisinde çalışmalıyız. Biz Kıbrıs Türk devleti olarak üye ülkeler arasında bilim kültürünün yaygınlaştırılması adına bilim ve teknoloji alanında işbirliğimizin geliştirilmesi için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Bilimsel ve teknolojik işbirliği daimi komitesi tarafından da öngörüldüğü üzere, sosyo-ekonomik gelişimenin temel taşlarından biri olan bilim ve teknolojiden faydalanılması öneme haizdir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti olarak ülkemizde bilim ve teknolojinin gelişmesi ve yüksek standartlara sahip üniversitelerimizin gelişebilmeleri için gerekli ortamı sağlamayı görev edindik.
Gururla söyleyebilirim ki şu an Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 77 bin öğrenciye eğitim veren 12 üniversiteye sahiptir. Bu öğrencilerden 42 bini Türkiye’den gelen Türk öğrencilerden, 14 bini yerli Kıbrıslı Türk öğrencilerden ve 21 bini ise aralarında İslam işbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin de bulunduğu yabancı ülke öğrencilerden oluşmaktadır. Toplamda, üniversitelerimizde 112 ülkeden öğrenci öğrenim görmekte ve 65 ülkeden ise akademisyen görev yapmaktadır.
Akademisyenlerin ve öğrencilerin araştırmalar yaptıkları ve yenilikçi projeler üzerinde çalıştıkları üniversite hastaneleri hiç kuşkusuz tıp alanında bilim ve teknolojiye katkıda bulunmaktadırlar. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bir üniversite hastanemiz 2009 yılından beridir tıp alanında çalışmalar yaparak bilim ve teknolojinin gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Benzer çalışmalarda bulunacak ikinci bir üniversite hastanesi ise 2017 yılında açılacaktır.
Bilim ve teknolojide, üniversitelerimiz devamlı surette dünya standartlarında projeler üretmektedir. 2011 yılından beridir bir üniversitemizden öğrenci ve akademisyenlerin hazırladığı toplam 15 proje Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (tübitak) tarafından onaylanıp desteklenmiştir.
Üniversitelerimizden birinde IBM ile yakın işbirliği içerisinde önemli bir bilim ve teknoloji merkezi kurulmuştur. Bu merkezde iklim, deprem simülasyonu, tıp, eczacılık, nano teknoloji ve genetik bilimi gibi çeşitli alanlarda araştırmalar yapılmaktadır. Bu merkez ayrıca dünyanın her yerinden araştırmacılara bünyesinde barındırdığı süper bilgisayarlardan ve inovasyon merkezinden faydalanma, bilimsel araştırma ve projeleri yapma imkanı tanımaktadır.
Güveniyorum ki bu toplantı bilim ve teknoloji alanlarında aramızdaki işbirliğinin daha da derinleşmesini sağlayacak, bu alanlarda toplumlarımızın yararına gelişme sağlanmasının önünü açacaktır”
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, “İslam Konferansı Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Daimi Komitesi’nin 15nci Genel Kurul Oturumu’nun tamamlanmasının ardından, Pakistan İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve İslam İşbirliği Teşkilatı Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Daimi Komitesi Başkanı Mamnoon Hussein’nin daimi üye ülkelerin Bakan düzeyindeki temsilcilerin onuruna verdiği yemeğe katıldı.