Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi, yoğun tartışmaların ardından komiteye geri gönderildi. “Birleştirilmiş Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi”nin yeniden değerlendirmek üzere komiteye geri göndermesi kararı olumlu olarak değerlendirilirken; askerlik süresinin kısaltılması yönündeki tartışmalar üzerine emekli komutanlar gazetemize konuştular.
Rana Sarro
Askerlik süresinin 3 ay kısaltılmasının mevcut durum ve şartlarda mümkün olmadığı belirtilirken, askerlik süresinin kısaltılabilmesi için öncelikle, alt yapı ve kaynak gerekliliğine, bunun için de bir süreye ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekildi. Kıbrıs’ın ilk Generali, Emekli General Salih Cengâver Cem, “Teknik olarak mümkündür ama bunun altyapısı yapılmalıdır” derken; Emekli Albay Cenk Diler, “Ordu ancak uzmanlaştırılırsa kısaltılabilir” dedi. Güvenlik Kuvvetleri Asal ve Seferberlik Eski Şube Müdürü Emekli Yüzbaşı Kazım And da, “Askerlik süresinin kısaltılabilmesi için, alt yapının hazırlanması, 600 profesyonel asker alınması ve kaynak ayrılması gerekir” diye konuştu.
Kıbrıs’ın ilk Generali, Emekli General Salih Cengâver Cem, askerlik süresinin kısaltılması konusundaki görüşlerini açıkladı:
“Teknik olarak mümkündür ama bunun altyapısı yapılmalıdır. Belli düzeyde profesyonel askerliğe geçilmesi lazım. Hiçbir hazırlık yapmadan askerliğin kısaltılması mümkün değildir. Daha önce de süre düşüşü yapıldı, ancak bu düşüş yapılırken de uzman asker alındı. Bu bir maddi kaynak ve süre gerektirir yani bir hazırlık gerektirir. Bunu da siyasi irade yapmalıdır. Hiçbir hazırlık yapmadan sürenin kısaltılması gerekir denirse, o zaman popülizm yapılmış olur. Bunlar olmadan verilen tüm vaatler de, umut tacirliğinden öteye gitmez.”
“Askerlik süresinin kısaltılması konusunda olumlu düşünürüm. Ordu ancak uzmanlaştırılırsa kısaltılabilir. Çünkü nüfusta kaynak yoktur. Her gelen celp 150-200 civarındadır. Nöbetler fazla olduğu için personel yetersiz geliyor. Ordu profesyonelleştirilirse o zaman kısaltılabilir. Bu durumda da, yaş sorunu ortaya çıkıyor. Bununla ilgili de, UBP Gazimağusa Milletvekili Dursun Oğuz, uzmanların 45 yaşından sonra devlet dairelerine aktarılması ile ilgili bir yasa önerisi hazırladı. Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin komiteye geri gönderilmesini de olumlu olarak değerlendiriyorum. Hükümet geri adım atmış oldu. Çünkü önerinin içi boştu. Abbas Sınay’ın ve Zeki Çeler’in önerileri de bu değildi. Dolayısıyla, iyi bir gelişmedir.”
Güvenlik Kuvvetleri Asal ve Seferberlik Eski Şube Müdürü Emekli Yüzbaşı Kazım And, şunları söyledi:
“Askerlik süresinin kısaltılmasına sempati ile bakmakla beraber, bunun mevcut durumda gerçekçilik yönü olmadığını düşünüyorum. Askerlik süresinin kısaltılabilmesi için, öncelikle alt yapının hazırlanması, mevcut 400 profesyonel askere ek olarak, minimum 600 profesyonel asker alınması ve bunları silâhaltına alabilmek için kaynak ayrılması lazım. Bu profesyonel askerlere, normal memur maaşından en az bir buçuk katı maaş, çok ciddi sosyal haklar ve emeklilik hakkı sağlanması gerekiyor. Profesyonel asker alınarak ancak, askerlik süresinin kısaltılabileceği ortadadır. Tüm bunlara rağmen arzu edilen sayıda profesyonel askere ulaşılamayabilir.”
“SAVUNDUKLARI BİLİMSEL VERİYE DAYANMIYOR”
“Ordunun tamamen profesyonelleşmesi ve askerliğin tamamen kaldırılmasını saygıyla karşılarım. Ama Zeki Çeler gibi henüz politik bilgi ve birikimi olmayan birinin kalkıp da gençlerin oyuna talip olacak diye popülist yaklaşım içerisine girmesini asla kabul edemem. Zeki Çeler’in GKK ile ve uzmanlarla herhangi bir çalışması olmadı. Niye 3 ay kısaltılsın diyor? GKK’nde kaç personel olduğu, kaç gözetleme kulesi, kaç mevzi olduğu ve bilimsel bir takım çalışmaları mı var diye sorulması gerekir. Savundukları hiçbir doğru dürüst bilimsel veriye dayanmıyor. Ülkemizde böyle bir uygulamaya gidilebilmesi için nöbet yeri değişimi yapılabilmesi lazım. Gençlerin en büyük sorunu işsizlik sorunudur. 12 veya 15 ay askerlik yapılması fark etmez.”