Emirname mi ? Yoksa birileri daha da zengin mi edilecek?

Erkut YILMABAŞAR

“Gazimağusa, Yeniboğaziçi, İskele Emirnamesi”  iyi idare yasası gereği! 21 Kasım’da bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda çeşitli tartışmalar yaşandı.

Kıbrıs’ın kuzeyi plansız programsız bir şekilde özellikle Annan Planı sonrasında inşaat furyası ile kaşı karşıya kaldı. Dağ taş dere tepe demeden her yere plansız bir şekilde inşaat yapıldı.

Gelmiş geçmiş hükümet edenler bu ada yarısında her alanda olduğu gibi şehir planlamasına da yeterli önemi vermediler.

Emirnameler ile durumu idare etmeye çalıştılar. Girne Çatalköy emirnamesi on yıllardan sonra, defalarca değiştirildikten, kat izinleri,  imar izinleri verildikten sonra İmara Planı’na dönüşebildi.

Girne’nin hali ise ortada...

Şimdi ise “Gazimağusa, Yeniboğaziçi, İskele Emirnamesi” nin 21 Kasım tarihinde ortaya çıkması ve paydaşlara haritalar gösterilmesinden sonra  ilk bilgilere göre 600 civarında apartman, rezidans vs. vize bürosuna ruhsat almak için başvuru yapıldı.

Dağınık, plansız yapılaşmanın yavaşlatılması ve ardından da makul (Bir yıl ) bir sürede imar planının bölgenin ihtiyaçlarına göre tüm paydaşların katılacağı bir konsensüsle yürürlüğe gireceği bir sürecin önü tıkanmak üzere.

Eğer adında Halk yazan Halkın Partisi’nin İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, hazırlanan emirnameyi bu hafta içerisinde Bakanlar Kurulu kararına dönüştür(e)mez ise emirname anlamını yitirecek.

Aldığımız duyumlara göre Emirname 16 Aralık tarihine kadar tartışılmaya bırakılmış durumda.

“Gazimağusa, Yeniboğaziçi, İskele Emirnamesi”  eğer duyumlarımızdaki gibi 16 Aralık tarihine kadar tartışmaya açık bırakıldı ise bilinmelidir ki bu sürede bine yaklaşan apartman, konut şu bu ruhsatı alınacak ve sonrasında da emirname çıkarmanın bütüncül olarak hiç bir faydası olmayacaktır.

Eğer emirname hızlı bir şekilde yayınlanmaz ise ülkedeki zenginler çabuk hırsız misali aldıkları emirname öncesi kat izinleri ile daha da zengin olacak o bölgelerde arazi sahibi olan halk ise emirname ile daha da fakirleşecektir. Halk arasındaki fırsat eşitliği ilkesi yerle bir edilecektir.

Tüm bu nedenlerle Sayın İçişleri Bakanı’nın önündeki süre git gide daralmaktadır.

***

Avrupa’da bir hayalet dolaşmaya başladı...

Avrupa’nın işçi sınıfı ortaya önemli tepkiler koyamaya başladı... Fransa’da iki haftayı bulan “Sarı Yelekliler”in başlattıkları eylemler sürüyor. Eylemler Belçika’ya da sıçradı...  İlk belirlemelere göre 250 bin kişinin katıldığı eylemler tamamen sosyal medya üzerinden örgütleniyor. Eylemciler “Oligarşik Düzen”in parçası gördükleri siyasal partiler ve sendikalardan ise uzak duruyor.

Eylemler Fransız Cumhurbaşkanı Macron’un hayata geçirmeye çalıştığı ekonomik tedbirlere tepki ve özellikle akaryakıt zammından sonra şiddetini artırdı.

**

Kıbrıs müzakere süreci yeniden mi başlıyor?

Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay Anadolu Ajansı’na verdiği demeçte Kıbrıs Müzakere sürecinde 2019 yılının Mart ayından sonra yeni bir denemenin daha olabileceğini söyledi.

Akıncı’da Türkiye’de bir televizyon kanalına verdiği demeçte BM parametreleri çerçevesinde ve Gutteres çerçevesi esasında son bir deneme daha yapmak istediğini belirtti.

Anlaşılan odur ki 2019 yılının bahar ayları Kıbrıs için yeni bir fırsat penceresinin doğabileceği aylar olacak.