Birlik Başkanı Zakire Kaleli Gülaç konuyla ilgili yazılı açıklamasında reçeteli sisteme geçiş için gereken alt yapının hazır olmadığını savundu.
“Reçeteyle ilaç satılmasını, halk sağlığının korunması açısından destekliyor olsak da; mağduriyet yaratmadan, temel sağlık hizmetlerinin hayata geçmesiyle mümkün olacağına inanıyoruz” diyen Gülaç, ülkedeki sağlık sisteminin yetersiz olduğunu ve vatandaşı mağdur ettiğini savundu. Gülaç şöyle devam etti:
“Eczacıyı ‘tezgâhtar’ olarak gören zihniyeti reddettiğimizi bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Eczacı, elden antibiyotik satarak, kazancını artıracak zihniyet ve etikte değildir. 1 Nisan’da yürürlüğe girecek bu uygulamanın, gerekli alt yapı hazırlanmadan hayata geçmesine karşıyız.”
Halkın reçeteye ücretsiz ve kolay ulaşımını sağlayacak Genel Sağlık Sigortası sistemi geçmeden böyle bir düzenleme yapılmasının hastaya maddi ve manevi külfet getirmekten başka bir anlam taşımayacağını belirten Gülaç, “24 Kasım 2015 tarihinde İlaç ve Eczacılık Dairesi Zehirler Kurulu toplantısında konu gündeme gelmiş, birliğimiz temsilcileri karara gerekçeli olarak ret oyu vermiştir” diye konuştu.
“KTEB yönetiminin ret oyuna karşılık, Zehirler Kurulu’nda oy çokluğuyla alınan kararın Bakanlar Kurulu’na yönlendirilmesi düşündürücüdür” diyen Gülaç şöyle devam etti:
“Sağlık Bakanlığı’na soruyoruz; reçeteyle ilaç satışını kontrol altında nasıl tutacaksınız? Hangi doktorun, ne zaman, ne kadar antibiyotik yazdığı nasıl kayıt altına alınacak ve takibi yapılacaktır? Hastaya getireceği mali yük, nasıl hafifletilecektir?”